<strong>MILLIARD-KUTT:</strong> Den tyske bilprodusenten BMW skal spare så mye som 120 milliarder kroner innen 2022. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix
MILLIARD-KUTT: Den tyske bilprodusenten BMW skal spare så mye som 120 milliarder kroner innen 2022. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Skal spare 120 milliarder

Den tyske bilgiganten BMW skal kutte utgifter med mer enn 12 milliarder euro innen 2022. Nå ryker julebonusen for de ansatte.

Publisert
Sist oppdatert

Problemene i tysk økonomi har tårnet seg opp. Landets industrisektor blør og det tydeligste eksempelet på det finner man i den tyske bilindustrien.

En etter en har de tyske bilgigantene varslet store kutt. Sist ut er BMW, som i motsetning til flere av sine største konkurrenter mener de skal klare å gjennomføre milliardkuttene uten å måtte si opp folk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Solidaritet

Selskapet melder i dag at ledelsen og representanter for de ansatte har kommet til enighet om en kutt-plan som gjør at de klarer å unngå «drastiske tiltak».

Bilgiganten jobber for å kutte utgifter med mer enn 12 milliarder euro, rundt 120 milliarder kroner, innen 2022.

I stedet for å risikere å miste jobbene sine, har de ansatte gått med på en avtale som reduserer resultatsbaserte utbetalinger - samtidig som julebonus og andre bonusordninger forsvinner for noen arbeidere.

- Vi har oppnådd en løsning som baserer seg på solidaritet. Dette gjør at vi kan unngå drastiske tiltak, som andre er i ferd med å ta, for å redusere kostnadene, sier administrerende direktør Oliver Zippe, ifølge nyhetsbyrået.

Den nye avtalen trer i kraft etter nyttår.

- Milliardkutt

Så seint som tirsdag varslet Audi at de planlegger å kutte så mange som 9500 jobber i landet fram til 2025. Nedskjæringene utgjør litt over en tidel av staben i det tyske bilkonsernet, som hadde snaut 92 000 ansatte i 2018. Totalt håper Audi at de skal klare å spare milliardbeløp innen 2029.

Tidligere i november meldte Süddeutsche Zeitung at bilgiganten Daimler, som blant annet produserer Mercedes-Benz, kan komme til å fjerne så mange som 1100 lederstillinger som en del av en omfattende omstrukturering.

Daimler har siden selv bekreftet at de skal kutte over en milliard euro i personalkostnader innen 2020. Det vil si at rundt ti prosent av selskapets ledere trolig må forberede seg på å dra ut på jobbjakt.

Årsaken til kuttene er at bilprodusenten vil satse mer på miljøvennlige biler, og at de derfor er nødt til å spare penger.

- Flere hybridbiler og helelektriske biler fører til en kostnadsøkning som kommer til å ha en innvirkning på Mercedes-Benz sin profittmargin, heter det i en uttalelse fra Dailmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer