FÅR IKKE LØNN: Heismontørene i Schindler har ikke mottatt lønn for arbeidet de har gjort. Nå varsler de opprør. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Heismontører i konflikt: - En krigserklæring

- Denne konflikten kan raskt bli trappet opp, sier lederen i Heismontørenes fagforening. 260 heismontører i Schindler fikk ikke lønn i dag, etter at de leverte timelister på papir.

Heismontørene i Schindler la ned arbeidet torsdag. Ytterligere opptrapping varsles dersom ikke konflikten raskt finner sin løsning.

- Lønnsnekt er et helt utenkelig virkemiddel som vi forbinder med useriøse aktører, ikke fra Norges største heismontør-bedrift, sier hovedtillitsvalgt Alexander Jordnes i Schindler-klubben til Børsen.

- Vi opplever dette som en lockout. Hvem ønsker å gå på jobb for en arbeidsgiver som ikke betaler lønn for utført arbeid, sier han på spørsmål om hvor lenge streiken vil vare.

- Angrep på alle

Representanter fra flere heismontørbedrifter deltok under protestmarkeringen utenfor Schindler Norge torsdag.

- Dette er en krigserklæring mot fellesskapet og samholdet blant alle heismontører i Norge. Vi anser dette som et angrep på oss alle, sier lederen av Heismontørenes fagforening, Markus Hansen.

KRIGSERKLÆRING: - Dette er en krigserklæring, sier lederen av Heismontørenes fagforening Markus Hansen (t.v) om konflikten blant heismontørene i Schindler Norge, som klubbleder Alexander Jordnes beskriver som helt utenkelig. Foto: Henning Lillegård
KRIGSERKLÆRING: - Dette er en krigserklæring, sier lederen av Heismontørenes fagforening Markus Hansen (t.v) om konflikten blant heismontørene i Schindler Norge, som klubbleder Alexander Jordnes beskriver som helt utenkelig. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Han gjør det klart at veien fra lokal konflikt til en storstreik kan være kort.

- Arbeidslysten er utvilsomt helt på bunn. Dette vi fort øke. Schindler i dag kan være de andre i morgen, sier Hansen til Børsen.

Timelister på papir

Stridens kjerne er en endring i appen der heismontørene i Schindler både får sine oppdrag og fører sine timelister.

- Bedriften hevder det bare har skjedd en teknisk oppgradering. Det er løgn. Vi mener endringen også medfører betydelige endringer i arbeidshverdagen, noe som skal avtales lokalt med klubben. Da bedriften nektet å gå med på det, leverte vi timelistene på papir. De kom i retur, mens det aldri kom noen lønn, sier Alexander Jordnes.

Løftet konflikten opp

Administrerende direktør Harald Torsøe i Schindler Norge bekrefter overfor Børsen at det er en tvist med heismontørene i bedriften som gjelder innrapportering av timer.

- Dette skjer i et elektronisk format, som er det etablerte lønnssystemet gjennom mer enn ti år. De siste ukene har en andel av montørene ikke rapportert inn deres timer i det ordinære systemet. For disse vil lønnsutbetaling således bli utsatt.

Torsøe avviser at endringen i det elektroniske verktøyet ikke er blitt drøftet med de tillitsvalgte.

Schindler Norge anser arbeidsstansen som et brudd på fredsplikten og har løftet konflikten inn for NHO-foreningen Nelfo.

- Det er nedfelt spilleregler i arbeidslivet om hvordan man løser uenigheter. Fra bedriftens side har vi eskalert tvisten til partenes hovedorganisasjoner, og vi vil ta inn over oss den vurderingen som gis der, sier Torsøe.

- Ledelsen anser dette som en ulovlig aksjon, men det er ikke klubben enige i. Om noen aksjonerer her, så er det bedriften, sier klubbleder Alexander Jornes.