Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Selger aksjer for 50 mill:

Selskapet Saga Tankers, som kontrolleres av styremedlem Øystein Stray Spetalen, har solgt nær halvparten av aksjene i legemiddelfirmaet Vistin Pharma tirsdag.

Det melder Dagens Næringsliv (DN), som viser til en børsmelding tirsdag ettermiddag.

Ifølge børsmeldingen har selskapet solgt fire millioner aksjer for 12,50 kroner per aksje. Totalt utgjør det 50 millioner kroner.

Etter salget eier Spetalen og «nærstående selskaper» i underkant av 4,6 millioner aksjer i selskapet. Det utgjør 10,36 prosent, ifølge børsmeldingen.

I en annen børsmelding opplyses det at Intertrade Shipping AS i dag har kjøpt 4.025.000 aksjer i Vistin Pharma.

Intertrade Shipping AS eier etter kjøpet 8.028.000 aksjer i Vistin Pharma ASA tilsvarende 18,1 % av selskapets utestående aksjer. Det gjør også selskapet til største eier i Vistin.

Intertrade Shipping AS er eiet av familien Brøymer, opplyses det videre.

Investor Øystein Stray Spetalen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Varsler flybillett-søksmål mot SAS:

En rekke kunder har ventet tålmodig på å få refundert pengene for flybilletter som ikke kunne brukes under corona-pandemien. En av dem er Marianne Rødvei Aagaard.

Etter fem måneder har hun fortsatt ikke fått full refusjon fra SAS, skriver Dagens Næringsliv.

Nå har juristen sendt varsel om søksmål for å få tilbake pengene sine.

- Utålmodigheten og irritasjonen boblet over, sier hun til avisa, som skriver at det tok under ett døgn fra henvendelsen om søksmål ble rettet til Aagaard fikk bekreftet at to av fire reiser vil bli tilbakebetalt.

Vinmonopol stengt etter corona-smitte:

Vinmonopolet stengte fredag sin butikk på Oasen kjøpesenter på Karmøy. Årsaken var at en medarbeider har fått påvist corona-smitte.

Flere ansatte ble satt i karantene, skriver Haugesunds avis. Butikken ble stengt i en drøy time.

Avisa skriver at den smittede ikke har vært på jobb den siste uka, og nå er satt i karantene.

- Vi stengte for å hente inn folk fra andre butikker i området, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl til Haugesunds avis.

Den smittede skal være i god form, forholdene tatt i betraktning. Ingen av de andre ansatte skal ha vist symptomer på corona-smitte.

Bakerisjef kjøper Carew-kåk:

I slutten av juni ble det kjent at den tidligere fotballstjernen John Carew solgte toppleiligheten sin på Sørengkaia i Oslo. Nå er det avslørt hvem som kjøper leiligheten, som gikk for 29,3 millioner kroner.

Nettavisen skriver fredag at det er daglig leder og eier av Kransekakebakeren AS, Arild Christoffersen (49) fra Askim som har kjøpt boligen.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette i det hele tatt, sier han til Nettavisen Økonomi.

Carew satt selv igjen med en svimlende gevinst på 9,3 millioner etter salget, minus det han har brukt på oppussing.

Carew kjøpte sin første leilighet i 1999, samme år som han gikk fra Vålerenga til Rosenborg. Siden har den tidligere fotballspilleren investert stort i eiendom - og med stor suksess.

I 2016 ble det meldt at han hadde solgt en bygård i Oslo for 120 millioner kroner, og doblet investeringen sin. Carew investerte også 40 millioner kroner i leiligheter på Sørenga i Oslo i 2013, da han kjøpte to leiligheter i samme gate, hvorav det er den ene av disse som nå er solgt, og totalt skal han eie flere titalls eiendommer i inn- og utland.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
John Carew har solgt toppleiligheten på Sørengkaia

John Carew har solgt toppleiligheten på Sørengkaia

borsen

Stoltenberg har kjøpt hytte til 14 millioner:

Jens Stoltenberg har kjøpt en fritidsbolig i Svartskog i Nordre Follo. Prislappen er 14 millioner kroner og han får både strandlinje, brygge og snurredo.

Summen var 1 millioner kroner under prisantydning, skriver Østlandets Blad.

Eiendommen er på fem mål og består av en sveitservilla fra 1905, og den har både strandlinje på mellom 40 til 50 meter, brygge og et badehus.

Boligen er registrert som fritidsbolig og er ikke tilknyttet det offentlige avløpsnettet. Kommunen er imidlertid i ferd med å legge inn nytt vann- og avløp forbi eiendommen.

(©NTB)

Ut mot Tangen-ansettelsen:

I en pressemelding kommer det fram at Arbeiderpartets stortingsgruppe har konkludert med at omstendighetene rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef i Oljefondet er svært kritikkverdige.

-Vi har gjennom representantskapets rapport og høringen i Stortinget fått bekreftet kritikkverdige forhold rundt ansettelsen av ny leder for Oljefondet. Arbeiderpartiet slutter seg i hovedsak til denne kritikken, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Inntrykket ble forsterket gjennom høringen der det ble klart at det kan oppstå nye interessekonflikter knyttet til Nicolai Tangen og ledelsen av Oljefondet, at de etiske retningslinjene som skal gjelde for alle bankens ansatte ikke er overholdt, at det er tvil om ansettelsen vil svekke Norges innsats mot skatteparadiser og at det har vært både lovbrudd og uregelmessigheter i ansettelsesprosessen.

