FOREBYGGER: Statsminister Erna Solberg snakker om tiltak for å hindre spredning av coronaviruset. Reporter: Mats Rønning. Video: Per Ervland. Vis mer

SAS' krisepakke: Kutter konsulenter og prosjekter

«Vårt beste estimat er at situasjonen vil normalisere seg rundt juni», skriver SAS' finansdirektør i en intern e-post.

I en intern e-post sendt ut til de ansatte, levner finansdirektør Torbjørn Wist liten tvil om at harde tiltak er nødvendig for å få SAS gjennom krisen som corona-viruset har skapt.

«For å kompensere for den skarpe nedgangen i inntekter har vi et presserende behov for å kutte kostnader og bevare kontanter», skriver Wist.

«Vi trenger alle mann på dekk. Hvert bidrag teller», skriver finansdirektør Torbjørn Wist i SAS, i en intern epost. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
«Vi trenger alle mann på dekk. Hvert bidrag teller», skriver finansdirektør Torbjørn Wist i SAS, i en intern epost. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han forteller at alle ledere i SAS nå har fått klar beskjed om å «snu hver stein» for å finne sparetiltak som kan «få en øyeblikkelig effekt».

Trekker tilbake jobbutlysninger

Det Wist kaller «ikke-essensielle investeringer» vil også måtte utsettes, heter det i meldingen.

Blant tiltakene Wist forteller at SAS nå iverksetter, er disse:

  • Stoppe eller utsette en rekke prosjekter innen IT, markedsføring og andre deler av organisasjonen
  • Fjerne konsulenter og trekke tilbake jobbutlysninger
  • Tilbakekalle budsjetterte kostnader som ikke behøves for å opprettholde en sikker drift.

«Vi vil også se kolleger bli midlertidig oppsagt der hvor lovgivningen tillater dette», heter det i eposten.

- Normalisering i juni

Noen snarlig bedring er heller ikke å forvente, skal vi tro finansdirektøren i SAS.

«Vårt beste estimat er at situasjonen vil normalisere seg rundt juni, men det er viktig å understreke at vi ikke vet på dette tidspunktet. I mellomtida trenger vi alle mann på dekk. Hvert bidrag teller.»

- Det vi ønsker å få fram, er behovet for å kutte i alle ikke-kritiske konstnader, sier SAS' kommunikasjonsdirektør John Eckhoff til Børsen.

Han forteller at eposten fra Torbjørn Wist gikk ut på fredag, og vil ikke tallfeste noen av tiltakene som listes opp.

- Dette er noe som hele organisasjonen bidrar med, og det pågår for full styrke nå. Vi har god likviditet, og det vi gjennomfører nå er for å sikre fortsatt god likviditett, sier Eckhoff til Børsen.