<strong>ENDRET UANSETT:</strong> Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at Norges Banks etiske regelverk ville blitt endret uavhengig av ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Hans Arne Vedlog
ENDRET UANSETT: Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at Norges Banks etiske regelverk ville blitt endret uavhengig av ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Avviser Tangen-kobling ved nytt regelverk

Norges Banks etiske regelverk ble endret i juni. Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser at endringen har noe å gjøre med ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.

Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, har bedt hovedstyret i Norges Bank om en forklaring på hva endringene i det etiske regelverket innebærer.

Bakgrunnen for spørsmålet er at regelverket ble endret i juni, etter at representantskapet hadde påpekt at påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen hadde en interessekonflikt mellom hans selskap AKO-fondene og hans nye jobb, skrev VG i går.

Ikke knyttet

Nå avviser sentralbanksjef Øystein Olsen at det er noen kobling.

– De siste endringene av de etiske prinsippene knytter seg således ikke til ansettelsen av Nicolai Tangen som ny leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), understreker Olsen i en pressemelding.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter torsdagens utfall. Video: Scanpix Vis mer

– Hovedstyret anser at Tangens personlige forhold etter de avtaler som er inngått er i samsvar med prinsippene og innenfor det etiske rammeverket som gjelder for alle ansatte i Norges Bank. Dette gjelder uavhengig av om man legger de eksisterende eller de reviderte etiske prinsippene til grunn, sier Olsen.

Endringene ble vedtatt 24. juni og skal gjelde fra 15. august.

Høring på Stortinget

Ifølge pressemeldingen fra Norges Bank er de etiske retningslinjene for alle ansatte endret for å være tilpasset ny organisasjon fra 10. desember i fjor, samt ny sentralbanklov fra 1. januar 2020.

Prosessen rundt ansettelsen av Tangen skal belyses i en åpen høring i Stortinget 10. august. Både sentralbanksjef Øystein Olsen og representantskapets leder Julie Brodtkorb er innkalt til høringen.

Brodtkorb sa til VG i går at representantskapet har stilt spørsmål om endringene i det etiske regelverket for å kunne opplyse Stortingets finanskomité om hvilket etisk regelverk som gjelder.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer