STORE TALL: Kjell Inge Røkke har all grunn til å være fornøyd med kvartalsresultatet for Aker BP. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STORE TALL: Kjell Inge Røkke har all grunn til å være fornøyd med kvartalsresultatet for Aker BP. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Passerte magisk grense - flyr høyt

Inntektene til Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP passerte for første gang 1 milliard dollar i fjerde kvartal i fjor. Aksjen løfter seg 4 prosent i åpningsminuttene på Oslo Børs.

Aker BP fikk et resultat før skatt på 424 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor. For første gang var inntektene i ett kvartal på mer enn 1 milliard dollar.

Resultatet er bedre enn analytikernes forventninger, og aksjekursen løftet seg kjapt ut fra start på Oslo Børs tirsdag morgen. Et hopp på 4 prosent i åpningsminuttet hevet prisen fra 259 kroner aksjen til 269 kroner aksjen.

Analytiker-råd

DNB Markets tok mandag Aker BP inn i sin ukentilige portefølje med anbefalte aksjer.

- Kursen stengte i går på NOK 259.20 pr aksje og vi venter en positiv reaskjon på rapporten ved åpning i dag. Vi har før eventuelle endringer etter oppdateringen en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 292 pr aksje, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie skriver i sin morgenrapport tirsdag at driftsresultat før avskrivninger (ebitda) var seks prosent høyere enn konsensus.

– Vi venter en positiv kursreaksjon på rundt 2-3 prosent i dag, skriver Bjørgan, ifølge DN Investor.

Sverdrup-løft

Kvartalsresultatet er også høyere enn i 2018, da resultatet før skatt var på 398 millioner dollar i fjerde kvartal.

Selskapet hadde inntekter på 1,003 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor. Dette skyldes særlig rekordhøy oljeproduksjon. Produksjonsveksten kommer som følge av oppstarten av Johan Sverdrup-feltet, kombinert med sterk produksjon fra øvrige felt.

Netto resultat for fjerde kvartal var 112 millioner dollar.

Selskapet opplyser at de forventer å produsere mellom 205.000 og 225.000 oljeekvivalenter per dag i 2020.

Aker BP planlegger å delta i ti utforskningsbrønner i år og venter å bruke omtrent 500 millioner dollar på utforskningsaktiviteter.

Produksjonskostnadene ventes å gå ned med omtrent 20 prosent sammenlignet med 2019.

Sammen med resultatet presenterte Aker BP et mål om å redusere utslippene ytterligere til under 5 kilo karbondioksid per fat oljeekvivalenter fra og med 2020.