DÅRLIGE UTSIKTER: Selv om Tyskland så vidt unngikk å havne i resesjon, må næringsliv belage seg på svake økonomiske utsikter en stund fremover. Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB Scanpix
DÅRLIGE UTSIKTER: Selv om Tyskland så vidt unngikk å havne i resesjon, må næringsliv belage seg på svake økonomiske utsikter en stund fremover. Foto: Ina Fassbender / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Elendig nytt for gigantøkonomi

Selv om Tyskland så vidt unngikk å havne i resesjon, må næringsliv belage seg på svake økonomiske utsikter en stund fremover.

Den såkalte innkjøpssjefindeksen (PMI) ligger på 49,2 i november, den høyeste noteringen på tre måneder. En PMI under 50 indikerer likevel at økonomien er ventet å krympe. Britiske IHS Markit sier tallene antyder en varig svak trend for tysk næringsliv.

– Industrien er fortsatt fast i en resesjon, men indikatorene beveger seg i hvert fall i riktig retning. Det ser ut til at det er verste er over, med mindre det kommer noen uforutsette sjokk, sier sjeføkonom Phil Smith i IHS.

De dystre fremtidsutsiktene kommer til tross for at både husholdningene og regjeringen økte forbruket i tredje kvartal. Med en oppgang på henholdsvis 0,4 og 0,8 prosent bidro de dermed til at landet så vidt unngikk å havne i resesjon. Det skjer når brutto nasjonalprodukt krymper i to kvartaler på rad.

I tredje kvartal vokste den tyske økonomien med svært beskjedne 0,1 prosent etter å ha falt med 0,2 prosent i det foregående kvartalet. I første kvartal var det en vekst på 0,5 prosent.