Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Raser mot Apple:

Spotify går hardt ut mot Apple etter at IT-selskapet tirsdag lanserte nye tjenester som ytterligere stenger konkurrenter ute.

Den svenske musikktjenesten krever at konkurransemyndighetene straks slår ned på det de kaller Apples konkurransevridende opptreden, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Vi ber konkurransemyndighetene om å handle raskt for å begrense Apples konkurransehemmende oppførsel som, hvis den ikke blir kontrollert, vil føre til uopprettelig skade på utviklermiljøet og true våre kollektive friheter til å lytte, lære, skape og knytte bånd, heter det en i uttalelse fra selskapet, ifølge Reuters.

Spotify stevnet i 2019 Apple inn for EUs konkurransemyndighet.

Børsen kommer tilbake med mer.

(NTB/Børsen)

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Går på dagen etter «tilbakemeldinger»:

Gard Michalsen, som fram til i dag har vært ansvarlig redaktør i økonomiavisa E24, slutter på dagen.

Han har vært redaktør i avisa siden 2018.

– Denne jobben har vi såvidt begynt på, og jeg var i utgangspunktet innstilt på å fullføre den. Men jeg har innsett at vi står i en situasjon der oppgaven kan være enklere med andre enn meg ved roret. Noen ganger er det riktige valget å gi stafettpinnen videre. Nå kan det være det beste for E24, og derfor har jeg tatt valget om å si opp min stilling, skriver Michalsen i en pressemelding, ifølge Medier24.

Han sier til avisa at han går etter å ha fått «tydelige tilbakemeldinger» fra ansatte i redaksjonen.

- Jeg forlater en redaksjon med mange gode kollegaer. Det er en sterk lagfølelse og god kultur som jeg kommer til å savne. Men det er kommet noen tydelige tilbakemeldinger som jeg må ta ansvar for, og det gjør jeg nå, sier Michalsen.

Gard Michalsen. Foto: Audun Braastad / NTB

Tesla tilbakekaller biler i Norge:

Tesla tilbakekaller rundt 9100 biler av typen Model X fra 2016. Årsaken er at to plastlister på taket ikke har blitt tilstrekkelig godt limt fast, fordi de mangler grunning, skriver Reuters.

Tesla Norge bekrefter overfor NRK at det er en del av selskapets Model X-biler, som ble levert i Norge fra juni 2016, som blir tilbakebetalt.

Norske eiere av berørte biler vil bli kontaktet.

Det amerikanske trafikksikkerhetsbyrået frykter at plastbitene, som er montert på taket og på fronten, skal falle av i fart. Av de 9136 bilene som nå blir tilbakekalt, er det anslått at rundt 10 prosent av dem mangler grunning, og at limet derfor ikke sitter ordenlig.

I tillegg tilbakekalles rundt 400 eksemplarer av Tesla Model Y fra 2020. Årsaken er at boltene som fester et styrestag ikke er blitt tilstrekkelig godt strammet.

Tesla opplyser, ifølge Reuters, at de ikke har fått meldinger om noen ulykker som følge av feilene.

Tesla. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB

Milliardgebyr til Verisure og Sector Alarm:

Konkurransetilsynet ilegger Verisure og Sector Alarm milliardgebyr for ulovlig samarbeid om salg av boligalarmer.

Tilsynet har konkludert med at selskapene har samarbeidet om markedsdeling i perioden 2011 til 2017.

Konkurransetilsynet har i dag ilagt Verisure AS 766 millioner kroner og i fjor Sector Alarm AS 467,3 millioner kroner i gebyr.

– Verisure og Sector Alarm har samarbeidet om å ikke selge boligalarmer til hverandres kunder gjennom dørsalg. Samarbeidet foregikk ved at begge selskapene begrenset egne dørselgeres adgang til å selge boligalarmer til den andres kunder i perioden 2011 til 2017, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en pressemelding.

Samarbeidet har skjedd over hele landet. Ulikheten i gebyrstørrelsen skyldes at foretakene har ulik omsetning.

Konkurransedirektør Lars Sørgard. Foto: Konkurransetilsynet

- Kan sies opp på dagen:

Pilotene i Wizz Air må betale sykepenger selv, ifølge kontrakter Dagens Næringsliv sitter på. Det ungarske flyselskapet vil ikke kommentere opplysningene.

Wizz Air har engasjert en stor del av personalet gjennom det nederlandske firmaet Confair, skriver avisa.

Blant annet er pilotene er engasjert som selvstendig næringsdrivende. De har da selv ansvar for å betale skatt og sosiale kostnader som pensjon, forsikringer og sykepenger.

