I KRISE: Søndag valgte flyselskapet SAS å stanse mesteparten av virksomheten. Foto: NTB Scanpix
I KRISE: Søndag valgte flyselskapet SAS å stanse mesteparten av virksomheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spår SAS-konkurs om få uker

- SAS har ikke råd til å vente mange dager, mener flyanalytiker Jan Ohlson.

Flyanalytiker Jan Ohlson tror at SAS er konkurs om få uker. Søndag valgte flyselskapet å stanse mesteparten av virksomheten. Inntil 10.000 ansatte permitteres.

Den pågående viruspandemien har resultert i stengte grenser og reiserestriksjoner, noe som rammer flybransjen hardt.

På søndagens pressekonferanse delte konsernsjef Rickard Gustafson sine bekymringer for framtida til SAS. Likevel framhevet han at likviditeten er god.

- Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge. Men vi har god likviditet og vil klare oss en stund. Men det er vanskelig å si hvor lenge, sa konsernsjefen.

NÅ: Pressetreff med SAS i Stockholm. Adm dir Rickard Gustafson infomerer om konsekvenser av nedgang i etterspørselen etter flytransport på grunn av korona-viruset. Vis mer

Skeptisk flyanalytiker

Flyanalytiker Jan Ohlson tror imidlertid at det ikke er tilfellet.

- SAS er ikke mange uker fra konkurs. Men jeg tror ikke at det kommer til å skje ettersom den danske stat kommer til å strekke ut en hjelpende hånd. Det kan være i form reduserte eller utsatte skatter og avgifter, som også kan forekomme i Norge og Sverige, sier Ohlson til nyhetsbyrået TT.

- Men det må komme snart. SAS har ikke råd til å vente mange dager, fortsetter han.

Børsen har vært i kontakt med pressesjef i SAS, John Eckhoff, som ikke ønsker å kommentere saken.

Ringvirkninger

Likevel framhever flyanalytiker Jan Ohlson at det finnes ulemper med slike tiltak.

- Problemet er at konkurrenter som Norwegian da ønsker å få den samme støtten. Da vil reisebyråene, rederiene, busselskaper og så videre, ønske seg noe liknende, sier flyanalytikeren.

Fredag informerte Norwegians konsernsjef Jacob Schram om at selskapet blir nødt til å permittere 5.000 ansatte, noe som tilsvarer nesten halvparten av deres arbeidsstyrke.