Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Jon Even Andersen

Færre konkurser i juli:

Coronakrisen har ennå ikke slått til når det gjelder antall konkurser. I juli var det nok en gang en konkursnedgang sammenlignet med samme måned i fjor.

Nedgangen i antall bedrifter som har blitt slått konkurs eller tvangsavviklet i juli i år, var hele 23 prosent sammenlignet med juli i fjor, viser ferske tall.

– Konkurstallene har gått ned måned for måned etter at koronakrisen inntraff i mars. Det er svært overraskende, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode.

Hittil i år har 3464 bedrifter måttet kaste inn håndkleet. Det er en nedgang i konkurser på 17,9 prosent og 10,3 prosent når også tvangsavviklingene inkluderes.

Men Ruud er ikke optimistisk med tanke på den videre utviklingen.

– Vi er skeptiske til om denne nedgangen vil vedvare mye lengre nå som sommerferien nærmer seg slutten, sier han i en pressemelding.

Ikke overraskende er det hotell- og restaurantbransjen som opplever den største økningen i antall konkurser hittil i år, med hele 13,5 prosent. Ellers er det en nedgang i nesten alle bransjer.

(©NTB)

NEDGANG: I forrige måned var det betydelig færre konkurser enn juli i fjor. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Vollvik selger munnbind igjen:

Idar Vollvik har startet å selge munnbind igjen, to uker etter at Statens legemiddelverk ila selskapene hans omsetningsforbud for produktet. Det melder Nettavisen.

- Norges mest testede Munnbind til Norges Beste priser, skriver Vollvik i et Facebook-innlegg fredag kveld.

Vollvik sier at hans advokat fredag kveld skal ha fått en e-post om at Legemiddelverket har opphevet omsetningsforbudet mot munnbindene til Vollvik.

- Det er vi sykt glade for, sier Vollvik.

Hans advokat, Arild Dyngeland, bekrefter også overfor Nettavisen at de torsdag sendte inn en begjæring om omgjøring og klage, og at omsetningsforbudet nå kun gjelder for ett parti.

- Det gjelder ikke forbud om omsetning av varer med riktig merking som oppfyller kraven, uttaler han.

Foto: Skjermdump

Øker avgifter på tobakk og alkohol:

Den svenske regjeringen vil øke avgiftene på alkohol og tobakk fra 2023, melder E24.

- Det svenske finansdepartementet beregner at de økte avgiftene vil gi henholdsvis 410 og 550 millioner svenske kroner i ytterligere inntekter til staten når de innføres, skriver avisa.

Pengene vil trolig brukes til å øke bevilgningene til forsvaret.

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og drikke, forteller til E24 at avgiftsøkningen vil ha liten effekt på grensehandelen.

– Det gjør jo at avgiftsgapet blir redusert noe. Men med alle andre forhold likt, og med et statsbudsjett som legges frem som vanlig fra nå, så vil de norske avgiftene øke i denne perioden, sier Brubakk til avisa.

Sist Sverige økte avgiftene på tobakk og alkohol var i 2015 og 2017. Siden den gang har prisene på alkohol økt. Det er noe av grunnen til at svenskene ønsker å øke avgiftene ytterligere.

Foto: Geir Olsen / NTB

Tollefsen med milliardkjøp i Berlin:

Eiendomsmilliardæren Ivar Tollefsen har kjøpt 4000 leiligheter i Berlin. Det melder Dagens Næringsliv. Heimstaden Bostad har, ifølge avisa, betalt 8,9 milliarder norske kroner for leilgihetene.

Leilighetene er fordelt på 130 ulike eiendommer i sentrum av hovedstaden. Fra før eier Heimstaden Bostad allerede 1 000 leiligheter i Tyskland.

Selskapets største verdier finnes imidlertid i Sverige, Danmark og Nederland.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen forlenger flytilbud-avtalen:

Regjeringen forlenger avtalene med Widerøe, SAS og Norwegian om flytilbudet ut året.

Avtalen er beregnet å koste 12,5 millioner kroner i uka, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

- Det statlig støttede minstetilbudet er viktig for næringslivet og for personer som utfører samfunnskritiske funksjoner rundt om i vårt langstrakte land, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Han legger til at avtalen sikrer forutsigbarhet for flyselskapene og de reisende tre måneder fram i tid.

