DRAHJELP: - Det blir lettere å finne smarte løsninger i lønnsoppgjøret når vi nå får drahjelp av staten i en veldig vanskelig situasjon for bedriftene, sier administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen under oppstarten av årets lønnsoppgjør.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DRAHJELP: - Det blir lettere å finne smarte løsninger i lønnsoppgjøret når vi nå får drahjelp av staten i en veldig vanskelig situasjon for bedriftene, sier administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen under oppstarten av årets lønnsoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Fornøyd med krisepakke

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen sier at regjeringens krisepakke viser at den har forstått alvoret.

- En veldig bra start. Dette viser at regjeringa har forstått alvoret, sier Lier-Hansen rett etter at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) har lagt fram regjeringens tiltak for bedrifter som sliter som følge av coronaviruset.

Enklere

- Det blir lettere å finne smarte løsninger i lønnsoppgjøret når vi nå får drahjelp av staten i en veldig vanskelig situasjon for bedriftene, sier Lier-Hansen.

Regjeringens krisepakke ble lagt fram rett etter at LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri innledet årets lønnsforhandlinger tirsdag.

Innfrir

I forkant av at krisepakka ble presentert, var NHO ute med flere krav. Lier-Hansen mener at regjeringa innfrir.

- Både det at staten tar en større del av belastningen ved permitteringer og dermed begrenser belastningen for bedriftene, og at de åpner for at bedriftene som går i underskudd kan få utsatt formuesskatt, kan gjøre situasjonen noe lettere for dem som kommer i problemer, sier han.

- Det er også bra at bedrifter som tidligere har gått med overskudd, nå kan få skattefordeler ved å tilbakeføre den. Og det er bra at man åpner for intern bedriftsopplæring som et alternativ til permittering. Dette er i tråd med det Norsk Industri har bedt om. Så får vi komme tilbake til om det er behov for ytterligere krisehjelp, sier Lier-Hansen.

Rentesjokk

- Ikke alle detaljer på plass?

- Jeg aksepterer at man ikke brenner opp alt kruttet med en gang. Vi skulle gjerne sett at de også hadde gjort lettelser i arbeidsgiveravgiften, men det får vi eventuelt komme tilbake til. Denne pakka har en treffsikker innretning, og jeg ser klare likhetspunkt med tiltak som kom under finanskrisa.

- Norges Bank har rentemøte til uka - noen forventninger der?

- Ja, hvis ikke Norges Bank setter ned renta, så får jeg sjokk. Rentesjokk! Sentralbanker over hele verden setter ned renta nå, og det er en måte å forsøke å stimulere økonomien på i en svært vanskelig tid. Dessuten har Norges Bank litt å gå på, fordi de har satt opp renta ved flere anledninger når andre sentralbanker ikke har gjort det, sier Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Savner familie-hjelp

Fellesforbundets leder Jørn Eggum er enig i at tiltakene kan hjelpe bedrifter som havner i coronatrøbbel. Men han savner krisehjelp til familier som kan bli berørt.

- Dersom skoler og barnehager settes i karantene, så er det ingen som i dag kan si hvem som tar regninga når foreldrene må være hjemme med barna. Den avklaringen forventer jeg å få når regjeringen kommer med flere detaljer fra krisepakken fredag, sier Eggum til Børsen.

Han hadde også forventet en mer sosial profil på det midlertidige permitteringsregleverket.

- I dag påløper det tre karensdager for arbeidstakere som blir permittert, altså der de selv må dekke tapte inntekter. Jeg forventer at den byrden reduseres, sier Eggum.