BUFFET: Hotellkonge Olav Thon får serverte buffet under Norges Banks årsmiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BUFFET: Hotellkonge Olav Thon får serverte buffet under Norges Banks årsmiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Makteliten får servert buffet

Gjestene ved Norges Banks årsmiddag får servert buffet med retter fra både havet og fra land og strand.

Torsdag kveld inviterer Norges Bank til sin tradisjonsrike årsmiddag på fasjonable Grand Hotel i Oslo.

Her samles noen av Norges mektigste innen politikk og næringsliv. Etter at sentralbanksjef Øystein Olsen har holdt sin årlige tale, setter eliten seg til bords for å nyte en buffet.

Nærmere 350 personer er invitert, og får velge mellom mat fra havet, fra land og strand og noe søtt.

Fra havet serveres de:

  • Råmarinerte kamskjell, trøffeltang og agurk.
  • Flaket torsk, sjøgress og grønnkål.
  • Auroralaks sashimi, ferske- og syltede reddiker og pepperrotmajones.
  • Rognkjekskaviar, eggeplomme og rødløk.
  • Krabbe- og karsekornetter.
  • Seirygg med syltede løk og sitronverbena.
  • Pannestekt kongekrabbe i buljong med solsikkefrø, perlespelt og sesam.
  • Selleri bakt i tare og sprø bokhvete.

Fra land og strand serveres de:

  • Utvalg av spekemat fra norske gårder.
  • Langtidsstekt lam, lefse og syltede grønnsaker.
  • Frilands svinecarré, einer og timian.
  • Urfe ytrefilet, marg og saltede stikkelsbær.
  • Bakte persillerøtter, hasselnøtter og salvie.
  • Bakt potet og «rødbetbacon».
  • Honningglaserte gulrøtter, endiver og kjerner.
  • Gresskarnudler ristet i grønnsaksbuljon.
  • Brød, smør, rømme og pickles.

Gjestene serveres også noe søtt:

  • Is og sorbet: epler, tindved, hylleblomst og nyr, jordskokk og muscovado.
  • Toppinger: syltet tindved, krumkake crumble, hylleblomstperler, tørkede bær og urter.
  • Karamelliserte smultringer, eplekompott og pisket creme fraiche.
  • Konfekt og petits forus.

Og i glasset får de:

  • Cava Segura Viudas NV, Reserva brut-Catalonia, Spania
  • Mâcon-Chardonnay 2018, Bouchard Père & Flis - Burgund Frankrike
  • Pinot noir La Vignée 2018, Bouchard Père & Flis - Burgund Frankrike

Delikatesser på menyen

Fjorårets middag besto av intet mindre enn 16 retter. Dette inkluderte blant annet spekemat, braisert elg, høns, kjake av skrei, reinsdyrtunge og et utvalg av norske oster.

Sett bort fra fristelsene på fatet, er det også knyttet spenning til bordsettingen. I fjor satt sentralbanksjefen med blant andre statsminister Erna Solberg, høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Tungvekterne er også godt representert ved Øystein Olsens bord i år. Han deler kveldens kulinariske opplevelse med blant andre politidirektør Benedicte Bjørnland, Ap-leder Jonas Gahr Støre, statsminister Erna Solberg og Telenor-sjef Sigve Brekke.