Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

Overraskende utsikter for verdensøkonomien:

OECD spår at verdensøkonomien vil krympe 4,5 prosent i år, ikke 6 prosent som tidligere anslått, melder NTB.

Likevel er det ikke mangler på advarsler i den ferske rapporten, som ble publisert onsdag.

- Verden står overfor en akutt helsekrise og den mest dramatiske økonomiske nedgangen siden andre verdenskrig. Enden er ennå ikke i sikte, men det er fortsatt mye politikere kan gjøre for å bidra til å bygge tillit, sier OECDs sjeføkonom, Laurence Boone, i forbindelse med rapporten.

Boone understreker at det er viktig at regjeringer verden over ikke strammer inn finanspolitikken «for raskt, slik det skjedde etter den forrige finanskrisen». Videre advares det om et potensielt jobbtap i enorm skala, dersom etterspørselen i servicesektoren ikke henter seg inn.

«Økende arbeidsledighet vil sannsynligvis også forverre risikoen for fattigdom for millioner av arbeidstakere», heter det videre.

I sin forrige prognose i juni spådde Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at verdensøkonomien ville krympe med 6 prosent i år. Nå ser de lys i enden av tunnelen.

Neste år spår OECD en vekst på 5,0 prosent, mens den forrige prognosen lød på 5,2 prosent.

(Børsen/NTB)


Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Lørdag kan det bli hotellstreik:

Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for nesten 800 hotellansatte fra lørdag. Frist for å komme til enighet i meklingen er midnatt fredag.

Denne uken er det mekling på Riksavtalen, der Fellesforbundet har over 7500 medlemmer innen hoteller, restauranter, kantiner og cateringselskaper. Frist i meklingen er satt til midnatt fredag, noe som kan bety streik fra lørdag morgen, melder Fellesforbundet.

Fellesforbundet varslet mandag plassfratredelse for 774 arbeidstakere ved 36 hoteller i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Tromsø.

En sentral sak i forhandlingene er den utstrakte bruken av tilkallingsvikarer og ekstrahjelp i bransjen.

– Vi har valgt å gjør begrenset uttak, siden det er en vanskelig situasjon i bransjen. Dersom vi ikke kommer til løsning og det blir konflikt, vil selvfølgelig uttaket bli trappet opp betydelig, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Clas Delp.

(NTB)

Rammes av skyhøy straffetoll:

USA innfører straffetoll mot produsenter av valset aluminium etter anklager om dumping av aluminium. Hydros tyske fabrikker straffes med toll på 352,7 prosent.

Det amerikanske handelsdepartementet varslet nylig at det blir innført straffetoll mot produsenter av valset aluminium i 18 land. Tollsatsene går hovedsakelig fra et par prosent til opp mot 50 prosent.

Men for Hydro Aluminium Rolled Products GmbH, et heleid tysk datterselskap av Norsk Hydro, blir satsen 352,71 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Årsaken til straffetollen er at Hydro og de andre virksomhetene er anklaget for å dumpe aluminium for milliarder av kroner i det amerikanske markedet.

– Vi mener dette er en urimelig og ubegrunnet avgjørelse, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til avisen.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Oppgang i Kinas økonomi:

Kinas økonomiske opptur etter coronapandemien fortsetter, og landet opplevde en vekst på 4,9 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med året før.

Verdens nest største økonomi vokste noe mer enn det som var forventet i månedene juli til september, opplyser landets statistikkbyrå.

Den robuste resultatet er nær ved å bringe Kina tilbake til veksten på omtrent 6 prosent som landet hadde før pandemien brøt ut, skriver The New York Times.

Financial Times skriver at den kinesiske økonomien har blitt stimulert av en statsstøttet industri-"boom" i en tid hvor global vekst fortsatt er under sterkt press.

Kina har også hatt nytte av sin håndtering av pandemien, skriver avisa, og viser til at antallet nye, registrerte tilfeller har holdt seg lavt de siste månedene, mens andre store økonomier takler nye bølger av smitte.

