BRATT START: Oslo Børs åpner ned mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRATT START: Oslo Børs åpner ned mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Oslo Børs kraftig ned etter «fadese»

Nedturen i skyggen av coronapandemien fortsatte på Oslo Børs mandag.

Oslo Børs falt kraftig allerede fra start mandag. En voldsom opphenting like etter lunsj var ikke nok til å berge dagen, for utover ettermiddagen startet et nytt ras som varte helt til stenging.

Hovedindeksen endte ned 4,91 prosent til 635,93 poeng.

- Det er nok en dårlig dag, men det er fordi internasjonale børser er svake, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til Børsen.

Mest omsatt var Equinor, som endte med en nedgang på 6,71 prosent. Oljeprisen har fortsatt å falle i løpet av dagen.

- Så lenge frykten rundt økonomien er så stor som nå, så vil vi ha lav og kanskje fallende oljepris. Det som kompliserer bildet litt er muligheten for at Saudi-Arabia kan komme til å kutte i produksjonen. Men det er uansett først og fremst viruset og den svake etterspørselen som vil drive markedet framover, sier Bruce og legger til:

- Uansett hvordan man ser på det, så vil det være altfor mye olje på markedet på kort sikt.

Raste fra start

Før start spådde Roger Berntsen, analytiker i Nordnet, et fall fra start med 3,7 prosent, eller innenfor intervallet minus 4,7 prosent og minus 2,8 prosent.

Allerede i åpningsminuttet var hovedindeksen ned 3,92 prosent.

Equinor og DNB var blant taperne i åpningsminuttet, ned henholdsvis mer enn fire prosent og mer enn 3,5 prosent.

«De amerikanske politikerne klarte «mesterstykket» å ikke bli enige om en nødvendig økonomisk krisepakke på 2000 milliarder dollar søndag. Denne fadesen ga umiddelbare utslag i finansmarkedene. Børsutviklingen fredag var ei heller lystig,» skriver Berntsen i sin morgenrapport.

Oljeprisen falt

Etter at Senatet i USA ikke ble enig om en krisepakke i USA, falt oljeprisen på nytt da børsene i Asia åpnet mandag. Nordsjøoljen falt med 4,9 prosent.

Prisen på nordsjøolje falt til 25 dollar fatet i morgentimene onsdag, ned 4,9 prosent.

For den amerikanske lettoljen falt prisen med 2,5 prosent til 22 dollar fatet. Nedgangen kommer etter at politikerne i det amerikanske Senatet ikke ble enige om en krisepakke på opptil 2.000 milliarder dollar for å møte utfordringene som amerikansk næringsliv står overfor som følge av coronaviruset.

Equinor faller tungt etter børsåpning mandag, og er i første kvarter ned 4,7 prosent.

Opp i Japan

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen steg 2 prosent mandag. Topix-indeksen steg 0,68 prosent.

– En relativt billig yen oppmuntret investorer til å kjøpe tilbake aksjer, sier Shinichi Yamamoto, som er mekler hos Okasan Securities i Tokyo.

Mandagens oppgang betyr imidlertid ikke nødvendigvis at utviklingen vil fortsette i samme spor i dagene som kommer, forklarer Yamamoto, som tror investorer vil selge unna tirsdag for å sikre gevinst.

Mandagens handel lot seg ikke påvirke av spekulasjoner om at OL kan bli utsatt. Yamamoto sier at investorer allerede har priset inn et slikt scenario.

Corona-tallene stiger

Nordnet-analytiker Berntsen viser til at de toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt minus 4,2 prosent i snitt fredag. Samtidig endte de asiatiske børsene ned minus 4,5 prosent i natt.

- Covid-19 tallene (smitte -og dødstallene) fortsetter å stige globalt, tross relativt positive utviklingstrekk i flere land, deriblant Kina, Japan og Korea. Den alvorlige situasjonen preget de asiatiske investorene mandag, skriver Berntsen, og påpeker at japanske Nikkei 225 endte opp mandag.