Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Får 6,65 millioner i lønn:

Norges Bank legger torsdag fram Nicolai Tangens arbeidsavtale. Av avtalen framgår det at Tangen får en årslønn på 6,65 millioner kroner.

Sentralbanksjef Øystein Olsen er tilsynelatende strålende fornøyd med at ansettelsen nå etter alle solemerker er i mål:

- Vi har ment, og mener like sterkt nå, at Nicolai Tangen er riktig person for denne jobben. Vi får en ny, faglig sterk sjef for oljefondet. Han er en mann med unik erfaring fra internasjonal finans, sier Olsen og fortsetter.

Også Tangen selv uttrykker stor glede for at de nå har kommet til enighet om en avtale som gjør at han kan ta over som sjef for oljefondet.

- Jeg har takket ja fordi jeg mener det er den viktigste og mest spennende jobben man kan ha når man jobber med finans, sier Tangen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Historisk BNP-ras i Sverige:

I Sverige falt bruttonasjonalproduktet (BNP) med 8,6 prosent i andre kvartal, viser foreløpige tall fra svenske myndigheter.

Nedgangen er sett i forhold til første kvartal. Tallene fra Statistiska centralbyrån (SCB) er justert blant annet for sesongvariasjoner.

- Nedgangen i BNP er den største for ett enkelt kvartal i perioden fra 1980 og framover, heter det i en pressemelding fra SCB.

På samme måte som i mange andre land ble økonomien i Sverige hardt rammet av coronakrisen i andre kvartal.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix

Krisetall for Kastrup:

Onsdag la København lufthavn, bedre kjent som Kastrup, fram halvårsregnskapet for første halvår i år, og det er ikke hyggelige tall.

Nordens største flyplass gikk med et underskudd på 258 millioner norske kroner, noe som får dem til å ta drastiske grep.

De vil nå fjerne 650 fulltidsstillinger, for å tilpasse seg et lavere aktivitetsnivå.

- Det gjør meg meget trist at vi nå skal være færre medarbeidere i København. Vi har hatt som må å sikre så høy aktivitet og så mange arbeidsplasser som mulig på flyplassen gjennom krisen, sier administrerende direktør Thomas Woldbye.

I en pressemelding skriver flyplassen at de har hatt et fall i antall passasjerer ved flyplassen på 65,2 prosent første halvår i år.

Enkelte dager var det under 500 passasjerer på det som vanligvis er nordens travleste flyplass.

- Det er ingen tvil om at coronapandemien, på tvers av hele flyplassens økosystem, fra flyselskaper til bakkemannskap og de mange butikker og restaurantene, har ført til en meget utfordrende og for noen selskaper en eksistensiell krise. Mange av de selskapene som opererer på flyplassen har vært nødt til å si opp gode medarbeidere og vi har ikke kunnet gi passasjerene den reiseopplevelse de er vant til, sier Woldbye.

Totalt falt omsetningen ved flyplassen med 55,5 prosent første halvår i år. Flyplassen har allerede igangsatt besparelser for en drøy milliard i inneværende år.

De anslår at de vil få et samlet underskudd for hele året på mellom 650 millioner og 1,1 milliarder norske kroner. Det endelige tallet avhenger selvsagt av hvordan coronapandemien utvikler seg utover høsten, og hvilke restriksjoner som eventuell ilegges luftfarten.

Oppdateres

KRISE: 650 personer mister jobben ved Kastrup i København. Foto: NTB scanpix

Avviser konkurrsbeskyttelse:

Flere britiske medier kunne onsdag melde at flyselskapet Virgin Atlantics har søkt konkursbeskyttelse. Flyeselskapet eies av milliardæren Sir Richard Branson.

Overfor Forbes avviser flyselskapet dette. Selskapet skal ifølge en talsperson ha vært i retten tirsdag som en del av en prosess, men det skal altså ikke være noen nær forestående konkurs, eller noen søknad om konkursbeskyttelse.

- Virgin Atlantic var i retten i dag som en del av en solvent rekapitiliseringsprosess. Den prosessen fortsetter med støtten fra majoriteten av kreditorene, heter det i en uttalelse.

Det er under en måned siden selskapet uttalte at de hadde avtalt en redningspakke på 1,6 milliarder dollar for å sikre fremtiden utover krisen.

I denne avtalen injiserte Richard Bransons Virgin Group 200 millioner kroner, med ytterlige midler levert av investorer og kreditorer. Branson er en britisk forretningsmann kjent for firmaet Virgin, som Virgin Atlantic er en del av.

Foto: REUTERS/Phil Noble/File Photo/NTB Scanpix

Tidligere Google- og Uber-ingeniør dømt:

I august 2019 ble det kjent at en tidligere Google-ansatt var tiltalt for å ha stjålet informasjon om selskapets teknologi på selvkjørende biler. Dette skjedde kort tid før han begynte å jobbe for Uber.

Natt til onsdag norsk tid kommer nyheten om at den amerikanske ingeniøren Anthony Levandowski er dømt til 18 måneders fengsel for å ha stjålet forretningshemmeligheter fra selskapet.

Dommer William Alsup sier at «alt annet enn en fengselsdom ville vært et grønt lys for enhver fremtidig, strålende ingeniør for å stjele forretningshemmeligheter», ifølge Reuters.

- Milliarder av dollar i framtiden stod på spill, og når slike økonomiske insentiver er der, gjør gode mennesker forferdelige ting, sier dommeren.

Ifølge Reuters skal Levandowski ha overført mer en 14 000 Goolge-filer til sin personlige datamaskin før han forlot selskapet.

Levandowski var en av grunnleggerne av gruppen som jobbet med Waymo, Googles prosjekt for selvkjørende biler som ble en egen enhet under morselskapet Alphabet. Han jobbet med prosjektet fra 2009 og sa opp fra Google i januar 2016.

Han startet sitt eget selskap, Otto, som siden ble ervervet av Uber. Tyverianklagene kom fra et sivilt søksmål der Waymo anklaget Uber for å stjele forretningshemmeligheter. Den saken endte med et forlik mellom de to selskapene i fjor. Levandowski fikk sparken fra Uber i 2017.

Tidligere ingeniør for Google og Uber, Anthony Levandowski. Her forlater han retten i San Jose, California, i september i fjor. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

- Slått alle tidligere rekorder:

Den norske sexleketøykjempen Kondomeriet har lagt bak seg en historisk salgsfest denne sommeren. I en pressemelding opplyser selskapet at nordmenn har kjøpt erotiske produkter som aldri før.

- Vi har slått alle tidligere rekorder og hatt en økning på 70 prosent målt opp mot fjorårets sommer på Kondomeriet.no, sier presseansvarlig i Kondomeriet, Marthe Sørflaten.

- I butikkene har vi også hatt mange besøkende i sommer der alle butikkene har hatt en økning på minst 50 prosent i juli, målt mot juli 2019, supplerer Sørflaten overfor Børsen.

Erotikkjeden opplyser at særlig reisevennlige sexleketøy har vært med å bidra til veksten – på tross av færre utenlandsturer som følge av coronapandemien.

- Tallene bygger opp under at flere har feriert i Norge denne sommeren, enten i telt, på hytta eller langs kysten, heter det i pressemeldingen.

Kondomeriet AS har hatt en sterk vekst de siste åra. I fjor registrerte selskapet en driftsinntekt på 138 millioner kroner, mot 114,3 millioner i 2018. Resultatet før skatt endte på 21,6 millioner, kontra 15,8 millioner året før.

Foto: NTB Scanpix

Taus om Hurtigruten-sjef:

Styreleder i Hurtigruten Trygve Hegnar sier til Nord24 at han ikke kan svare på om han har tillit til selskapets konsernsjef Daniel Skjeldam.

– Jeg kan ikke si noe om det. Uansett hvilket svar jeg gir, så blir det feil, så det eneste jeg kan si, er at jeg ikke uttaler meg om dette, sier han til nettavisen.

Hegnar, som eier i underkant av fem prosent av Hurtigruten Group gjennom sitt selskap Periscopus, opplyser at styret i selskapet har møter hele tiden.

Også på forespørsel fra NTB om å få en kommentar om de siste dagers hendelser i rederiet, svarer Trygve Hegnar at han ikke har noen kommentar.

Trygve Hegnar har vært styreleder i Hurtigruten siden 2009. Den største eieren av Hurtigruten er et Luxembourg-basert selskapet som er styrt av det britiske oppkjøpsfondsselskapet TDR Capital, ifølge E24.

Selskapet eier 81 prosent av Hurtigruten. Nest største eier er Petter Stordalens investeringsselskap Strawberry Equities med 11,6 prosent og deretter Hegnar-familiens selskap Periscopus med 4,89 prosent.

(NTB)

TAUS: Styreleder i Hurtigruten Trygve Hegnar her på NHOs årsmiddag høsten 2019. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kjempesmell etter kreft-skandale:

Det tyske konsernet Bayer tapte over 100 milliarder kroner i andre kvartal. Hovedårsaken var et forlik i USA knyttet til plantevernmiddelet Roundup.

Legemiddel- og kjemikaliegiganten la tirsdag fram kvartalsresultatet på minus 9,5 milliarder euro.

I juni godtok selskapet et forlik i USA til en verdi av over 10 milliarder dollar. Summen skal sikre utbetalinger til amerikanere som skal ha fått kreft etter bruk av Roundup, som inneholder stoffet glyfosat.

Resultatet i andre kvartal ble også påvirket av koronapandemien. Salget av produkter til landbruk gikk bra, mens salget av legemidler gikk ned da sykehus og leger utsatte behandling av lidelser som ikke var knyttet til koronaviruset.

Roundup produseres av Monsanto, som ble kjøpt opp av den tyske kjemigiganten Bayer i 2018.

I juni ble det klart at 125.000 mennesker har saksøkt produsenten med krav om erstatning for kreft og andre helseplager de hevder å ha fått ved å bruke ugressmiddelet.