Landets forbedrede økonomiske situasjon sørger for at Kina er alene blant de store økonomiene om å oppleve vekst i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

(NTB/Dagbladet)

Beijing, Kina. Foto: Shutterstock / NTB

Kan tjene nesten 5 milliarder ekstra:

Alkoholpengene renner inn i statskassen fordi taxfree og svenskehandel nesten har stanset opp på grunn av coronakrisen.

Vinmonopolet regner med å sende 4,1 milliarder kroner mer enn antatt i alkoholavgifter til staten.

Bryggerinæringen har gjort et anslag for Aftenposten og tror tallet for ølsalget vil gi 646 millioner mer i alkoholavgifter. Dermed kan coronastengte grenser i 2020 gi nærmere 4,8 milliarder kroner mer i avgiftsinntekter til staten.

Likevel legger regjeringen opp til at vi harryhandler som før allerede neste år, skriver Aftenposten mandag.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) tror på en vaksine og at reiserestriksjonene oppheves. Troen er så sterk at han mener staten vil få inn mindre inn i alkoholavgifter i 2021 enn i det siste normalåret, 2019. Det viser tall i neste års statsbudsjett.

Generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) mener at Finansdepartementet underrapporterer hvilke inntekter staten får som følge av coronatiltakene.

– De bommer med et par milliarder kroner, mener hun.

Finansdepartementets informasjonsavdeling sier i en epost til Aftenposten at det er en «større usikkerhet enn vanlig ved anslaget for avgift på alkohol for 2021»

(NTB)

Coronapandemien har strupet taxfree og svenskehandelen. Det tjener staten store penger på. Foto: Lise Åserud / NTB

Til himmels etter milliardkjøp:

Det statlige utviklingsselskapet Norfund selger alle sine aksjer i vannkraftselskapet SN Power til Scatec Solar, som dermed skifter navn.

Nå forsvinner nemlig Solar fra navnet, skriver E24.

Aksjekursen til Scatec stiger også med 25 prosent, noe som bidro til å dra hovedindeksen på Oslo Børs fredag formiddag.

Aksjene Norfund selger til Scatec Solar, har en verdi på 10,9 milliarder norske kroner, skriver Norfund i en pressemelding.

SN Powers vannkraftanlegg produserer strøm tilsvarende forbruket til 7 millioner mennesker og bidrar til å unngå 3 millioner tonn klimagassutslipp. Når selskapet blir solgt til Scatec Solar, beholder Norfund anleggene i Zambia og Panama, og en 49 prosent eierandel i prosjektene i Afrika.

SN Power ble etablert i 2013, og Norfund satte i gang en salgsprosess i 2019.

– Nå frigjør vi kapital som igjen skal investeres der det trengs mest for å bekjempe fattigdom og unngå klimautslipp, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund.

(NTB)

Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet

Gigantløft for interiørgigant:

Eierfamilien bak interiørgiganten Jysk setter av hele 15 milliarder kroner som skal investeres i blant annet eiendom, aksjer og fond.

Coronakrisa har gitt et løft for store deler av "hus og hjem"-bransjen. Ved inngangen til sommeren annonserte Jysk Norge at rekordstor omsetning utløste en bonus på i snitt 15 000 kroner til alle ansatte i full stilling.

Også på toppen av giganten sitter pengene løst. Familieselskapet Lars Larsen Group annonserer nå at de setter av hele 15 milliarder kroner til bærekraftige investeringer - der den første milliarden settes i vindkraft og solenergi.

Det skriver Finans.dk, som har intervjuet selskapets administrerende direktør Jesper Lund.

- Alt er i spill. I dagens verdensbilde er det likevel avgjørende at vi kikker i retning bærekraftige investeringer, sier han til avisen.

Jysk ble etablert av den danske dynekjøpmannen Lars Larsen i 1979. Kjeden har vokst til nær 3 000 butikker i 52 land.

Hurtigruten tar grep: - Tydeligere skille:

Hurtigruten-konsernet oppretter to nye enheter. En skal drive rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes, den andre skal drive ekspedisjonscruise-virksomheten.

De to enhetene skal hete Hurtigruten Norge og Hurtigruten Expeditions.

Ifølge konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group handler omorganiseringen om å rigge konsernet for fremtiden.

