HARDT OG MYKT: I år vil hver av oss i snitt bruke over 6200 kroner på julegaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HARDT OG MYKT: I år vil hver av oss i snitt bruke over 6200 kroner på julegaver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Holdninger avgjør julegavebudsjettet

Hvor mye folk skal bruke, varierer veldig mye fra landsdel til landsdel.

– Forskjellene er også så store at det må gjenspeile mer enn økonomi. Antakelig ligger ulike holdninger bak, sier konserndirektør Heidi Skaaret i Storebrand.

I snitt har nordmenn over 18 år planlagt å bruke 6246 kroner på julegaver i år, ifølge en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Storebrand, gjengitt i Fædrelandsvennen. Rundt 15 prosent skal bruke over 10 000 kroner.

– Å bruke nær 9 000 kroner på julegaver er veldig mye og kan også for flere stå i veien for å få hjulene til å gå rundt i hverdagsøkonomien, sier Heidi Skaaret, konserndirektør personmarked i Storebrand, til avisa.

Skaaret frykter mange føler kjøpepress og bruker mer penger enn de strengt tatt har.

Pengebruken øker med alder. I aldersgruppen 18 til 29 år ligger snittet på 3 963 kroner, mens i aldersgruppa over 67 år har de tenkt å bruke klart mest, med 8 884 kroner i snitt hver.

Sørlendinger er de i Norge som har tenkt å bruke både mest og minst på julegaver.

Kanskje mest overraskende er de geografiske ulikhetene, der innbyggerne i Aust-Agder skal bruke minst, med 4 865 hver, mens naboene i Vest-Agder planlegger å spandere hele 8 778 kroner – mest i Norge.

Spørsmålet er om man sløser eller er gavmild når man bruker mye, om man er gnien eller fornuftig ved å bruke mindre.

De to andre bunnfylkene på bruk er Oslo og Hordaland, med henholdsvis 5.130 og 5.186 i planlagt julegaveforbruk hver i snitt, mens innbyggere i Rogaland og Troms er de som ligger på forbrukstoppen med vestlendingene, der har de tenkt å punge ut med 7.831 og 7.814 kroner hver.