Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Anette Beckhaug

1,3 millioner nye dagpengesøknader i USA:

Den siste uken er det kommet inn 1,3 millioner nye søknader om arbeidsledighetstrygd i USA. Det er omtrent like mange som uken før.

I tillegg kom det inn drøyt 900.000 søknader om utbetalinger under en midlertidig permitteringsordning for dem som er berørt av covid-19-pandemien.

Den samlede ledigheten gikk ned 0,3 prosentpoeng i uken som sluttet på nasjonaldagen 4. juli og er nå på 11,9 prosent.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

- Slått alle tidligere rekorder:

Den norske sexleketøykjempen Kondomeriet har lagt bak seg en historisk salgsfest denne sommeren. I en pressemelding opplyser selskapet at nordmenn har kjøpt erotiske produkter som aldri før.

- Vi har slått alle tidligere rekorder og hatt en økning på 70 prosent målt opp mot fjorårets sommer på Kondomeriet.no, sier presseansvarlig i Kondomeriet, Marthe Sørflaten.

- I butikkene har vi også hatt mange besøkende i sommer der alle butikkene har hatt en økning på minst 50 prosent i juli, målt mot juli 2019, supplerer Sørflaten overfor Børsen.

Erotikkjeden opplyser at særlig reisevennlige sexleketøy har vært med å bidra til veksten – på tross av færre utenlandsturer som følge av coronapandemien.

- Tallene bygger opp under at flere har feriert i Norge denne sommeren, enten i telt, på hytta eller langs kysten, heter det i pressemeldingen.

Kondomeriet AS har hatt en sterk vekst de siste åra. I fjor registrerte selskapet en driftsinntekt på 138 millioner kroner, mot 114,3 millioner i 2018. Resultatet før skatt endte på 21,6 millioner, kontra 15,8 millioner året før.

Foto: NTB Scanpix

Taus om Hurtigruten-sjef:

Styreleder i Hurtigruten Trygve Hegnar sier til Nord24 at han ikke kan svare på om han har tillit til selskapets konsernsjef Daniel Skjeldam.

– Jeg kan ikke si noe om det. Uansett hvilket svar jeg gir, så blir det feil, så det eneste jeg kan si, er at jeg ikke uttaler meg om dette, sier han til nettavisen.

Hegnar, som eier i underkant av fem prosent av Hurtigruten Group gjennom sitt selskap Periscopus, opplyser at styret i selskapet har møter hele tiden.

Også på forespørsel fra NTB om å få en kommentar om de siste dagers hendelser i rederiet, svarer Trygve Hegnar at han ikke har noen kommentar.

Trygve Hegnar har vært styreleder i Hurtigruten siden 2009. Den største eieren av Hurtigruten er et Luxembourg-basert selskapet som er styrt av det britiske oppkjøpsfondsselskapet TDR Capital, ifølge E24.

Selskapet eier 81 prosent av Hurtigruten. Nest største eier er Petter Stordalens investeringsselskap Strawberry Equities med 11,6 prosent og deretter Hegnar-familiens selskap Periscopus med 4,89 prosent.

(NTB)

TAUS: Styreleder i Hurtigruten Trygve Hegnar her på NHOs årsmiddag høsten 2019. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kjempesmell etter kreft-skandale:

Det tyske konsernet Bayer tapte over 100 milliarder kroner i andre kvartal. Hovedårsaken var et forlik i USA knyttet til plantevernmiddelet Roundup.

Legemiddel- og kjemikaliegiganten la tirsdag fram kvartalsresultatet på minus 9,5 milliarder euro.

I juni godtok selskapet et forlik i USA til en verdi av over 10 milliarder dollar. Summen skal sikre utbetalinger til amerikanere som skal ha fått kreft etter bruk av Roundup, som inneholder stoffet glyfosat.

Resultatet i andre kvartal ble også påvirket av koronapandemien. Salget av produkter til landbruk gikk bra, mens salget av legemidler gikk ned da sykehus og leger utsatte behandling av lidelser som ikke var knyttet til koronaviruset.

Roundup produseres av Monsanto, som ble kjøpt opp av den tyske kjemigiganten Bayer i 2018.

I juni ble det klart at 125.000 mennesker har saksøkt produsenten med krav om erstatning for kreft og andre helseplager de hevder å ha fått ved å bruke ugressmiddelet.

(NTB)

Avbildet er Werner Baumann, administrerende direktør i Bayer. Foto: NTB Scanpix

Halvert:

Drikkevareprodusenten Diageo, som blant annet eier merkevaren Guiness, opplevde et omsetningsfall på 8,7 prosent i regnskapsåret 2020, skriver E24.

Omsetningen endte på 11,8 millioner pund.

