KJEMPEKUTT: Widerøe kutter 4000 avganger årlig i Norge
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KJEMPEKUTT: Widerøe kutter 4000 avganger årlig i Norge Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Widerøe kutter 4000 avganger årlig i Norge

- Vi er i en fortvilt situasjon.

Det norske flyselskapet Widerøe gjennomfører et omfattende kutt i det de selv beskriver som «helt nødvendig kollektivtransport» i Norge. Hele 4000 årlige avganger skal kuttes, noe som tilsvarer 15 prosent av den kommersielle produksjonen på korbanenettet.

- Vi kutter dessverre helt nødvendig kollektivtransport i Distrikts-Norge, sier administrerende direktør i Widerøe Stein Nilsen i en pressemelding.

Selskapet viser til økte avgifter over flere år, en kraftig svekkelse av den norske krona og en generell markedsutvikling i landet, som har ført til «store utfordringer for lønnsomheten på de minste flyene som flyr de korteste rutene i Norge.»

«Widerøe ser seg dessverre nødt til å redusere tilbudet på en rekke kortbaneruter for å tilpasse oss dagens rammebetingelser», skriver selskapet.

- Vi er i en fortvilt situasjon. Vi vet at resultatet av disse kuttene blir en transportstandard i en rekke distriktskommuner som ikke er i nærheten av å dekke reisebehovet. Likevel har vi ingen valg. Vi har hatt dialog med Samferdselsdepartementet og vår anbefaling er at flere av disse ruteområdene tas inn som anbud, fortsetter Nilsen.

Endringene trer i kraft 4. mai i år. Selskapet opplyser selv at Evenes blir spesielt hardt rammet av kuttene. Der legger Widerøe ned rutene til Bodø og Andenes. I tillegg blir flere avganger fra Tromsø, Bodø og Florø lagt ned og direkteruter fra Oslo lagt ned i deler av året.

Børsen kommer tilbake med mer.