Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Linn-Christin Marthinussen

NÅ: Stordalen åpnet luksushotell i København:

Til tross for milliardtap under coronakrisen satser investor og hotellkonge Petter Stordalen på nok et nytt hotellprosjekt. Denne gangen i København.

Onsdag var det duket for offisiell åpning av Villa Copenhagen, men hotellmogulen varslet tidlig at det ikke ville skje på spektakulært Stordalen-vis.

- Den vil bli husket av helt andre grunner enn at jeg hopper ut av en eller annen tønne som eksploderer, eller at jeg kommer på en motorsykkel nedover en rampe. Vi kommer til å huske den fordi vi åpner midt i den største krisen reiselivsnæringen har stått i, uttalte Stordalen til E24 mandag.

Selv om både pyro og konfetti uteble, hadde hotelleieren mye på hjertet. Stordalen startet innledningsvis sin tale med å understreke hvor tung de siste månedene har vært.

- Kjære alle sammen, jeg står her og er utrolig stolt og nesten litt rørt. De siste månedene har vært helt ekstraordinær. Det tyngste har vært alle de vi har måttet si opp og permittere. Det er det vanskeligste jeg vært med på som businessmann.

- Men denne dagen symbolisere vendepunktet, dette kommer vi til å huske som starten på begynnelsen på slutten på det jævla viruset fra flaggermusen.

- Nå har vi begynt reisen tilbake ved å åpne hotellet. At Villa skulle symbolisere vendingen, synes jeg er fint. Det tyngste har vi lagt bak oss, fortsatte Stordalen.

Det er unektelig en sårt tiltrengt optimisme. Til NRK sa hotellmilliardæren mandag at hans Choice Hotels-gruppe har tapt nærmere 1 milliard kroner på grunn av coronakrisen.

- I hotellselskapet alene har vi nok tapt over 1 milliard, og vi vil tape mer. Denne krisen kommer til å påvirke reiselivsnæringen dramatisk i det året vi er inne i, og det kommer til å påvirke oss i 2021. Vi legger nå budsjettet basert på at vi også kommer til å tape penger i 2021, sa han.

FESTDAG: Hotellet Villa Copenhagen holder til i det som før var hovedpostkontoret i den danske hovedstaden. Foto: NTB Scanpix
Stordalen-show skremte svenskene:- Han er ju tokig

Stordalen-show skremte svenskene:- Han er ju tokig

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Tiltalt for bedrageri av 62 millioner kroner:

Laila Mjeldheim, eieren av det nå nedlagte firmaet Det norske kartselskapet, er tiltalt for bedrageri av 62 millioner kroner, ifølge VG.

Avisa skriver at tiltalen er tatt ut av seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, som har etterforsket eieren og selskapet i to år.

I tiltalen heter det at Mjeldheim gjennom sin bedrift har forledet flere norske virksomheter for verdier på totalt 62 millioner kroner i perioden 1. januar 2015 til 26. juni 2020.

«Selskapets kunder ble rettsstridig forledet til å inngå avtale om kjøp av tilnærmet verdiløse produkter ved at selskapets telefonselgere unnlot å opplyse om sentrale og konkrete sider ved produktene og ved at de ga villedende og/eller uriktige opplysninger om produktene», heter det i tiltalen, ifølge avisa.

Det norske kartselskapet har vært nært assosiert med det omstridte Addictologi Akademiet.

Mjeldheim nekter straffskyld.

Advokat Alexander Greaker og Øystein Storrvik ved advokatfirmaet Storrvik forsvarer tiltalte.

- Vi mener at tiltalen som er tatt ut er uriktig og ikke har rot i hvordan den daglige driften har vært ved Det norske kartselskap. Vi kommer under hovedforhandlingen til å føre en rekke bevis opp mot produktene Det norske kartselskap solgte, og herunder salgsmetoder fra ansatte, for å nevne noen bevis. Resten vil vi presentere gjennom hovedbevisoppgaven vi vil oversende til påtaleenheten, sier Greaker til Børsen.

Busskonflikten går til riksmekleren:

Riksmekleren har innkalt partene i busskonflikten til møte onsdag, melder NTB.

Busstreiken ble utvidet med over 4568 nye bussjåfører lørdag. Det har ikke vært kontakt mellom partene en uke etter at bussjåfører i Oslo og Viken gikk ut i streik.