Resultatet før skatt falt 51,8 prosent til 2 milliarder pund, rundt 24 milliarder norske kroner.

Det er coronaviruset som skal ha skylden også her, skriver selskapet.

Selskapet har tatt en større nedskrivning i India, Nigeria, Etiopia og i Sør-Korea. Nedskrivningen er på til sammen drøye 15 milliarder norske kroner.


Ifølge administrerende direktør Ivan Menezes var regnskapsåret 2020 delt i to. Et bra første halvår ble fulgt av en andre halvdel som for alvor ble påvirket av coronaviruset.

- Selv om det veien framover er usikker, med usikkerheten som forventes i det neste regnskapsåret, er jeg trygg på vår strategi, mostandskraften i vår virksomhet og jeg er veldig stolt over hvordan våre folk har respondert på dette. Vi er godt posisjonert for å komme styrket ut av dette, sier Menezes.

HALVERT: Guiness-eier Diageo hadde et tøft andre halvår i regnskapsåret 2020. Foto: NTB scanpix

Skrekkfall for EasyJet:

Det britiske flyselskapet EasyJet la tirsdag fram regnskapet for tredje kvartal, som viser et blodrødt resultat før skatt på minus 324,5 millioner pund.

Det tilsvarer rett i underkant av fire milliarder kroner. Til sammenlikning leverte selskapet et resultat før skatt på 174,2 millioner pund samme periode i fjor.

Driftsinntektene ligger på sju millioner pund i tredje kvartal, mot 1,7 milliarder i fjor.

Selskapet opplyser at de også framover vil stå overfor tapt omsetning, men at fjerde kvartalsrapport trolig vil være lystigere lesning.

EasyJet varsler at de planlegger å øke kapasiteten med flere fly framover, og at de nå vil operere på 40 prosent, som er ti prosent opp fra forrige periode.

Foto: NTB Scanpix

- Ekstra krevende oppgjør:

Riksmekler Mats W. Ruland ser på årets lønnsoppgjør som ekstra krevende.

- Landet er inne i en dyp, dyp krise. Det gjør at denne meklingen blir ekstra krevende. Godene som skal fordeles er magrere, og det er mindre til fordeling enn i gode tider. Derfor blir dette veldig krevende og mye mer krevende enn tidligere år, sier Rueland etter det første møtet mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

Han legger til at en mekling i frontfaget er svært omfattende og derfor i utgangspunktet alltid en omfattende jobb med komplekse tema som har stor betydning for begge parter.

Meklingen i lønnsoppgjøret kom i gang hos Riksmekleren tirsdag formiddag etter det svært raske forhandlingsbruddet mandag.

Stemningen var likevel god da Fellesforbundets leder Jørn Eggum og administrerende direktør Stein Lier-Hansen tok heisen sammen de syv etasjene opp til Riksmeklerens kontor tirsdag formiddag.

Partene brøt forhandlingene mandag bare snaue to timer etter at de hadde gjenopptatt samtalene etter fem måneder med coronapause.

Eggum sier at bruddet ikke kom så kjapt som det kan fremstå.

- Vi hadde jo holdt på en uke i vår før det ble pause. Nå viste det seg at det ikke er mulig å kommme lenger uten hjelp fra Riksmekleren. Det er ikke noe dramatisk med dette, at et slikt oppgjør går til mekling er helt normalt, sa Eggum på vei inn.

Ruland sier at han og staben vil ha en tradisjonell tilnærming til utfordringene.

- Vi vil jobbe oss systematisk gjennom hver enkelt problemstilling og lete etter handlingsrom som partene kanskje ikke ser selv. Der kan vi hjelpe partene og bidra til å finne en løsning.

Meklingen i det som omtales som frontfaget - mellom LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri omfatter 6000 bedrifter i konkurranseutsatt sektor.

Fristen for å bli enige går ut natt til 21. august. Dersom det ikke er enighet da, vil industrien havne i en streik midt i coronakrisa.

Etter det første innledende møtet hos Riksmekleren ga både Eggum og Lier-Hansen uttrykk for at de tror det er mulig å bli enige.

- Det er godt å sikre fremdriften videre med god hjelp her fra Riksmekleren. Vi skal jobbe hardt for å få oppgjøret i havn på en skikkelig måte, sier Eggum.

- Vi starter med godt mot og vi starter ikke på bar bakke. Begge parter skal selvfølgelig anstrenge seg for å unngå konflikt i den ekstraordinære situasjonen vi i nå, istemmer Lier-Hansen.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland skal nå forsøke å hjelpe Fellesforbundet og Norsk Industri videre i årets lønnsoppgjør etter forhandlingsbruddet mandag. Foto: Jon Even Andersen

Færre konkurser i juli:

Coronakrisen har ennå ikke slått til når det gjelder antall konkurser. I juli var det nok en gang en konkursnedgang sammenlignet med samme måned i fjor.

