Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Punger ut for tech-selskap:

Kahoot kjøper opp danske Actimo for opptil 300 millioner kroner.

For den summen sikrer de seg et selskap som lager en «plattform som gjør det mulig for organisasjoner å bygge sin bedriftskultur mer effektivt gjennom bedre kommunikasjon, opplæring og samhandling med sine ansatte», heter det i en pressemelding fra Kahoot.

- Vi er glade for å ønske Actimo-teamet velkommen i den raskt voksende Kahoot-familien, sier Eilert Hanoa, administrerende direktør i Kahoot, i en pressemelding.

Kahoot kjøper 100 prosent av aksjene i det danske selskapene, for et samlet vederlag som gjenspeiler en selskapsverdi på mellom 26 og 33 millioner dollar.

- Dette oppkjøpet vil styrke Kahoots tilbud til bedrifter, ved å tilby skreddersydde tjenester som bidrar til å bygge bedriftskultur og engasjement blant alle ansatte, også feltarbeidere som ikke nødvendigvis jobber på kontor, men i distribuerte team i selskaper av alle typer og størrelser.

Spillselskapet Kahoot har hatt en voldsom vekst det siste året. Men halvårsrapporten som ble lagt fram i august, viste at underskuddet øker.

I løpet av det selskapet selv beskrev som et ekstraordinært år, hadde antall aktive brukere økt med 44 prosent til 20 millioner.

Omsetningen i andre kvartal endte på 9,6 millioner dollar, en vekst på formidable 317 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Etter første halvår 2020 var resultat før skatt minus 3,1 millioner dollar, mot et underskudd på 2,1 milioner dollar første halvår i fjor.

Samtidig har børsverdiene til Kahoot tredoblet seg siden børsnoteringen i fjor, ifølge Dagens Næringsliv.

Styreleder Eilert Hanoa i Quiz-selskapet Kahoot. Foto: Kahoot
Studioet fortsetter under annonsen

Kraftig resultatvekst for Tesla:

Overskuddet til elbilprodusenten Tesla i tredje kvartal var mer enn dobbelt så stort som i samme periode i fjor.

Resultatet ble på 331 millioner dollar, opp fra 143 millioner dollar i samme periode i fjor.

Samtidig økte omsetningen med nesten 40 prosent til 8,7 milliarder dollar.

I tillegg til elbiler produserer Tesla solcellepaneler, og selskapet forteller om økende interesse for begge deler. Tesla fokuserer nå på å kutte kostnader og å utvide kapasiteten så raskt som mulig, heter det i et brev til selskapets aksjonærer.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: David Zalubowski / AP / NTB

Voss med milliardtap:

2019 ble nok et år preget av underskudd og kraftig redusert egenkapital for Voss-konsernet, fremgår det av det innleverte årsregnskapet til Brønnøysundregistrert.

Flaskevannprodusenten bokførte et resultat før skatt på rett under minus 27 millioner dollar i fjor, skriver Fædrelandsvennen.

Det tilsvarer rundt 248 millioner kroner.

Til sammen har konsernet tapt 1,1 milliarder kroner de siste 20 årene. Voss har kun hatt ett år med overskudd siden oppstarten i 2000.

Stadig flere frykter konkurs:

Det ser ut til å bli en dyster høst for varehandelen, skriver NHO Service og Handel i en pressemelding.

Ifølge deres ferske medlemsundersøkelse opplever 45 prosent av varehandelbedriftene lavere etterspørsel de siste fire ukene.

Enda mer alvorlig: 18 prosent av bedriftene sliter med å betale regninger på kort sikt, noe som er en økning på 8 prosentpoeng sammenliknet med september.

11 prosent av bedriftene sier de frykter konkurs, en oppgang fra 7 prosent i september.

- Det er ikke uventet at den salgsboomen som varehandelen jevnt over har opplevd gjennom vår og sommer var nettopp det - en boom. Salgsveksten kunne ikke fortsette i det uendelige, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

Hun peker også på at mange fremdeles er permitterte eller har mistet jobben, og at det ikke er sånn at alle handelsbedrifter har hatt et godt år.

- Det at nesten halvparten av alle medlemmene våre har måttet gjøre omstillingstiltak som følge av pandemien er et tydelig tegn på at situasjonen er alvorlig, og vi vil følge nøye med på likviditetsutfordringene som nå ser ut til å øke, sier Vist.

Hun forventer at kompensasjonsordningen fortsetter framover og tilkommer de som trenger det.

Flyselskapet Cathay Pacific kutter flere tusen jobber:

Flyselskapet fra Hongkong kutter opp mot 5900 stillinger og stanser umiddelbart flygningene til datterselskapet Cathay Dragon.

Cathay Pacific blir dermed del av en økende andel flyselskaper som må gjøre store kutt som følge av coronapandemien.

Selskapet kunngjorde kuttene onsdag og opplyser at om lag 5300 ansatte i Hongkong nå er overflødige og at 600 ansatte utenfor Hongkong også kan rammes av den tvungne omorganiseringen. I alt blir 17 prosent av den samlede arbeidsstyrken rammet.

Cathay Dragon flyr primært kortere ruter i Asia, og selskapet søker nå luftfartsmyndighetene om å få å innlemme Dragons ruter i Cathay Pacific og lavprisselskapet HK Express.

(NTB)

Selger hovedkontoret for 5 milliarder:

Telenor selger hovedkontoret på Fornebu til Norwegian Property for 5 milliarder kroner. Samtidig skal Telenor leie deler av bygningen i 25 år.

Det opplyser selskapet i en børsmelding tirsdag ettermiddag. Brutto eiendomsverdi er 5,45 milliarder, mens kjøpesummen er cirka 5 milliarder kroner.

– Vi er glade for avtalen med Norwegian Property og ser fram til å fortsette vår reise i Snarøyveien 30 som leietaker. Vi er trygge på at Norwegian Property vil fortsette å utvikle dette signalbygget og Telenor vil forbli på Fornebu på lang sikt, sier Telenors finansdirektør Tone Hegland Bachke.

(NTB)

Telenor sitt hovedkontor på Fornebu. Foto: Tor Richardsen / NTB

Bannlyses i Sverige:

Selskapene som byr på de første 5G-frekvensene i Sverige, får ikke bruke produkter fra Huawei og ZTE, har landets Post- og telestyrelse (PTS) bestemt.

De første auksjonene for 5G-frekvenser begynner i november. PTS har i samarbeid med det svenske forsvaret og sikkerhetspolitiet satt ned et antall krav til budgivere, for å sikre at svensk sikkerhet blir ivaretatt.

Blant annet kan ikke Huawei- og ZTE-produkter brukes til nyinstallasjon og -implementering av sentrale funksjoner for radiobruk på frekvensbåndene. Huawei og ZTE skal også være ute av eksisterende infrastruktur i Sverige innen 1. januar 2025.

Det er fire søkere som har fått tillatelse til å delta i den første auksjonen, deriblant Net4Mobility, som er et samarbeid mellom Telenor og svenske Tele2.

(NTB)

UTESTENGES: Huawei utestenges fra det svenske markedet. Foto: Aly Song / Reuters / NTB

Kan være ei pølse:

Hva kan egentlig kalles en pølse, schnitzel eller biff? Det skal EU-parlamentet stemme over onsdag.

Et forbud mot at vegetariske matprodukter skal få bruke begrep i navnet som er koblet med kjøttprodukter skal opp til avstemning i EU-parlamentet onsdag.

Forslaget kommer fra den franske sosialdemokraten Eric Andrieu. Dersom det vedtas, vil ikke vegetariske produkter få bruke begrep som stek, burger, pølse eller schnitzel i navnet.

I tillegg kan forslaget gjøre at det blir forbudt å sammenligne veganske produkter med meieriprodukter, ved for eksempel å skrive «alternativ til ost».

Fra før er det et EU-forbud mot å bruke navn på veganske produkter som kan knyttes til meieriprodukter, deriblant soyamelk.

– I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley, som er svært kritisk til forslaget.

Diskusjoner om EUs landbrukspolitikk dreier seg om enorme summer skattepenger. I EUs langtidsbudsjett for 2021–27 går drøyt 40 prosent av pengene til landbruk.

Uansett hva EU-parlamentet går inn for, er det langt fra sikkert at forslaget noen gang blir en realitet. Først må nemlig parlamentet og EUs ministerråd bli enige, og sistnevnte har ikke diskutert spørsmålet om vegetarpølsers navn overhodet.

(©NTB)

FEST: Frp inviterte til pølsefest før partiets landsmøte i fjor. Eller, var det egentlig det? Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB

Knalltall:

Forsikring har vært gullkantet under corona-nedstengningen. Gjensidige leverer et resultat på 2 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er mer enn 700 millioner kroner bedre enn samme kvartal i fjor.

Totalt endte resultatet før skatt på 2.048 millioner kroner i juli, august og september mot 1.272 millioner kroner i de samme månedene i fjor.

– Vi er veldig tilfreds med å levere et sterkt resultat i tredje kvartal, inkludert det beste forsikringsresultatet for et kvartal noensinne, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i en pressemelding.

Forsikringsresultatet endte på 1.512 millioner kroner i tredje kvartal i år, noe som er 451 millioner kroner mer enn i tredje kvartal i fjor.

Forsikringsresultatet var drevet av 10 prosents vekst i premieinntekter, forbedret underliggende skadeprosent og lavere erstatninger knyttet til storskader, heter det i pressemeldingen.

Hittil i år har Gjensidige Forsikring levert et resultat før skatt på 4.028 millioner kroner. Det er rundt 2 milliarder kroner under de ni første månedene i fjor.

(©NTB)

Lørdag kan det bli hotellstreik:

Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for nesten 800 hotellansatte fra lørdag. Frist for å komme til enighet i meklingen er midnatt fredag.

Denne uken er det mekling på Riksavtalen, der Fellesforbundet har over 7500 medlemmer innen hoteller, restauranter, kantiner og cateringselskaper. Frist i meklingen er satt til midnatt fredag, noe som kan bety streik fra lørdag morgen, melder Fellesforbundet.

Fellesforbundet varslet mandag plassfratredelse for 774 arbeidstakere ved 36 hoteller i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Tromsø.

En sentral sak i forhandlingene er den utstrakte bruken av tilkallingsvikarer og ekstrahjelp i bransjen.

– Vi har valgt å gjør begrenset uttak, siden det er en vanskelig situasjon i bransjen. Dersom vi ikke kommer til løsning og det blir konflikt, vil selvfølgelig uttaket bli trappet opp betydelig, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Clas Delp.

(NTB)

Rammes av skyhøy straffetoll:

USA innfører straffetoll mot produsenter av valset aluminium etter anklager om dumping av aluminium. Hydros tyske fabrikker straffes med toll på 352,7 prosent.

Det amerikanske handelsdepartementet varslet nylig at det blir innført straffetoll mot produsenter av valset aluminium i 18 land. Tollsatsene går hovedsakelig fra et par prosent til opp mot 50 prosent.

Men for Hydro Aluminium Rolled Products GmbH, et heleid tysk datterselskap av Norsk Hydro, blir satsen 352,71 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Årsaken til straffetollen er at Hydro og de andre virksomhetene er anklaget for å dumpe aluminium for milliarder av kroner i det amerikanske markedet.

– Vi mener dette er en urimelig og ubegrunnet avgjørelse, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til avisen.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB