Ny rekord i bruk av oljepenger

Regjeringen tegner et dramatisk bilde av norsk økonomi, og skyter 419,6 oljemilliarder inn i norsk økonomi for å demme opp for coronakrisa.

Rekordene faller når finansminister Jan Tore Sanner (H) i dag legger fram revidert nasjonalbudsjett.

I fjor ble norsk økonomi smurt med 245,2 milliarder oljekroner. Nå økes oljepengebruken til 419,6 milliarder kroner.

Oljepengebruken ligger nå på 4,2 prosent av den anslåtte kapitalen i oljefondet, altså godt over handlingsregelen på 3 prosent.

Normalt er det bare snakk om mindre endringer fra det statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor høst og vedtatt like før jul. Slik blir det ikke i år. Coronakrisa har snudd opp ned på det meste. Også statens pengebruk.

Kort oppsummert er det et dramatisk bilde regjeringen tegner:

  • Handlingsregelen sprenges.
  • Coronaviruset rammer norsk økonomi knallhardt. BNP er ventet å falle med 4 prosent i år.
  • Arbeidsledigheten er ventet å være på 5,9 prosent i år. Økningen i antall permitterte gjør at Norge nå har den høyeste arbeidsledigheten på 75 år.
  • Oljeinntektene stuper med nesten 60 prosent, et fall på nær 150 milliarder kroner.
  • Budsjettimpulsen skyter til himmels, fra 0,5 i fjor til 5,1.
TIL HIMMELS: Budsjettimpulsen er et mål på hvordan regjeringens økonomiske politikk påvirker norsk økonomi. Etter å ha vært relativt stabil i flere år, skyter den nå til værs. Graf: Ola Strømman Vis mer

Rekordledighet

Nøkkeltallene for årets reviderte nasjonalbudsjett viser at arbeidsledigheten ventes å ligge på 5,9 prosent - opp fra 2,2 prosent i fjor.

Økningen i antall permitterte gjør at Norge nå har den høyeste arbeidsledigheten på 75 år.

Coronaviruset rammer norsk økonomi knallhardt. Regjeringen anslår at bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge synker til minus 4 prosent. I fjor endte vi på 2,3 prosent vekst.

Budsjettimpulsen - som er en indikator på hvilken effekt statens pengebruk har på økonmien, anslås nå til 5,1 prosent. Det er en betydelig økning fra da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst (minus 0,2 prosent).

Betydelig svekket

Dette kommer fram når regjeringen publiserte nøkkeltallene fra revidert nå klokka 8 tirsdag morgen.

I meldingen fra regjeringen heter det «utsiktene for norsk økonomi er betydelig svekket», og at usikkerheten er stor.

- For å begrense kadevirkningene av virusutbruddet for norsk økonomi er det satt inn svært omfattende økonomiske tiltak i flere omganger, skriver Finansdepartementet.

Krisepakker

Allerede før revidert nasjonalbudsjett legges fram i dag, har regjeringen brukt 140 milliarder kroner på økonomiske tiltak og 100 milliarder kroner på lånegarantier over 2020-budsjettet. I tillegg svekkes budsjettet av 60 milliarder kroner i tapte skatte- og avgiftsinntekter og økte utgifter i folketrygden.

Den varslede krisepakka for olje- og gassnæringen blir også lagt fram i dag. Her er det ventet at den hardt pressede bransjen får utsatt skatt som vil kunne bedre selskapenes likviditet med inntil 100 milliarder kroner.

Det kommer også en løsning i milliardklassen for å hjelpe pakkereiseselskapene gjennom krisa og at kundene deres får tilbake pengene sine.