Nedgangen i antall bedrifter som har blitt slått konkurs eller tvangsavviklet i juli i år, var hele 23 prosent sammenlignet med juli i fjor, viser ferske tall.

– Konkurstallene har gått ned måned for måned etter at koronakrisen inntraff i mars. Det er svært overraskende, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode.

Hittil i år har 3464 bedrifter måttet kaste inn håndkleet. Det er en nedgang i konkurser på 17,9 prosent og 10,3 prosent når også tvangsavviklingene inkluderes.

Men Ruud er ikke optimistisk med tanke på den videre utviklingen.

– Vi er skeptiske til om denne nedgangen vil vedvare mye lengre nå som sommerferien nærmer seg slutten, sier han i en pressemelding.

Ikke overraskende er det hotell- og restaurantbransjen som opplever den største økningen i antall konkurser hittil i år, med hele 13,5 prosent. Ellers er det en nedgang i nesten alle bransjer.

(©NTB)

NEDGANG: I forrige måned var det betydelig færre konkurser enn juli i fjor. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Fjord Line innfører munnbind-krav:

Ferjeselskapet Fjord Line pålegger sine ansatte som har kontakt med kunder, å bruke munnbind, og passasjerer vil kunne kjøpe munnbind om bord til kostpris.

– Dette gjør vi for å skape trygghet på reisen og for å sende et signal om at vi tar denne situasjonen på aller største alvor, sier Fjord Lines konserndirektør Richard Ternblom til Fædrelandsvennen.

Ternblom kan ikke garantere at alle ansatte har munnbind fra tirsdag, men han regner med at praksisen er i gang i løpet av uka.

Ferjeselskapet tilbyr reiser mellom Bergen, Stavanger, Kristiansand, Langesund og Hirtshals i Danmark. Tiltaket kommer etter at danske myndigheter har anbefalt bruk av munnbind på transportmidler med mange mennesker.

(©NTB)

KRAV: Coronatiltak på Fjord Line. Arkivfoto: Erik Johansen / NTB scanpix

Brudd i lønnsoppgjøret:

Det er brudd i lønnsoppgjøret mellom Norsk Industri, Fellesforbundet og Parat, melder partene i en felles pressemelding.

Dermed går partene hvert til sitt bare en snau time etter at årets utsatte lønnsoppgjør ble gjenopptatt.

Bruddet innebærer at oppgjøret dermed går videre til Riksmekleren. Fellesforbundets leder Jørn Eggum og administerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri skal møte hos Riksmekleren tirsdag klokka 10 for å avtale videre prosess, opplyser partene.

Det var Fellesforbundet som begjærte forhandlingene avsluttet, heter det i den felles pressemeldingen.

- Det er veldig lite å gå på, fortalte administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri til Børsen i forbindelse med forhandlingsoppstart.

Ifølge ham handlet årets oppgjør om å unngå at flere blir permittert og oppsagt.

- Jeg har aldri tidligere fått så mange henvendelser fra enkeltbedrifter som advarer mot at det gis noe i dette lønnsoppgjøret. Det vil i så fall føre til at enda flere velger å permittere og nedbemanne permanent, advarte NHO-toppen.

Lier-Hansens motpart i forhandlingene, Fellesforbundets leder Jørn Eggum, har som mål å sikre kjøpekraft for sine medlemmer og sørge for et lavtlønnsløft og sikre at alle får sykepenger fra første dag uten å måtte vente på penger fra Nav.

- Våre krav fra i vår står seg. Pengekrav vil vi fremme i løpet av forhandlingene. Vi har balanserte og rettferdige krav som både sørger for bærekraftige bedrifter for framtida, samtidig som vi skal tette gap mellom ulike grupper. Jeg er ikke i tvil om at vi klarer å snakke oss gjennom dette, sa Eggum ved starten av forhandlingene.

Men foreløpig er altså partene så langt unna hverandre at de ikke så noen vits i å fortsette forhandlingene uten bistand fra Riksmekleren.

Oppdateres

Advarer mot ny ledighetsbølge

Advarer mot ny ledighetsbølge

borsen

Sier opp inntil 350 ansatte:

National Oilwell Varco Norway AS sier opp inntil 350 ansatte, melder Fædrelandsvennen.

«Bakgrunnen for nedbemanningen er den vedvarende utfordrende markedssituasjonen i vår bransje, med fortsatt lav investeringsaktivitet som følge av tilbudsoverskudd og lav oljepris; en konsekvens av lav etterspørsel grunnet dagens situasjon rundt Covid-19», skriver selskapet i en pressemelding.