Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Norwegian kansellerer Boeing-ordre på 97 fly:

Norwegian kansellerer ordre på kjøp av til sammen 97 fly fra Boeing, opplyser selskapet i en børsmelding.

Samtidig varsles rettslige skritt mot produsenten.

Kanselleringen gjelder fem 787 Dreamlinere og 92 737 Max, ifølge meldingen.

- Norwegian har i tillegg levert et krav for å få igjen forhåndsbetalingen knyttet til flyene og kompensasjon for at 737 MAX-flyene måtte settes på bakken og for motorproblemene på 787-ene, skriver selskapet.

(NTB)

Et av Norwegians Boeing 737 MAX på Oslo lufthavn da flytypen ble satt på bakken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Konkurransetilsynet varsler stans av Schibsted-kjøp:

Konkurransetilsynet mener at Schibsteds oppkjøp av Nettbil kan svekke konkurransen i markedet for kjøp og salg av bruktbiler på nett. Nå varsler tilsynet stans.

Partene har onsdag fått varsel fra Konkurransetilsynet om at de vurderer å stanse oppkjøpet, opplyser de i en pressemelding.

Tilsynet begrunner dette med at både Schibsted og Nettbil tilbyr tjenester innen formidling av kjøp og salg av bruktbil på nett.

Schibsted eier Finn.no og tilbyr annonsetjenester til blant annet privatpersoner som ønsker å selge bruktbil. Nettbil tilbyr en nettbasert auksjonsløsning for bruktbiler som selges fra privatpersoner til bilforhandlere.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet peker på at det norske markedet for nettbasert formidling av bruktbiler har få aktører, med Finn.no som den klart største aktøren i Norge.

Gjennom foretakssammenslutningen vil markedet bli ytterligere konsentrert, noe som kan føre til et dårligere tilbud for forbrukerne, mener tilsynet.

– Nettbil er en nyere aktør i markedet som har hatt en sterk vekst de siste årene. Det er Konkurransetilsynets oppfatning at oppkjøpet fjerner det økende konkurransepresset Nettbil utøver på Finn, sier han.

Konkurransetilsynet understreker at varselet om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak fra deres side, og at selskapene nå etter konkurranseloven har 15 dager på seg til å kommentere tilsynets vurderinger.

Tilsynet skal deretter fatte et endelig vedtak innen 11. november.

(NTB)

Konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Disney sparker 28 000:

Coronakrisen har rammet Disney-konsernet og deres ansate hardt.

Selskapet har tapt enorme summer på nedstengningen av fornøyelsesparker, og påfølgende minimalt oppmøte da parkene åpnet igjen. Derfor skriver nå selskapet i et brev til sine ansatte at de kommer til å si opp 28 000 ansatte i USA, skriver CNN.

- Selv om denne avgjørelsen er veldig vanskelig i dag, så tror vi at grepene vi nå tar vil gjøre det mulig for oss å komme fram til en mer effektiv drift når vi kommer tilbake til en normal hverdag, sier Josh D'Amaro, styreleder for Disney-parkene, ifølge den amerikanske kringkasteren.

Rundt 67 prosent av de ansatte som mister jobben, skal være deltidsansatte, ifølge CNN.

Foto: SplashNews / NTB Scanpix

Shell planlegger å kutte opp mot 9000 jobber:

Shell planlegger å kutte opp mot 9000 jobber på verdensbasis, skriver PA Media på Twitter. Planene om nedbemanningen skal komme som følge av lav etterspørsel i kjølvannet av coronapandemien.

Streik rammer Johan Sverdrup-plattformen:

Lederne ble ikke enige med Norsk olje og gass og tar ut 43 medlemmer på Johan Sverdrup-plattformen i streik. For Industri og Energi og Safe ble det enighet.
Ifølge Lederne stenges nå Johan Sverdrup-plattformen ned, mens arbeidergiversiden i Norsk olje og gass (NOG) opplyser at man «risikerer å måtte stenge ned».

- Streiken kommer fordi vi ikke ser vilje til å diskutere avtale for våre medlemmer knyttet til nye former for drift av plattformene, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne i en kommentar.

Lederne krevde ifølge forbundslederen tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi, i deler av året, skal arbeide i kontrollrom på land.

- Dette ville ikke arbeidsgiversiden løse og sa blankt nei til kravet uten å fremme noe konkret alternativ under meklingen, sier Ingvartsen.

Meklingsfristen for sokkelavtalene gikk ut ved midnatt, men forhandlingene fortsatte på overtid. Rett før klokka 6 meldte Lederne at det blir streik.

Johan Sverdrup er Norges mestproduserende oljefelt. Totalt vil dette kunne bety et daglig bortfall på rundt 470 000 fat olje, noe som tilsvarer nær 12 prosent av totalproduksjonen av olje og gass på norsk sokkel, ifølge NOG.

- Vi er inne i et år hvor vi er rammet av en global pandemi og der både næringen og fellesskapet tynges økonomisk. Frontfagsoppgjøret tidligere i høst pekte klart i retning av moderasjon. Likevel velger Lederne å gå ut i streik fordi de krever høyere lønn enn alle andre, sier forhandlingsleder Jan Hodneland.

For Industri Energi ble det enighet, opplyser forbundet.

- Jeg er fornøyd med at vi har klart å komme til enighet om et oppgjør som er i tråd med frontfaget, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud.

De offshoreansatte får et samlet lønnstillegg på 4.700 kroner. Boring og forpleining får dessuten med et etterslepstillegg på 8.946 kroner, opplyser forbundet.

Også Safe kom til enighet, og de aktuelle beløpene er de samme som for Industri Energi.

- Resultatet er moderat, og partene forutsetter at det føres konkrete og reelle lokale lønnsforhandlinger i operatørselskapene, opplyser forbundet.

(NTB)

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er det tredje største på norsk sokkel. Nå rammes den av streik. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB

Sparker 28 000 ansatte:

Disney-konsernet sier opp rundt 28 000 ansatte i USA. Det skriver CNN.

Flesteparten er ansatte i fornøyelsesparker som har blitt hardt rammet av coronapandemien.

67 prosent av de oppsagte ansatte er midlertidig ansatte, ifølge kanalen.

Tiltalt for bedrageri av 62 millioner kroner:

Laila Mjeldheim, eieren av det nå nedlagte firmaet Det norske kartselskapet, er tiltalt for bedrageri av 62 millioner kroner, ifølge VG.

Avisa skriver at tiltalen er tatt ut av seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, som har etterforsket eieren og selskapet i to år.

I tiltalen heter det at Mjeldheim gjennom sin bedrift har forledet flere norske virksomheter for verdier på totalt 62 millioner kroner i perioden 1. januar 2015 til 26. juni 2020.

«Selskapets kunder ble rettsstridig forledet til å inngå avtale om kjøp av tilnærmet verdiløse produkter ved at selskapets telefonselgere unnlot å opplyse om sentrale og konkrete sider ved produktene og ved at de ga villedende og/eller uriktige opplysninger om produktene», heter det i tiltalen, ifølge avisa.

Det norske kartselskapet har vært nært assosiert med det omstridte Addictologi Akademiet.

Mjeldheim nekter straffskyld.

Advokat Alexander Greaker og Øystein Storrvik ved advokatfirmaet Storrvik forsvarer tiltalte.

- Vi mener at tiltalen som er tatt ut er uriktig og ikke har rot i hvordan den daglige driften har vært ved Det norske kartselskap. Vi kommer under hovedforhandlingen til å føre en rekke bevis opp mot produktene Det norske kartselskap solgte, og herunder salgsmetoder fra ansatte, for å nevne noen bevis. Resten vil vi presentere gjennom hovedbevisoppgaven vi vil oversende til påtaleenheten, sier Greaker til Børsen.

Busskonflikten går til riksmekleren:

Riksmekleren har innkalt partene i busskonflikten til møte onsdag, melder NTB.

Busstreiken ble utvidet med over 4568 nye bussjåfører lørdag. Det har ikke vært kontakt mellom partene en uke etter at bussjåfører i Oslo og Viken gikk ut i streik.

Hensikten med møtet er at partene skal rapportere om status i situasjonen og se om det er grunnlag for å gjenoppta dialogen.

Yrkestrafikkforbundet har sagt seg villig til å stille på møtet, sier forhandlingsleder for Yrkestrafikkforbundet Linda Jæger:

- YTF er avventende til hva som kan komme ut av møtet, men håper at arbeidsgiver er villig til å komme oss i møte med hensyn til våre krav.

Økokrim-sjef inhabil i DNB-sak:

Økokrim-sjef Pål Lønseth erklærer seg inhabil i etterforskningen av transaksjoner gjort gjennom DNB av det islandske fiskerikonsernet Samherji.

Det islandske konsernet anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia.

Økokrim startet i november i fjor arbeidet med å finne ut av om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med Samherjis transaksjoner gjennom DNB.

Saken ble først omtalt av NRK, som tidligere har meldt at Lønseth også har erklært seg inhabil i to andre saker.

Lønseth ble utnevnt som ny Økokrim-sjef i juni. Den tidligere Ap-statssekretæren har siden 2013 ledet granskningsenheten til advokatfirmaet PwC.

Økokrim vil overfor NTB ikke kommentere saken, men henviser til Riksadvokaten, som foreløpig heller ikke har uttalt seg.

(NTB/Børsen)


Foto: NTB

Økokrim-sjef erklærer seg inhabil:

Økokrim-sjef Pål Lønseth erklærer seg inhabil i etterforskningen av transaksjoner gjort gjennom DNB av det islandske fiskerikonsernet Samherji, melder NRK.

Økokrim startet i november i fjor arbeidet med å finne ut av om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med transaksjoner gjennom DNB gjort av det islandske fiskerikonsernet Samherji. Det islandske konsernet anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia.

Økokrim vil overfor NTB ikke kommentere saken, men henviser til Riksadvokaten, som foreløpig heller ikke har uttalt seg.

(NTB)

Børspause etter uvanlig oppgang:

Oslo Børs innførte stopp i handelen for SAS etter en uvanlig oppgang i aksjeverdien tirsdag.

Børspausen ble innført tirsdag formiddag for å undersøke prisutviklingen, het det i en børsmelding. Tre timer senere ble det varslet i en ny melding at børspausen opphører.

SAS steg voldsomt både på den norske og den svenske børsen, melder NRK.

Også på den svenske børsen ble handelen stanset tirsdag formiddag.

Ifølge DN, som først omtalte børspausen, ble den innført en halv time etter at de ringte Oslo Børs med spørsmål om kursutviklingen - som på det meste var opp 230 prosent, ifølge avisa.

Fristen for å sikre seg rettigheter til den kommende aksjeutvidelsen (emisjonen) i SAS går ut i dag.

Foto: NTB