Hensikten med møtet er at partene skal rapportere om status i situasjonen og se om det er grunnlag for å gjenoppta dialogen.

Yrkestrafikkforbundet har sagt seg villig til å stille på møtet, sier forhandlingsleder for Yrkestrafikkforbundet Linda Jæger:

- YTF er avventende til hva som kan komme ut av møtet, men håper at arbeidsgiver er villig til å komme oss i møte med hensyn til våre krav.

Økokrim-sjef inhabil i DNB-sak:

Økokrim-sjef Pål Lønseth erklærer seg inhabil i etterforskningen av transaksjoner gjort gjennom DNB av det islandske fiskerikonsernet Samherji.

Det islandske konsernet anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia.

Økokrim startet i november i fjor arbeidet med å finne ut av om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med Samherjis transaksjoner gjennom DNB.

Saken ble først omtalt av NRK, som tidligere har meldt at Lønseth også har erklært seg inhabil i to andre saker.

Lønseth ble utnevnt som ny Økokrim-sjef i juni. Den tidligere Ap-statssekretæren har siden 2013 ledet granskningsenheten til advokatfirmaet PwC.

Økokrim vil overfor NTB ikke kommentere saken, men henviser til Riksadvokaten, som foreløpig heller ikke har uttalt seg.

(NTB/Børsen)


Foto: NTB

Økokrim-sjef erklærer seg inhabil:

Økokrim-sjef Pål Lønseth erklærer seg inhabil i etterforskningen av transaksjoner gjort gjennom DNB av det islandske fiskerikonsernet Samherji, melder NRK.

Økokrim startet i november i fjor arbeidet med å finne ut av om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med transaksjoner gjennom DNB gjort av det islandske fiskerikonsernet Samherji. Det islandske konsernet anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia.

Økokrim vil overfor NTB ikke kommentere saken, men henviser til Riksadvokaten, som foreløpig heller ikke har uttalt seg.

(NTB)

Børspause etter uvanlig oppgang:

Oslo Børs innførte stopp i handelen for SAS etter en uvanlig oppgang i aksjeverdien tirsdag.

Børspausen ble innført tirsdag formiddag for å undersøke prisutviklingen, het det i en børsmelding. Tre timer senere ble det varslet i en ny melding at børspausen opphører.

SAS steg voldsomt både på den norske og den svenske børsen, melder NRK.

Også på den svenske børsen ble handelen stanset tirsdag formiddag.

Ifølge DN, som først omtalte børspausen, ble den innført en halv time etter at de ringte Oslo Børs med spørsmål om kursutviklingen - som på det meste var opp 230 prosent, ifølge avisa.

Fristen for å sikre seg rettigheter til den kommende aksjeutvidelsen (emisjonen) i SAS går ut i dag.

Foto: NTB

Selskap saksøker Idar Vollvik for 3,9 millioner:

Stavanger-selskapet Verktøy & Vern AS saksøker Idar Vollvik for 3,9 millioner etter salg av håndsprit. Det melder Stavanger Aftenblad.

Avisa skriver at Vollvik kjøpte desinfeksjonsmiddel for over 5 millioner av selskapet, men at 3,9 millioner fortsatt ikke betalt. Dermed skal partene møtes i Bergen tingrett 15. og 16. april 2021.

Vollvik mener på sin side at han har fått et mangelfullt produkt, og nekter å betale.

- Vovi AS har ikke betalt for hele den siste leveransen fra Verktøy & Vern AS fordi det leverte produktet er mangelfullt. Vovi AS har tilbudt å levere tilbake de mottatte varene, noe Verktøy & Vern ikke har vært villig til, sier advokatfullmektig i WikborgRein, Celine Krogh Fornes, til Aftenbladet.

Foto: Odd Mehus
Saksøkes for 3,9 millioner kroner

Saksøkes for 3,9 millioner kroner

borsen

Ny Byggmakker-topp:

Hilde Kristoffersen er ansatt som ny administrerende direktør for Byggmakker-kjedens 63 butikker i Norge.

Kristoffersen overtar sjefsstolen i Kesko Norge etter Knut Strand Jacobsen.

Kesko Norge har i tillegg til Byggmakker-kjeden også hånd om 25 butikker knyttet til Carlsen Fritzøe og 18 butikker i elektrogrossisten Onninen.

Samlet omsetter selskapet for nær 10 milliarder kroner i året i Norge.