(NTB)

Avbildet er Werner Baumann, administrerende direktør i Bayer. Foto: NTB Scanpix

Halvert:

Drikkevareprodusenten Diageo, som blant annet eier merkevaren Guiness, opplevde et omsetningsfall på 8,7 prosent i regnskapsåret 2020, skriver E24.

Omsetningen endte på 11,8 millioner pund.

Resultatet før skatt falt 51,8 prosent til 2 milliarder pund, rundt 24 milliarder norske kroner.

Det er coronaviruset som skal ha skylden også her, skriver selskapet.

Selskapet har tatt en større nedskrivning i India, Nigeria, Etiopia og i Sør-Korea. Nedskrivningen er på til sammen drøye 15 milliarder norske kroner.


Ifølge administrerende direktør Ivan Menezes var regnskapsåret 2020 delt i to. Et bra første halvår ble fulgt av en andre halvdel som for alvor ble påvirket av coronaviruset.

- Selv om det veien framover er usikker, med usikkerheten som forventes i det neste regnskapsåret, er jeg trygg på vår strategi, mostandskraften i vår virksomhet og jeg er veldig stolt over hvordan våre folk har respondert på dette. Vi er godt posisjonert for å komme styrket ut av dette, sier Menezes.

HALVERT: Guiness-eier Diageo hadde et tøft andre halvår i regnskapsåret 2020. Foto: NTB scanpix

Skrekkfall for EasyJet:

Det britiske flyselskapet EasyJet la tirsdag fram regnskapet for tredje kvartal, som viser et blodrødt resultat før skatt på minus 324,5 millioner pund.

Det tilsvarer rett i underkant av fire milliarder kroner. Til sammenlikning leverte selskapet et resultat før skatt på 174,2 millioner pund samme periode i fjor.

Driftsinntektene ligger på sju millioner pund i tredje kvartal, mot 1,7 milliarder i fjor.

Selskapet opplyser at de også framover vil stå overfor tapt omsetning, men at fjerde kvartalsrapport trolig vil være lystigere lesning.

EasyJet varsler at de planlegger å øke kapasiteten med flere fly framover, og at de nå vil operere på 40 prosent, som er ti prosent opp fra forrige periode.

Foto: NTB Scanpix

- Ekstra krevende oppgjør:

Riksmekler Mats W. Ruland ser på årets lønnsoppgjør som ekstra krevende.

- Landet er inne i en dyp, dyp krise. Det gjør at denne meklingen blir ekstra krevende. Godene som skal fordeles er magrere, og det er mindre til fordeling enn i gode tider. Derfor blir dette veldig krevende og mye mer krevende enn tidligere år, sier Rueland etter det første møtet mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

Han legger til at en mekling i frontfaget er svært omfattende og derfor i utgangspunktet alltid en omfattende jobb med komplekse tema som har stor betydning for begge parter.

Meklingen i lønnsoppgjøret kom i gang hos Riksmekleren tirsdag formiddag etter det svært raske forhandlingsbruddet mandag.

Stemningen var likevel god da Fellesforbundets leder Jørn Eggum og administrerende direktør Stein Lier-Hansen tok heisen sammen de syv etasjene opp til Riksmeklerens kontor tirsdag formiddag.

Partene brøt forhandlingene mandag bare snaue to timer etter at de hadde gjenopptatt samtalene etter fem måneder med coronapause.

Eggum sier at bruddet ikke kom så kjapt som det kan fremstå.

- Vi hadde jo holdt på en uke i vår før det ble pause. Nå viste det seg at det ikke er mulig å kommme lenger uten hjelp fra Riksmekleren. Det er ikke noe dramatisk med dette, at et slikt oppgjør går til mekling er helt normalt, sa Eggum på vei inn.

Ruland sier at han og staben vil ha en tradisjonell tilnærming til utfordringene.

- Vi vil jobbe oss systematisk gjennom hver enkelt problemstilling og lete etter handlingsrom som partene kanskje ikke ser selv. Der kan vi hjelpe partene og bidra til å finne en løsning.

Meklingen i det som omtales som frontfaget - mellom LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri omfatter 6000 bedrifter i konkurranseutsatt sektor.

Fristen for å bli enige går ut natt til 21. august. Dersom det ikke er enighet da, vil industrien havne i en streik midt i coronakrisa.

Etter det første innledende møtet hos Riksmekleren ga både Eggum og Lier-Hansen uttrykk for at de tror det er mulig å bli enige.

- Det er godt å sikre fremdriften videre med god hjelp her fra Riksmekleren. Vi skal jobbe hardt for å få oppgjøret i havn på en skikkelig måte, sier Eggum.

- Vi starter med godt mot og vi starter ikke på bar bakke. Begge parter skal selvfølgelig anstrenge seg for å unngå konflikt i den ekstraordinære situasjonen vi i nå, istemmer Lier-Hansen.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland skal nå forsøke å hjelpe Fellesforbundet og Norsk Industri videre i årets lønnsoppgjør etter forhandlingsbruddet mandag. Foto: Jon Even Andersen