Pilotene får ifølge avisa betaling per flytime, noe som gir mellom 0 euro og 8500 euro i måneden. I tillegg får besetningen i Norge dekket hotell og 50 euro i diettpenger daglig.

Confair har rett til å si opp kontrakten med umiddelbar virkning uten advarsel på forhånd. En eventuell tvist skal løses gjennom voldgift i Nederland, og dermed i et lukket møte og uten ankemulighet, skriver DN.

Det heter også at Confair har rett til å si opp kontrakten med umiddelbar virkning og uten advarsel på forhånd.

Wizz Airs kommunikasjonssjef Andras Rado sier til DN at kontraktene har sensitiv informasjon og ikke vil bli delt eller imøtegått i detalj. Han vil ikke kommentere hvor mange med slike kontrakter som jobber her i landet i dag eller hvor mange som er direkteansatt i selskapet.

– Fordelingen i våre ansettelseskontrakter er å anse som kommersielt sensitiv informasjon, og derfor kan vi ikke dele slike detaljer, skriver Rado.

(©NTB)

Eiendomsgigant vil kjøpe Entra:

Tirsdag formiddag annonserte eindomsselskapet Entra i en børsmelding at den svenske eiendomsgiganten SSB som ønsker å kjøpe aksjene i selskapet.

SSB vil legge inn et bud på 165 kroner per aksje i Entra. Ifølge Dagens Næringsliv priser avtalen Entra til 30 milliarder norske kroner.

Administrerende direktør i SSB, Ilija Batljan, sier at de ønsker å skape «det ledende sosiale infrastrukturselskapet i Europa».

- Et selskap med en unik, attraktiv og stabil eiendomsportefølje, med lange leieavtaler, høyt belegg, og en diversifisert leietakebase av høy kvalitet over hele Norden, sier Bataljan.

Ifølge børsmeldingen er tilbudet fra SSB et «en betydningsfull forbedring av tilbudet som ble delt privat med styret i Entra».

Nyheten kom i kjølvannet av en børsmelding tirsdag morgen om at Entra hadde motatt interesse som tilsa at det var mulighet for det ville komme et tilbud om kjøp av aksjene i selskapet.

«Det kan ikke knyttes noen sikkerhet til at det vil bli gitt noe tilbud eller at det gjennomføres», het det i børsmeldingen.

Entra er delvis statseid. Selskapet ble etablert i 2000 etter at Stortinget vedtok å skille ut kontortorbyggvirksomheten av Statsbygg.

Folketrygdfondet og staten ved Nærings- og fiskeridepartementet er største aksjonærer i Entra med henholdsvis 12 og 8 prosents eierandel i selskapet.

BUD: Den svenske eiendomsgiganten SSB vil kjøpe Entra. Foto: NTB

Musk forbi Gates på rikingliste:

Entreprenøren Elon Musk har gått forbi Microsoft-gründer Bill Gates og er nå verdens nest rikeste person, viser Bloombergs milliardærindeks.

Tesla-gründer Elon Musk har hatt vind i seilet det siste tiåret, og er nå god for 127,9 milliarder dollar, ifølge Bloombergs oversikt. Veksten i Teslas aksjekurs har gjort at 49-åringens formue har vokst kraftig i år.

Bloombergs-indeksen er en daglig rangering av verdens rikeste. Amazon-sjef Jeff Bezos topper fortsatt lista, og skal være god for 182 milliarder dollar.

Bill Gates er på sin side god for 127,7 milliarder dollar.

(NTB)

Foto: Evan Agostini / AFP / NTB

Børsen til himmels etter valgnytt:

Tokyo-børsen steg rett til værs tirsdag, etter nyheten fra USA om at overgangsfasen til en Joe Biden-administrasjon formelt har kommet i gang.

Verdensøkonomien har ventet på nyheten, og Nikkei-indeksen i Tokyo endte tirsdagens handelsdag med en oppgang på 2,5 prosentpoeng. Den bredere Topix-indeksen steg med 2,03 prosentpoeng.

Nyheten om at USAs overgangsperiode formelt er i gang, og godkjent av avtroppende president Donald Trump, kom like før børsstart tirsdag.

- Markedet tok nyheten positivt imot, sier børsmekler Toshikazu Horiuchi, og legger til at også nyheten om at Biden velger Janet Yellen som finansminister er blitt godt mottatt av finansfolket.

Tirsdag morgen stiger også prisen på nordsjøolje til 46,56 dollar fatet, som ifølge Reuters er det høyeste nivået siden oljekollapsen i mars.