Kristoffersen kommer fra stillingen som divisjonsdirektør for Industri og Bygg i Ahlsell. Hun har tidligere vært administrerende direktør i Staples Norge, samt hatt flere ledende stillinger innen salg, opplyser selskapet i en pressemelding.

Kristoffersen vil rapportere til Jorma Rauhala, konserndirektør for divisjonen og visekonsernsjef i Kesko-konsernet.

Ny Byggmakker-topp: Hilde Kristoffersen.

Kan bli stengt:

Gigantfeltet Johan Sverdrup er på listen over felt som blir stengt ned dersom meklingen for oljearbeiderne ikke fører fram.

En konflikt vil umiddelbart føre til at nær en firedel av Norges totale olje- og gassproduksjon stenger ned.

- Det blir store konsekvenser hvis det blir en konflikt, uttaler bransjeorganisasjonen Norsk olje & gass.

Hvis meklingen ikke fører fram risikerer feltene Johan Sverdrup, Kristin inkludert Tyrihans og Maria, Aasta Hansteen, Kvitebjørn inkludert Valemon og Snorre B å måtte stenge ned. Det vil gi et daglig produksjonsbortfall på rundt 900 000 fat oljeekvivalenter, noe som tilsvarer om lag 22 prosent av den totale daglige produksjonen av olje, gass, kondensat og NGL på norsk sokkel.

Industri Energi, SAFE og Lederne forhandler på vegne av de ansatte. Norsk olje og gass forhandler på vegne av arbeidsgiverne.

Carl Petter Martinsen er oppnevnt som mekler.

Grunnet koronapandemien er meklingen i år flyttet fra Riksmeklerens kontor i Oslo til Quality Airport Hotel på Sola.

Meklingsfristen er ved midnatt natt til onsdag.


Kan bli stengt: Johan Sverdrup-feltet stenger om det blir oljekonflikt. Foto: NTB / REUTERS/Ints Kalnins

Equinor med milliardsatsing:

Equinor har besluttet å bygge ut Breidablikk-feltet i Nordsjøen. Investeringene vil ligge på om lag 18,6 milliarder kroner.

Forventet utvinning fra feltet er omtrent 200 millioner fat, opplyser Equinor i en pressemelding.

Partnerne som sammen med Equinor har besluttet å bygge ut feltet, er Petoro, Vår Energi og ConocoPhillips Skandinavia. En plan for utbygging og drift er mandag levert til olje- og energiministeren.

– Breidablikk-feltet er et av de største oljefunnene på norsk sokkel som ennå ikke er utviklet. Beslutningen om å bygge ut feltet vil gi betydelige verdier til det norske samfunnet og eierne. Vi er glade for at vi i dag også kan tildele to sentrale kontrakter til en samlet verdi på 3,3 milliarder kroner inklusive opsjoner, sier Geir Tungesvik, fungerende konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring hos Equinor.

Breidablikk skal kobles opp mot Grane-feltet i Nordsjøen, og formålet med prosjektet er å få bygget ut ressursene som ligger nord for Grane-feltet ved å utnytte eksisterende infrastruktur, skriver E24.

Kontrakten for produksjonsanlegg på havbunnen tildeles Aker Solutions. Denne har en anslått verdi på om lag 2,5 milliarder kroner inklusive opsjoner. Rundt 300 årsverk er ventet å være knyttet til prosjektet.

(NTB)

BYGGER UT: Equinor har besluttet å bygge ut Breidablikk-feltet i Nordsjøen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Betydelig nedgang i varehandelen:

Omsetningen i detaljhandelen gikk ned med 4,9 prosent fra juli til august 2020. Dette etter en jevn oppgang siden mai.

Koronapandemien har ført til en stor endring i nordmenns handlevaner og de siste månedene har konsumet blitt endret i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Men fra juli til august gikk varekonsumet ned, og spesielt i dagligvarebutikker, sportsbutikker og møbelbutikker. Klesbutikker og elektronikkbutikker hadde imidlertid også redusert omsetningsvolum denne måneden, viser de sesongjusterte tallene.

Den eneste næringen som opplevde merkbar vekst i august var apotekene.

Også varekonsumindeksen gikk ned fra juli til august, med 3,8 prosent.

(NTB)

Kun apotekene økte omsetningen i august. Totalt gikk omsetningen i detaljhandelen gikk ned med 4,9 prosent fra juli til august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB