SENTERPARTIET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil begrense lederlønninger i nytt representantforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SENTERPARTIET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil begrense lederlønninger i nytt representantforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Vil begrense lederlønninger til 1,5 millioner

Lønna til byråkrater og ledere i staten bør ikke overstige 1,5 millioner kroner, mener Senterpartiet. Ren symbolpolitikk, kontrer kommunalministeren.

I et representantforslag som Senterpartiet vil legge fram for Stortinget denne uka, foreslår partiet å fryse lønna til alle ledere i staten som tjener mer enn 15 G, som tilsvarer nesten 1,5 millioner kroner.

- Det er grunnleggende feil at byråkrater i staten tjener mer enn statsministeren, slo Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

- Lønnsforskjellene har blitt større og større. Nå ser vi et utvikling der ledere i staten får stadig mer i lønn, sier han og viser til at mange statsansatte som jernbanearbeidere og sykepleier tjener 400.000-500.000 kroner i året.

I dag er det 67 ledere i staten som tjener over 1,5 millioner kroner, blant dem Nav-sjefen med 1,9 millioner, veidirektøren med 1,8 millioner og riksadvokaten med 1,7 millioner kroner.

Statsminister Erna Solberg (H) har en lønn på 1,4 millioner kroner.

- Symbolpolitikk

Kommunalminister Monica Mæland (H) mener på sin side at Vedum beskriver et problem som ikke eksisterer.

- Dette er ren symbolpolitikk. Senterpartiet gir inntrykk av at det er vill lønnsfest i staten. Det er det ikke, slår hun fast.

Hun viser til at det er 600–700 ledere i staten, og at lønnstaket på 2 millioner kroner har stått stille i fire år.

- Vi skal rekruttere de beste hodene, og da er lønn en av flere faktorer, sier Mæland.