Også nye vaksinenyheter, i tillegg til meldingene fra Trump-administrasjonen, bidrar til oppgangen, ifølge oljeprisanalytiker Stephen Innes, skriver Reuters.

(NTB)

PÅVIRKET JAPAN-BØRSEN: Donald Trumps støtte til maktovergangen påvirket børsene i Japan. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB

Volvo sier opp forhandleravtalen med Bilia:

Volvo sier opp forhandleravtalen med bilforhandlerkjeden Bilia. Oppsigelsestiden er to år og gjelder både bilsalg og service.

Bilias kommunikasjonssjef Dagfinn Asak bekrefter overfor NTB mandag kveld at selskapets norske filial har fått beskjed om oppsigelsen.

Etter oppsigelsesperioden vil Bilia fortsette å betjene Volvo-biler og fortsette å selge brukte biler av merket, fremgår det av en pressemelding fra selskapet som nyhetsbyrået TT gjengir.

Bilia er Nordens største bilforhandler og solgte i fjor nye Volvo-biler for cirka 6,4 milliarder svenske kroner i Sverige og Norge.

Det tilsvarer over 20 prosent av selskapets samlede omsetning på 29,5 milliarder kroner.

Bilia har rundt 5.000 ansatte fordelt på 135 anlegg i Sverige, Norge, Tyskland, Luxembourg og Belgia.

Selskapet oppgir at de er etablert på Østlandet. I Sverige finnes Bilia på over 70 steder, med anlegg rundt Stockholm, Malmö og Göteborg, samt i Mälardalen og Skaraborg.

Så sent som i slutten av oktober kunne Dagens Næringsliv melde at bilforhandlerkjeden i tredje kvartal leverte sitt beste resultat noensinne i Norge.

Omsetningen i kvartalet økte med 6 prosent til 1.945 millioner kroner. Det operative driftsresultatet økte ifølge avisa fra 48 millioner kroner til 123 millioner kroner.

– Historisk sett er dette de høyeste nivåene oppnådd for Bilia i Norge både akkumulert og i et enkeltstående kvartal, og dette til tross for en negativ valutaeffekt i år på nesten 10 prosent sammenlignet med i fjor, kommenterte administrerende direktør Frode Hebnes.

(NTB)

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB

Tilbakekaller 7 millioner biler:

General Motors må tilbakekalle og reparere nesten 7 millioner store firehjulstrekkere og pickuper som kan være livsfarlige for føreren.

Bilene er utstyrt med kollisjonsputer som inneholder en potensielt farlig del fra den japanske produsenten Takata. Tilbakekallingen gjelder biler i USA.

Delen har fått kollisjonsputer til å eksplodere, noe som har kostet minst 27 mennesker livet verden over, 18 av dem i USA.

Rundt 100 millioner biler av en rekke merker er tilbakekalt i en rekke land, men GM har siden 2016 unnlatt å etterkomme kravet fra amerikanske myndigheter.

Mandag slo National Highway Traffic Safety Administration fast at bilprodusenten må etterkomme kravet og skifte ut de farlige delene på en rekke av sine mest populære modeller, blant dem Chevrolet-modellene Silverado, Suburban, Tahoe og Avalanche, Cadillac Escalade og GMC-modellene Sierra og Yukon.

Utskiftningen er anslått til å koste GM nærmere 11 milliarder kroner.

(NTB)

Foto: Matt Rourke / AP / NTB

Ari Behns hus solgt:

Huset til avdøde Ari Behn ble solgt mandag ettermiddag, bekrefter megler Torbjørn Ek overfor Nettavisen. Boligen gikk for 8 350 000 kroner pluss omkostninger.

- Interessen har vært helt ekstrem. 160 000 personer har sett Finn-annonsen. Det er veldig mye på så kort tid, sier Ek, som legger til at «folk likte det de så».

Dagbladet skrev forrige helg at boligen i Lommedalen i Bærum var lagt ut for salg.

«Boligen har tilhørt kunstneren Ari Behn, som har satt sitt preg på den med utradisjonelt fargevalg, veggmalerier med videre», het det i annonsen.

Villaen ble kjøpt av Behn i 2016, etter at skilsmissen mellom han og Märtha Louise (49) ble kjent. Han ønsket da å bosette seg i nærheten av barna. Lommedalen-boligen ble da kjøpt for 7,9 millioner kroner.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Aris hjem lagt ut for salg

Aris hjem lagt ut for salg

dagbladet