<strong>SKATTELISTER:</strong> To kvinner dukker opp på lista over dem som tjente mest i fjor. Men selv aner de ikke hvordan de har havnet der. Foto: Scanpix / skjermdump
SKATTELISTER: To kvinner dukker opp på lista over dem som tjente mest i fjor. Men selv aner de ikke hvordan de har havnet der. Foto: Scanpix / skjermdump Vis mer

Kjempebrøler på skattelistene

Bare to kvinner dukket opp på lista over de 25 personene som tjente mest i fjor. Begge hevder det hele er en gedigen feil.

Publisert
Sist oppdatert

Skattelistene som ble offentliggjort i dag var i utgangspunktet lite lystig lesing for alle som heier på kvinner i næringslivet.

Mens det i fjor var tre kvinner på oversikten over de 25 personene som hadde størst inntekt i Norge, finnes det tilsynelatende bare to kvinner på inntektstoppen i 2018.

  • På 18. plass: Olga Bergesen fra Haugesund. Hun står oppført med en inntekt på 97,3 millioner kroner og 29,7 millioner i skatt.
  • På 25. plass: Marcela Barreto Zapponi fra Oslo. Hun står oppført med en inntekt på 75 millioner og 37,2 millioner i skatt.

Begge kvinnene dukker opp på skattelister i alle landets største medier, og er i flere aviser omtalt ved navn som personer på inntektstoppen. Det er imidlertid ett stort problem med tallene, som gjør det som allerede var mørk lesning bekmørk:

Ingen av kvinnene forstår hvorfor de i det hele tatt står oppført på lista.

- Veldig lei meg

- Dette er en stor feil. Jeg er arbeidssøker og får sosialhjelp av Nav, sier Olga Bergesen til Dagbladet.

Hun forteller at hun allerede har tatt kontakt med Skatteetaten for å sjekke dokumentene sine på nytt.

- Dette er en stor feil. Jeg er veldig lei meg, sier hun.

Marcela Barreto Zapponi skulle veldig gjerne snakket om hvordan det er å være en av få kvinner på inntektstoppen i Norge. Men det blir helt feil, opplyser hun.

- Tallene stemmer ikke, sier hun i en kort kommentar til Dagbladet.

Barreto Zapponi understreker i ettertid i en SMS at feilen oppsto i forbindelse med utfylling av selvangivelsen.

«Skatteetaten har til og med varslet meg om feilen, men jeg rakk ikke å rette opp i tide», skriver hun.

HER RAKNET DET: Kraftspekulant Einar Aas figurerte høyt på skattelistene. Men 2018 ble året da alt raknet. Foto: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hun sier hun vil kontakte Skatteetaten for å få ordnet opp i situasjonen.

Opplysninger Dagbladet har hentet fra Skatteetaten for de siste fem åra, viser at ingen av de to kvinnene har hatt inntekter i nærheten av det de står oppført med for 2018.

Kjenner ikke til feil

Hos Skatteetaten kan de ikke gi et klart svar på hva som har skjedd.

- Vi kan ikke svare om enkeltpersoner og deres økonomiske forhold, opplyser Helen Rist, kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, til Dagbladet.

Hun sier likevel følgende på generelt grunnlag:

- Vi kjenner ikke til feil i skattelistene. Dersom en skattepliktig oppdager feil i tallene i skatteoppgjøret bør han eller hun sjekke hva som er rapportert til Skatteetaten i skattemeldingen og eventuelt næringsoppgaven. De kan ta kontakt med oss hvis de trenger hjelp med dette.

Ingen kvinner på lista

Dermed er det trolig ingen kvinner på lista over de 25 som tjente mest i fjor. Frode Strand-Nielsen og Sigurd Einar Thorvildsen er de neste i rekka som vil rykke opp om man fjerner de to kvinnene fra lista.

Etter disse står bare én kvinne oppført på topp 30: Margaret Boel Garmann (64) fra Oslo, med en inntekt på 69 968 628. I 2017 hadde hun en inntekt på 110 198 340, og var dermed på 12. plass på lista over de med mest inntekt.

Selv om hun har rykket nedover på inntektslista, har hun den tredje største formuen i landet og ligger øverst på lista over formuetoppen i Oslo.

Garmann er niesen til forretningsmann og skipsreder Arne Wilhelmsen, som styrer sine eierinteresser gjennom konsernet Awilhelmsen, ifølge Kapital. Garmann solgte seg ut av Awilhelmsen tidligere i år.

Søk i skattelistene

Da skattelistene for inntektsåret 2014 ble lagt ut, kunne alle for første gang få vite hvem som hadde søkt i skattelistene deres. Dette gjelder fortsatt; når du har logget seg inn, kan du klikke på søkestatistikk og se informasjon om hvem som har søkt på deg.

DEBATT: Frps Bård Hoksrud møtte Dagbladets Geir Ramnefjell til debatt. Burde skattelistene være åpne? Vis mer

Listen over hvem som har søkt og sett dine opplysninger oppdateres en gang i timen, ifølge Skatteetaten.

For å søke i skattelistene må du være 16 år og være logget inn. Du kan se på skattelisteopplysninger for inntil 500 personer per kalendermåned. Når du søker etter en person, får du opp en treffliste med personer som passer til søkeopplysningene. Det telles som en visning når du klikker på en enkeltperson.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer