BRUTALT: Så langt har den svenske regjeringen, med statsminister Stefan Löfven i spissen, satset 230 milliarder svenske kroner på krisehjelp. En rimelig sum, mener Konjukturinstituttet som likevel varsler en brutal smell for Sveriges økonomi i år. Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix
BRUTALT: Så langt har den svenske regjeringen, med statsminister Stefan Löfven i spissen, satset 230 milliarder svenske kroner på krisehjelp. En rimelig sum, mener Konjukturinstituttet som likevel varsler en brutal smell for Sveriges økonomi i år. Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix Vis mer

Stygge tall fra Sverige: - Et tapt år

Coronakrisens effekt på svensk økonomi blir tøff og langvarig, advarer det svenske Konjunkturinstituttet.

Coronakrisen vil gjøre 2020 til et tapt år for svensk økonomi, sier Konjunkturinstituttet (KI) i sin ferske rapport. Det går mot et BNP-ras i andre kvartal.

- 2020 blir et tapt år med et veldig dramatisk fall i BNP, sa prognosesjef Ylva Hedén Westerdahl da hun presenterte tallene onsdag.

Hennes eneste trøst var at det er verre rundt om i Europa.

Det er et dystert bilde som trekkes opp. Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP), den samlede verdien av varer og tjenester, vil trolig falle med 10 prosent under 2. kvartal i år.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Historisk høyt

Fallet i BNP blir historisk høyt, advarer hun og legger til:

- Økonomien kommer til å bli tynget av pandemien i minst ett år til.

Sysselsettingen holdes oppe med omfattende bruk av korttidspermitteringer, sier prognosesjefen.

Arbeidsløsheten vil for året under ett trolig ligge på 6,8 prosent. I årets tre siste kvartaler vil det ventelig være i snitt 450 000 permitterte. I 2021 er det ventet at ledigheten vil øke til 8,5 prosent, og den vil toppe seg i 2022 med 9,6 prosent.

Venter på vaksine

Konjunkturinstituttet er av den oppfatning at sentralbanken vil la styringsrenten ligge på null prosent til og med 2024.

- Usikkerheten i svensk økonomi vil først avta når en omfattende vaksinering kan begynne høsten 2021, sier Westerdahl.

Rundt om i verden er imidlertid tallene verre, og svake tall for hele euroområdet vil få konsekvenser for svensk eksport. Men svensk økonomi vil i et større perspektiv klare seg bedre, siden myndighetenes inngripen for å bremse smittespredningen har vært langt mildere enn i de fleste andre land, mener KI.

Prognosesjefen viser videre til utviklingen på verdens børser, som hun mener mange leser som om krisen kommer til å gå over ganske kjapt.

- I vår prognose tror vi at det tar lengre tid enn som så, sier Westerdahl.