Nå som sommertrafikken har lagt seg, er det en nedgang i trafikkutviklingen, og dagens smittesituasjon tilsier at dette vil vare et stykke fram i tid, heter det i pressemeldingen.

I den oppdaterte flykjøpavtalen kuttes de fem rutene Tromsø – Oslo, Bodø – Oslo, Harstad/Narvik – Oslo, Ålesund – Oslo og Kristiansand – Oslo, fordi disse rutene har pekt seg ut med et godt kommersielt tilbud på toppen av det statlige kjøpet.

I Vesterålen styrkes tilbudet, ved å øke fra to til tre daglige avganger mellom Stokmarknes og Bodø. Dette gjøres av hensyn til pasientreisebehovet mellom Vesterålen og sykehusene i Bodø og Tromsø, opplyser Samferdselsdepartementet.

(Børsen/NTB)

Foto: NTB

Tangen-ansettelsen kostet minst 4,4 millioner kroner:

Norges Bank og Finansdepartementet har brukt rundt 4,4 millioner kroner på eksterne tjenester i forbindelse med ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.

Det opplyser finansminister Jan Tore Sanner (H) i et skriftlig svar til Stortinget.

I underkant av 900.000 kroner av regningen for den omstridte ansettelsen sorterer under representantskapet, mens Finansdepartementets eksterne kostnader er på tett oppunder 200.000 kroner, opplyser Sanner.

Det fremgår ikke av regnestykket hva egeninnsatsen i Norges Bank og departementet har kostet, skriver VG, som først omtalte saken.

Det var Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik som stilte spørsmålet om hvor mye Tangen-ansettelsen har kostet. Gjelsvik ville også vite hvor stor kostnadsbesparelsen ville vært om det tidligere hadde blitt stilt som forutsetning fra Norges Bank at Tangen ikke kunne ha eierskap i AKO Capital og AKO-fondene.

Det får han imidlertid ikke svar på av Sanner, som viser til at departementets mulighet til å instruere Norges Bank er svært begrenset.

– Jeg har derfor ikke grunnlag for å si om denne saken hadde vært håndtert vesentlig annerledes dersom Lovavdelingens tolkning hadde foreligget tidligere. Dette medfører at jeg også mener at det ikke er grunnlag for å beregne en eventuell kostnadsbesparelse gitt de forutsetningene representanten omtaler, skriver Sanner.

(NTB)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lars Idermark er død:


Tidligere styreleder i Swedbank, Lars Idermark, er død, ifølge Smålandsposten.

Han gikk bort søndag forrige uke etter en tids sykdom og ble 63 år gammel.

Idermark har hatt lang fartstid innen svensk næringsliv, og var blant annet president og administrerende direktør i PostNord fra 2010 til 2012.

Han ble seinere administrerende direktør for Sveriges største skogeierforening, Södra Skogsägarna – en stilling han forlot i januar.

Idermark var også styreleder i Swedbank fra 2016 til 2019, og havnet i sentrum da den svenske storbanken ble etterforsket for bedrageri etter mistanker om hvitvasking i flere baltiske land i fjor.

SVTs avsløring førte til at Idermark gikk av som styreleder. Sveriges tidligere statsminister Göran Persson overtok hans stilling i juni i fjor.

I mars i år fikk Swedbank 4 milliarder svenske kroner i bot for å ha feilet i håndteringen av hvitvasking i Baltikum.

GÅTT BORT: Lars Idermark døde søndag forrige uke. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / NTB

Strömstad-ordfører: - Ekstremt alvorlig:

Strömstad-ordfører Kent Hansson (S) skriver i et brev til Sveriges statsminister, Stefan Löfven, at han er dypt urolig for situasjonen i hjembyen, skriver Halden Arbeiderblad.

I brevet påpeker ordføreren blant annet at de mørke skyene nå hoper seg opp over arbeidsmarkedet i Strömstad.

- I tillegg til nordmenns fravær, er høysesongen for turisme nå gått. Ferjetrakken er stille, gjestehavner og kjøpesentre er tomme, sier han ifølge Halden Arbeiderblad.

- Strömstad er i en ekstrem og sårbar situasjon. Turistene har forsvunnet, og det er ingen nordmenn i byen. Forholdene er ekstremt anstrengte. Vi har hatt kontakter med representanter fra regjeringen. Vi har da uttalt at vivirkelig har behov for målrettede tiltak, skriver han også.

Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
Skrekktall: - Ekstremt

Skrekktall: - Ekstremt

borsen

Verdensbanken advarer:

Det kan ta så mye som fem år før den globale økonomien klarer å hente seg inn igjen etter coronapandemien, advarer Verdensbankens sjeføkonom, Carmen Reinhart.

- Økonomien vil sannsynligvis komme seg ganske raskt når alle tiltakene knyttet til nedstengning løftes, men det kan ta så mye som fem år før økonomien har hentet seg inn for fullt, sier Reinhart ifølge The Guardian.

Samtidig advarer hun om at lavkonjukturen vil vare lenger i noen land enn i andre, og at den vil forsterke ulikhetene, ettersom de fattigste vil bli hardere rammet av krisen i rike land, og de fattigste landene vil bli hardere rammet enn rike land.

Ifølge Reinhart kommer fattigdomsraten til å øke for første gang på 20 år som følge av coronakrisen.

ADVARER: Verdensbankens sjeføkonom, Carmen Reinhart, advarer om at det kan ta mange år før økonomien har hentet seg inn igjen. Foto: NTB

Konkurs:

Den profilerte designeren Fam Irvoll begjærer et av sine selskaper konkurs. Det skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa slo den norske moteskaperen selskapet House of Fam konkurs 12. september. Irvoll peker på coronasituasjonen som en av årsakene til at selskapet ikke lenger var levedyktig.

- House of Fam as er en sidebedrift jeg har vært styremedlem og medeier i. Firmaet har vært øremerket salg og produksjon av «merch» til artister. I kjølvannet av korona har dessverre alle bestillinger blitt satt på vent eller uteblitt – grunnet utsatte konserter og nesten ingen internasjonale turneer – og derfor måtte House of Fam slå seg konkurs, skriver Irvoll i en epost til DN.

Designeren understreker at hennes daglige drift innen designvirksomhet og andre kunstneriske prosjekter ikke rammes av House of Fam-konkursen.

Foto: NTB Scanpix

Milliardunderskudd:

Olav Thon Gruppen fikk et resultatet før skatt på minus 3,5 milliarder norske kroner, skriver selskapet i en pressemelding.

De oppnådde et resultat før skatt og verdiendringer på 1,1 milliarder kroner.

Det dundrende underskuddet kommer som følge av nedskrivninger, ifølge selskapet selv.

Deres eiendomsverdier ble blant annet nedjustert 3 prosent til 100 milliarder kroner, og verdien på konsernets renteinstrumenter falt med 1,4 milliarder kroner.

- I et halvår hvor deler av virksomheten har vært stengt, er vi tross alt godt fornøyd med at Olav Thon Gruppen oppnådde et operativt resultat før verdiendringer på hele 1,1 milliarder kroner, sier konserndirektør for finans, Arne B. Sperre.

Ved halvårsskiftet hadde konsernet en egenkapital på 57 milliarder kroner. I tillegg har de en likviditetsreserve på 9,2 milliarder kroner.

Hotelldelen av konsernet opplevde at driftsinntektene ble redusert med 46 prosent første halvår i år.

«Resultatnedgangen ble avdempet av at det er gjennomført betydelige kostnadsreduksjoner», heter det i pressemeldingen fra selskapet.

- Etter den gradvise gjenåpningen av Norge er aktiviteten økende, men det er fortsatt stor usikkerhet om utviklingen fremover. Det må påregnes at de svake markedene for konsernets hotell- og serveringsvirksomhet vil vedvare i tiden fremover, mens konsernets norske kjøpesentre forventes å utvikle seg positivt, sier Sperre.

Han mener konsernets solide egenkapital og høye likvidistetsreserve gjør at de står godt rustet til å møte de økonomiske konsekvensene av coronapandemien.

EIER: Olav Thons eiendoms- og hotellvirksomhet gikk med milliardunderskudd første halvår i år. Foto: NTB