Arbeiderpartiet skriver at de har tatt på alvor at Norges Banks representantskap enstemmig har fremmet en sterk kritikk av ansettelsesprosessen.

«Summen av disse forholdene, og at eierskap med så omfattende risiko for interessekonflikter foreligger, gjør at Arbeiderpartiet konkluderer med at det ikke er forenelig med kravene som bør gjelder for å lede Oljefondet», heter det i pressemeldingen.

- Det vil være Aps konklusjon som vi vil ta med til de andre partiene i finanskomiteen. Det er ikke Stortinget som ansetter hverken hovedstyre i Norges Bank eller sjef for oljefondet. Vår holdning er at det er finansministeren som må følge opp konklusjonene til Stortingets flertall, sier Støre.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre er svært kritisk til omstendighetene rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet. Foto: Bjørn Langsem
Totalslakt av Norges Bank

Totalslakt av Norges Bank

borsen

Gigantunderskudd:

Fornøyelsesparken Tivoli sentralt i København venter et underskudd på mellom 150 og 200 millioner danske kroner i 2020.

Det skriver de selv i en pressemelding, skriver Ekstrabladet.

Første halvår i år har omsetningen vært 163,1 millioner danske kroner, mot 400,3 millioner i fjor, et fall på 59 prosent.

«Rammebestingelsene for Tivolis forretning er på grunn av covid-19 og de omfattende sosiale restriksjon vesentlig svekket, og derfor er Tivoli meget hardt rammet av coronakrisen. Det er i høy grad den utsatte åpningen, forbudet mot store forsamlinger og seksdagersregelen for turister og generelt færre turister i København som påvirker Tivolis aktivitetsnivå negativt - samtidig som covid-19 også øker Tivolis omkostninger til sikkerhetsmessige og hygieniske forholdsregler», lyder dommen fra finansdirektør Andreas Morthorst.

Internasjonale gjester står til vanlig for en tredel av de besøkende i fornøyelsesparken. I tillegg til coronarestriksjoner på større forsamlinger, gjør det at Tivoli forventer at antall besøkende vil halveres i år.

UNDERSKUDD: Sviktende besøkstall på grunn av coronaviruset gir store økonomiske konsekvenser for Tivoli. Foto: NTB scanpix

Katastrofetall for Polen:

Polen er inne i sin første resesjon siden kommunisttiden, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dermed bekrefter ferske tall det Det internasjonale pengefondet (IMF) forutså allerede i april. Da ble det anslått at Polens BNP ville falle 4,6 prosent i år.

Polen har ikke vært inne i en resesjon på tre tiår, altså siden landet var kommunistisk.

RESESJON: President Andrzej Duda må forholde seg til en resesjon i Polen. Foto: NTB scanpix

Oppsving i hyttesalget:

I årets 2. kvartal ble det omsatt nær 10 prosent flere fritidsboliger i fritt salg, sammenlignet med samme tid i fjor.

Totalt ble det omsatt 3 500 fritidsboliger i fritt salg i perioden, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig ble det solgt nesten 5 prosent færre boliger i 2. kvartal i år, sammenlignet med i fjor.

(NTB)

Dansk økonomi stuper:

Den danske økonomien har krympet med 7,4 prosent fra første kvartal, ifølge Danmarks Statistik. Det skriver den danske avisa BT.

Det er det største fallet siden Danmarks Statistik begynte å regne BNP kvartalsvis, på starten av 90-tallet.

Hovedårsaken er coronaviruset og nedstengingen av samfunnet.

Statsminister Mette Frederiksen. Foto: Philip Davali / NTB scanpix

Utvider permitteringsordning:

Statsminister Erna Solberg sier til VG at regjeringen vil ytterligere utvide permitteringsordningen, som første gang ble utvidet ved starten av coronakrisen i vår.

Regjeringen vil nå utvide permitteringsperioden fra 26 til 52 uker.

- Vi ser at en slik endring er nødvendig i den økonomiske situasjonen vi fortsatt ser for oss fremover, i alle fall et halvt år og kanskje videre, sier Solberg til avisa.

Når ordningen forlenges innføres det også en ekstra arbeidsgiverperiode for langtidspermitterte på fem dager for dem som er permittert mer enn 30 uker.

Dette er altså dager arbeidsgiver må betale.

- Dette må ikke bli til hinder for at folk kommer tilbake i jobb, sier Solberg.

Ordningen gjelder fra 1. november til 30. juni.

Offentliggjøringen kommer en dag etter at partene i arbeidslivet møtte finansministeren. Der fremmet de på nytt kravet om forlengelse av ordningen.

Både LO, NHO og Virke har lenge argumentert hardt for å utvide permitteringsordnignen til 52 uker for å hjelpe bedrifter som sliter på grunn av coronatiltak. I dag fikk de altså gjennomslag.

Statsminister Erna Solberg på plass i Arendal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Bønn til Erna: Katastrofe truer

Bønn til Erna: Katastrofe truer

borsen