BEDRE OG BEDRE: Morsom, spennende, tidvis rå og brutal – og i tillegg er «Parasitt» en film som får deg til å tenke. Og som bare blir bedre jo mer en tenker på det. Foto: Arthaus. Video: Barunson E&A Vis mer

Jubler for Oscar-vinnerens detalj

- Det var fullt og helt en overraskelse, men en herlig en.

Bong Joon Ho ble historisk med filmen «Parasitt» under årets Oscar-utdeling. Aldri tidligere har en film uten engelsk tale vunnet Oscar for beste film, og den sørkoreanske filmen danket ut blant andre Martin Scorsese og Quentin Tarantino.

I kjølvannet av all oppmerksomheten etter triumfen, drypper det også på andre og kanskje mer uventede aktører knyttet til skrekk-komedien.

En liten, men iøyenfallende boks med potetgull, godt skjult i en sekvens i filmen, har vist seg å få store konsekvenser.

BORTGJEMT: Salget har skutt i været etter at det iøyenfallende potetgullet dukket opp i filmen «Parasitt». Foto: Arthaus
BORTGJEMT: Salget har skutt i været etter at det iøyenfallende potetgullet dukket opp i filmen «Parasitt». Foto: Arthaus Vis mer

Den spesielle boksen tilhører det spanske firmaet Bonilla a la Vista, som i enkelte kretser er kjent for sine halvkilosdunker med potetgull. Sør-Korea er ett av markedene de eksporterer til, og dunkene skal fra før ha hatt en form for kultstatus.

I en alder av 87 år er César Bonilla fortsatt daglig leder for bedriften. Han bekrefter overfor spanske medier at de har måttet doble produksjonen etter at dunken dukket opp i Oscar-vinneren.

Faktisk har nettsalget av potetgullet økt med 150 prosent i to uker, skriver La Vanguardia. Nå må selskapet skaffe flere kollegaer til de rundt 115 ansatte.

Bonilla a la Vista produserer rundt 540 tonn potetgull i året, og selger 60 prosent i utlandet. To tredeler av dette selges i Sør-Korea, hvor de spesielle halvkilosdunkene ofte dukker opp i sosiale medier.

Produktplassering er en gigantindustri, og kommersielle aktører betaler ofte store summer for å få vist fram produktene sine i populære settinger.

Men det lå ingen plan bak at dunken dukket opp i en kort sekvens i det som skulle bli en historisk Oscar-vinner.

Det fant selskapet først ut av gjennom venner og kunder da filmen gikk på kino i Spania.

- Det var fullt og helt en overraskelse, men en herlig en. Salget har økt mye, men merkelig nok hovedsakelig i Spania, sier en talsperson til Guardian.

Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad beskriver «Parasitt» som et «underlig dyr: En tredjedels thriller, en tredjedels infam satire, en tredjedels sort komedie, men med eksistensielle undertoner og et skyhøyt underholdningsnivå.»

Filmen vant også Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i fjor, og ble belønnet med terningkast seks av Dagbladets anmelder.