– Den nye organiseringen staker ut kursen for videre vekst og utvikling både for rutetrafikken langs norskekysten og ekspedisjonscruise. Dette sikrer enda skarpere fokus og enda tydeligere skille mellom to helt unike produkter og konsepter, sier han i en pressemelding.

I meldingen står det at arbeidet med fremtidig omorganisering av konsernet startet før pandemien.

Hurtigruten Norge skal fokusere på norskekysten, og fra 2021 vil selskapet drive sju spesialbygde lavutslippsskip i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes. Det er ennå ikke ansatt noen administrerende direktør for den nye enheten.

Asta Lassesen blir administrerende direktør for Hurtigruten Expeditions, med en flåte på minst åtte små, spesialbygde ekspedisjonsskip.

(NTB)

Arkivfoto: Tormod Brenna / Dagbladet

Godkjenner kriseløsning:

EØS-tilsynet ESA godkjente torsdag at garantiordningen for flyselskaper i Norge forlenges fram til 31. desember 2020.

– Målet med garantiordningen er å gi flere flyselskaper tilgang til likviditet og sikre fortsatt tilbud av flyreiser også etter krisen. De vedvarende utfordringene i flysektoren gir grunnlag for den foreslåtte forlengelsen av ordningen, skriver Efta i en pressemelding.

ESA er frihandelsforbundet Eftas overvåkingsorgan.

Flere europeiske land har de siste ukene gjeninnført strenge tiltak for å forhindre smittespredning, inkludert reiserestriksjoner og karantenebestemmelser. Disse tiltakene har medført færre flyreiser, noe som fortsetter å påvirke flyselskapenes likviditet og økonomiske situasjon.

GODKJENNER: ESA har godkjent forlenget støtte til norske flyselskaper. Foto: Vidar Ruud / NTB

Slår tilbake mot Erna Solberg:

Wizzair har sett seg nødt til å komme med en pressemelding, for å gå i rette med det de hevder er «feilaktige påstander» som har blitt framsatt om selskapet.

- WizzAir følger gjeldende lover og regler i alle land vi opererer i. Dette er viktig og avgjørende for en kompatibel operasjon. Vi respekterer den norske arbeidsmodellen fullt ut og vil selvsagt overholde det norske regelverket, sier personaldirektør i Wizzair, Johan Eidhagen.

Dette er et klart svar på Erna Solberg, som tidligere denne uken ga uttrykk for at hun ikke vil fly med Wizzair.

- Jeg kommer ikke til å fly med et selskap som nekter å la arbeidere organisere seg, sa Solberg.

Bakgrunnen for bråket er at Wizzairs toppsjef har kalt fagbevegelser barnslig, nasjonalistisk og proteksjonistisk.

«Selskapet følger debatten om arbeidslivet i Norge tett, men overlater selve debatten til politikerne. På samme tid så er vi selvfølgelig klare til å stå opp og svare på alle spørsmål og lytte til eventuelle innvendinger knyttet til forretningsmodellen til Wizzair», heter det i pressemeldingen fra flyeselskapet.

6. oktober i år ble det kjent at billigselskapet starter tre innenlandsruter i Norge. Det er snakk om Oslo - Trondheim, Oslo - Bergen og Oslo - Tromsø.

SLÅR TILBAKE: WizzAir slår tilbake mot påstander om at de ikke følger reglene i norsk arbeidsliv. Foto: NTB

4,3 prosent avkastning for Oljefondet:

Torsdag legger Nicolai Tangen fram sin første kvartalsrapport som sjef for Oljefondet.

I tredje kvartal rapporteres det om en avkastning på 4,3 prosent. Det tilsvarer 421 milliarder kroner.

- Finansmarkedene var fortsatt preget av usikkerhet knyttet til koronaviruset. Likevel ga aksjemarkedene god avkastning i kvartalet. Særlig var oppgangen drevet av amerikanske teknologiselskaper, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 5,7 prosent. Investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på 0,9 prosent mens avkastningen på renteinvesteringene var 1,1 prosent.

Oppgangen i tredje kvartal kom etter en nedgang på -3,4 prosent i første halvår. Fondet hadde en verdi på 10 610 milliarder kroner per 30. september 2020.

Foto: Nina E. Rangøy / NTB