<strong>HISTORISK PAKKE:</strong> Den amerikanske staten og flyselskapene har blitt enige om detaljene i en krisepakke på 25 milliarder dollar. Foto: Matt York / AP / NTB scanpix
HISTORISK PAKKE: Den amerikanske staten og flyselskapene har blitt enige om detaljene i en krisepakke på 25 milliarder dollar. Foto: Matt York / AP / NTB scanpix Vis mer

Krisepakke til luftfarten i USA

Finansminister Steven Mnuchin og de ti største flyselskapene i USA har blitt enige om detaljene i en 25 milliarder dollar stor krisepakke.

Publisert

Avtalen inkluderer hjelp til å betale lønninger og til å unngå konkurser i luftfarten som sysselsetter 750 000 i USA.

– Vi ser fram til at jobbe med flyselskapene for å ferdigstille avtalene og utbetale midlene, sier Mnuchin i en uttalelse.

Statlig eierandel

Hjelpen består av 70 prosent pengestøtte og resten lån, der staten er sikret en mindre eierandel som garanti.

Flyselskapene, som Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines og Southwest Airlines, var motvillige til å gi fra seg aksjer i frykt for at de skulle nasjonaliseres.

Selskapene hadde likevel lite forhandlingsrom ettersom koronapandemien har ført til 95 prosent mindre etterspørsel av flyreiser i USA. Uten statlig hjelp risikerer selskapene masseoppsigelser, og finansdepartementet krevde at skattebetalere blir kompensert dersom selskapene ikke klarer å betale tilbake lånene.

Ingen oppsigelser

Kravet kan gi staten mellom 1 og 3 prosent av selskapenes aksjer dersom lånene misligholdes.

President Donald Trump sier avtalen vil hjelpe ansatte i flyselskapene og beskytte skattebetalerne.

– Flyselskapene våre er nå i en god posisjon, og de vil komme seg gjennom en veldig tøff tid som ikke var forårsaket av dem, sa Trump.

Ifølge avtalen kan ikke flyselskapene som mottar økonomisk hjelp, avskjedige noen før 30. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer