Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Linn-Christin Marthinussen

6 milliarder går snart ut på dato:

Har du en eller flere gamle 1000-kronesedler liggende, bør du sette pengene på konto eller bruke dem til betalinger snarest, lyder den klare oppfordringen fra Norges Bank.

- Det er nær 6 millioner eksemplarer av den utgående 1000-kroneseddelen i sirkulasjon. Med to måneder til fristen 14. november, oppfordrer vi til å sette pengene på konto eller betale med dem, sier direktør Leif Veggum i Norges Bank i en pressemelding.

Selv om enkelte banker og butikker fortsatt vil akseptere gamle 1000-kronesedler også etter 14. november, er det bare Norges Bank som er pliktig til å ta imot dem etter denne datoen.

Norges Bank opplyser videre at det fortsatt er hele 26 millioner eksemplarer av utgåtte 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler som ikke er kommet inn. Disse sedlene har en samlet verdi på 4,3 milliarder kroner.

- Jeg fant selv en utgått 500-kroneseddel i en kommode nylig, så jeg vil si at det er verdt å ta en titt i skuffer og skap. På vår nettside nyesedler.no finner du informasjon om hvordan du går frem for å innløse slike utgåtte sedler og mynter, sier Veggum.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Nye sedler - Dette er den nye 1000-lappen

Nye sedler - Dette er den nye 1000-lappen

dinside
Studioet fortsetter under annonsen

Coop trekker brødvarer:

Coop Norge trekker tilbake både knekkebrød, brød og pølsebrød med sesamfrø. Det skriver Coop i en pressemelding.

Årsaken er at brødene inneholder store doser etylenoksid, skriver Coop.


Produktene det gjelder er:

* COOP KNEKK.BR.STICKS PROV.180G
Best før dato: 12.02.21

* COOP KNEKKEBRØD M/MUSLI 230G
Best før dato: 12.02.21, 24.02.21, 25.02.21

* SMAK KNEKKEBRØD MED SPELT 200G
Best før dato: 18.02.21

* COOP KN.BRØD M/GRESSKARKJ.230G
Best før dato: 12.02.21, 20.02.21, 21.02.21, 02.03.21

* COOP P.TIME PØLSEBRØD 400G
Batch/Lot på klips: 727080, 728080

* COOP KORNBRØD LETTSTEKT 750G
Best før dato: 13.11.20, 19.11.20, 27.11.20, 15.01.21, 23.01.21

Kjøpesentergigant dropper Black Friday:

Et av Norges største kjøpesentre, Sandvika Storsenter i Bærum, har besluttet å avlyse den populære handledagen Black Friday.

Det bekrefter senterdirektør Kathrine Ingerø overfor Budstikka.

- Koronapandemien har gjort at vi må tenke helt nytt rundt Black Friday. I samråd med senterets markedsråd har vi besluttet ikke å kjøre Black Friday. I stedet har vi Black Week med utvidet åpningstid, sier Ingerø til avisa.

Konseptet Black Friday har tatt Norge med storm de siste åra. Coronapandemien har imidlertid satt en stopper for Black Friday-kulturen som gjerne omfatter lange køer, og stor trengsel i butikkene.

På spørsmål fra Budstikka om hvorvidt Sandvika Storsenter har gjort liknende vurderinger før juleshoppingen, svarer Ingerø:

- Vi har ikke vært ute med et konkret budskap om å starte juleshoppingen nå, men vi oppfordrer kundene til å besøke oss på mindre handletunge tidspunkt. Og våre butikker opplyser at årets julehandel allerede er i gang, sier Ingerø.

AVLYST: Sandvika Storsenter dropper Black Friday i år. Foto: Lise Åserud / NTB

Boikotter Wizz Air:

I går annonserte Wizz Air at de skal åpne flere nye ruter i Norge. Blant rutene som ble annonsert var det tre fra Nordlands hovedstad Bodø:

Trondheim - Bodø
Tromsø - Bodø
Oslo - Bodø

Og nå varsler Nordland fylkeskommune at de ikke ønsker at ansatte skal fly med Wizz Air.

- Dette handler om at Nordland fylkeskommune er en stor innkjøper. Vi setter ned foten for et selskap som ikke gir de ansatte mulighet til å inngå tariffavtaler, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) istemmer, og sier at de ikke ønsker at ansatte skal bruke det ungarske lavprisselskapet fordi de ikke legger til rette for et organisert arbeidsliv.

- Retten til å organisere seg er en grunnleggende rettighet i arbeidslivet og en grunnpilar i den norske modellen, sier Bøkestad Andreassen.

Siden det ble kjent at selskapet skulle starte innenlandsflygninger i Norge, har debatten rast. Wizz Air-sjef József Váradi er en uttalt motstander av fagforeninger, som han har kalt «barnslig», «nasjonalistisk» og «proteksjonistisk».

Han har også avvist at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger hvis flyselskapet skal ha ansatte i Norge.

Statsminister Erna Solberg har uttalt at hun «privat» ikke vil fly med selskapet.

- Jeg respekterer hennes mening, akkurat som jeg respekterer andres mening, sa Váradi under en pressekonferanse torsdag.

Han la til at han håper hun endrer oppfatning når hun ser hvordan Wizz Air opptrer i Norge og hvilke verdier selskapet har.

BODØ: Torsdag annonserte Wizz Air at de skal starte ruter fra Bodø Lufthavn, men Nordland fylkeskommune vender tommelen ned for selskapet. Foto: NTB

Saksøker Coop for millioner:

Selskapet Kolonial.no saksøker Coop for 22 millioner kroner. Bakgrunnen er at selskapet måtte reparere gulvet etter at de tok over Coops lagerlokaler i 2016.

– Det er åpenbart at dette er utleiers ansvar, sier administrerende direktør Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no til E24/Aftenposten.

Våren 2016 overtok de Coops lokaler i Lørenskog. Året etter mente Mattilsynet at lokalene ikke fylte bygningstekniske krav og trakk spesielt fram gulvet, som hadde mange sprekker.

Det kostet Kolonial 12 millioner kroner å utbedre manglene, og i tillegg til tapt omsetning krever selskapet nå 22 millioner kroner av Coop.

Coop viser til den kommende rettssaken og ønsker derfor ikke å kommentere saken nå.

Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett mandag i neste uke.

(NTB)

Administrerende direktør Karl Munthe-Kaas i Kolonial. Foto: Kolonial.no

Enorm vekst:

Detaljhandelen økte med 15 prosent i mai og juni. Koronapandemien får skylden.

I tredje termin 2020, altså i perioden mai til juni, ble det i detaljhandelen omsatt for 101.048 millioner kroner, viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

Det er 15 prosent mer enn samme periode i 2019. Økningen skyldes trolig i stor grad koronapandemien, som har ført til stengte svenskegrenser.

Dagligvarehandelen har økt med 21,8 prosent, mens netthandelsnæringen har økt med 48,4 prosent.

Noen næringer med et mer spesialisert vareutvalg har opplevd en nedgang i omsetningen.

(NTB)

Har landet redningsplan:

SAS har kommet i mål med en redningsplan, skriver de i en børsmelding.

Rekapitaliseringsplanen øker SAS' aksjekapital med 5,1 milliarder svenske kroner, til 8,6 milliarder svenske kroner. Det tilsvarer drøye ni milliarder norske kroner.

Omstruktureringsplanen omgjør 2,25 milliarder svenske kroner fra gjeld til egenkapital, og tilfører cirka 12 milliarder svenske kroner før emisjonskostnader. Dermed sitter SAS igjen med egenkapital tilsvarende 14,25 milliarder kroner, ifølge meldingen.

Alt i alt vil rekapitaliseringsplanen øke SAS sin aksjekapital med 5,1 milliarder svenske kroner til 6,6 milliarder svenske kroner.

Den svenske og danske stat øker sine eierandeler i selskapet til cirka 21,8 prosent hver, fremgår det av børsmeldingen fra SAS fredag morgen.

At den svenske og danske staten økte sine eierandeler i SAS ble kjent tidligere denne uka, da SAS opplyste om resultatet av en aksjeemisjon.

Emisjonen ble fulltegnet, men Danmark og Sverige måtte stille som garantister for 9,5 prosent av de tilbudte aksjene. Dermed økte de også sine eierandeler.

Emisjonen fikk inn i underkant av fire milliarder svenske kroner, og var en svært viktig del av rekapitaliseringsplanen.

Equinors finansdirektør går av:

Lars Christian Bacher fratrer sin stilling som finansdirektør i Equinor fra 1. november.

Bacher fratrer stillingen med virkning fra 1. november, men vil være ansatt i selskapet til 31. mai neste år, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Etter nesten 30 år med spennende utfordringer i Equinor, er dette et riktig tidspunkt for å se fremover mot nye oppgaver utenfor selskapet. Jeg er takknemlig for de interessante oppdragene selskapet har gitt meg gjennom disse årene, sier Bacher.

Svein Skeie er fra samme tidspunkt utnevnt til fungerende konserndirektør for økonomi og finans. Han kommer fra stillingen som direktør for CFO Performance Management and Control.

(NTB)

GÅR AV: Lars Christian Bacher går av som konserndirektør for økonomi og finans i Equinor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Norwegian kvitter seg med mer gjeld:

Flyselskapet Norwegian har nok en gang konvertert gjeld til aksjer, denne gangen gjeld på 244 millioner kroner, som blir omgjort til 56,3 millioner nye aksjer.

Det opplyser selskapet i en børsmelding fredag morgen.

Norwegian refererer til at OSM Aviation Sweden og Pilot Services Sweden (PSS) gikk konkurs.

Ifølge Finansavisen er dette femte gang selskapet konverterer gjeld til aksjer siden restruktureringsplanen ble lagt fram i mai. I juli omgjorde flyselskapet gjeld på 419,3 millioner kroner til 98,7 millioner nye aksjer.

Et gjeldstynget Norwegian ble hardt rammet da nesten all trafikk ble innstilt på grunn av koronakrisen. Selskapet vedtok i mai omfattende kapitalendringer hvor gjeld ble omdannet til aksjer og tidligere kreditorer dermed ble store eiere i flyselskapet.

(NTB)

Norwegian har gjort om 244 millioner i gjeld til aksjer. Foto: Vidar Ruud / NTB

Utskjelt: Her er planene:

Lavprisselskapet Wizz Air utvider sitt rutetilbud i Norge, annonserte Wizz Air-sjef József Váradi under en pressekonferanse.

Nyheten er at selskapet skal åpne en ny base i Trondheim og dermed åpner flere ruter enn de tidligere har annonsert.

Det er:
Trondheim - Stavanger
Trondheim - Bodø
Trondheim - Tromsø
Tromsø - Bodø
Tromsø - Stavanger
Oslo - Ålesund
Oslo - Bodø

Det kommer i tillegg til rutene de allerede har annonsert at de skal åpne, som er:

Oslo lufthavn-Bergen
Oslo lufthavn-Trondheim
Oslo lufthavn-Tromsø

Siden det ble kjent at selskapet skulle starte innenlandsflygninger i Norge, har debatten rast. Váradi er en uttalt motstander av fagforeninger, som han har kalt «barnslig», «nasjonalistisk» og «proteksjonistisk».

Han har også avvist at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger hvis flyselskapet skal ha ansatte i Norge.

Erna Solberg er blant dem som har svart at hun personlig «ikke kommer til å fly med selskap som nekter å la arbeidere organisere seg».

- Jeg respekterer hennes mening, akkurat som jeg respekterer andres mening, sier Váradi, som legger til at han håper hun endrer oppfatning når hun ser hvordan Wizz Air opptrer i Norge og hvilke verdier selskapet har.

Váradi sier at han respekterer folks rett til å organisere seg.

- Det er en rettighet folk har. Vi respekterer det. Vi tenker at vi har en mer effektiv modell, en modell som har gjort oss suksessfulle og som har vært tilfredsstillende for folk, sier Váradi.

Han sier at rutene som nå åpnes skal betjenes av den eksisterende arbeidsstyrken i Wizz Air, men han utelukker ikke at de kan komme til å ansette flere i framtiden.

- Når vi eventuelt trenger flere så vil vi sannsynligvis gjøre det lokalt. Men vi begrenser ikke rekrutteringen til det lokale markedet. Vi er internasjonale og har en veldig åpen kultur, men vi ender som regel opp med flere lokale arbeidere, og sånn vil det nok være i Norge også, sier Váradi.

Ifølge innkallingen til dagens pressekonferanse heter det at de vil legge fram planene for en ny base i Norge og flere nye rutetilbud, men det er grunn til å tro at de siste ukers debatt vil bli viet betydelig oppmerksomhet.

UTSKJELT: Wizz Air-sjef, József Váradi, har lite til overs for fagforeninger. Foto: NTB

Kansellerer alle Antarktis-cruise ut sesongen :

Hurtigruten kansellerer alle Antarktis-cruise for sesongen 2020-2021. Det skriver selskapet i en børsmelding.

Bakgrunnen er coronakrisen, reiserestriksjoner og karantenebestemmelser.

- Covid-19-pandemien påvirker fremdeles store deler av verden og reiserestriksjoner og karantenebestemmelser er utbredt og endrer seg raskt. Grunnet disse utfordrende omstendighetene, og fordi utviklingen er uforutsigbar, har Hurtigruten bestemt seg for å kansellere de resterende seilasene i Antarktis-sesongen, fra januar og ut første kvartal 2021, skriver selskapet i børsmeldinga.

På nettsidene sine skriver Hurtigruten at det blant annet handler om at det er få fly-alternativer i Sør-Amerika.

- Internasjonale reiserestriksjoner og stengte havner endres raskt, ofte fra dag til dag. For tiden er det forbud mot drive cruiseskip i mange farvann, og de fleste flyreiser til våre avreisehavner i Argentina og Chile er kansellert, skriver konserndirektør Daniel Skjeldam på nettsidene sine.