Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Nicolai Eriksen

DN: Flere hundre mister jobben i SAS:

SAS og fagforeningene lyktes ikke med å komme til enighet om en avtale som kunne reddet inntil halvparten av de oppsagte pilotene i SAS, ifølge Dagens Næringsliv.

Dermed er det ifølge avisa klart at flere hundre SAS-ansatte mister jobben.

Avisa viser til SAS-sjef Rickard Gustafsons tidligere uttalelser om at de må gjennomføre kostnadskutt på mellom 15 og 25 prosent blant piloter og kabinansatte, dersom selskapet skal komme seg gjennom coronakrisen.

I sommer fikk 560 SAS-piloter varsel om oppsigelse. Ifølge DN bor 200 av disse i Norge. Nyheten betyr ifølge avisa i praksis at så godt som samtlige piloter ansatt etter 2001 mister jobben.

Børsen kommer tilbake med mer.

Foto: Torstein Bøe / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Kollapsen er et faktum for Arcadia Group:

Problemene tårner seg opp for den britiske motemilliardæren Sir Philip Greens klesimperium, Arcadia Group. Greens eier suksessfulle kleskjeder som Topshop og Topman, men står overfor store økonomiske vanskeligheter. 13 000 jobber står i fare for å gå tapt.

Mandag kommer nyheten om at Arcadia Group har avslått et tilbud om 50 millioner pund i lån fra Frasers' Group-eier Mike Ashley.

Arcadia Group settes nå under administrasjon med bistand fra Deloitte, melder BBC.

Arcadia Group ba i forrige uke en rekke långivere om et nødlån på 30 millioner pund, tilsvarende 354 millioner norske kroner, uten hell hell.

- Dette er en utrolig trist dag for alle våre kolleger, så vel som våre leverandører og deleiere. Corona-pandemien har tvunget våre butikker til å holde stengt. I denne utfordrende tida har vår prioritet vært å beskytte jobbene og sikre økonomisk stabilitet i håp om å ri stormen av. Dessverre var hindrene vi møtte på altfor store, sier konsernsjef Ian Grabiner.

Foto: Isabel Infantes / NTB

Kavli-sjefen går av:

Erik Volden (59) vil gå av som toppsjef i det norskbaserte næringsmiddelkonsernet Kavli i løpet av første kvartal 2021.

Volden har ledet selskapet i nærmere 16 år – en periode som har vært preget av betydelig vekst og stadig større overføringer til det allmennyttige Kavlifondet, skriver selskapet i en pressemelding.

– Jeg har hatt mange topplederjobber, men årene i Kavli har definitivt vært de mest meningsfylte. Dette er jo det eneste norske dagligvareselskapet hvor alt overskudd går til gode formål, og det har derfor vært en helt unik lederjobb, sier Volden.

Erik Volden har hatt ulike topplederjobber i dagligvarebransjen helt siden han var i midten av 30-årene, og hadde blant annet ledererfaring fra selskaper som Coca-Cola og ICA før han i 2005 ble konsernsjef i Kavli.

Så snart ny leder er på plass, planlegger han å fokusere på rådgivnings- og styrearbeid, opplyses det. Vokden vil også tre inn i Kavlifondets styre fra våren 2021.

Konsernet er heleid av Kavlifondet, som årlig deler ut millionbeløp til humanitært arbeid, forskning og kultur.

I Voldens periode har de årlige overføringene fra konsernet til fondet økt fra knappe 20 millioner til rundt 100 millioner. Dette henger sammen med at selskapet de siste 15 årene nesten har tredoblet omsetningen – fra 1,3 milliarder i 2005 til å passere 4 milliarder i 2020, fremgår det av meldingen fra selskapet.

Volden meddelte styret allerede på forsommeren i år at han ønsket å fratre som konsernsjef i 2021, men vil avvente en endelig avgang til ny toppleder er på plass.

– Jeg har sittet lenge i denne rollen, og mener selv at konsernet er i en fase hvor det er riktig med et generasjonsskifte. Vi har alle forutsetninger for solid vekst i fremtiden, men det er viktig å få tilført både ny energi og nye tanker, sier han.

Foto: Fredrik Hagen, NTB

Oslo Børs har tatt igjen coronasmellen:

Oslo Børs følger verdensmarkene og har for første gang siden mars tatt igjen coronasmellen.

20. mars lå hovedindeksen på 942,89 poeng. Fredag stiger den med 0,78 prosent til 943,11 poeng.

Sjefstrateg i Danske Bank Norge, Christian Lie, sier til Børsen at innhentingen skjer i kombinasjon med mange positive drivkrefter.

Han peker på et tilbakelagt presidentvalg i USA, der avtroppende president Donald Trumps kamp mot resultatet stadig ser mindre sannsynlig ut til å kunne utløse en konstitusjonell krise, og at Janet Yellen som finansminister i Biden-administrasjonen øker muligheten for et tettere samarbeid mellom penge- og finanspolitiske beslutningsstrategere og ekspansiv finanspolitikk.

Han trekker også inn tre mandager på rad med positive vaksinenyheter som igjen blir en forutsetning for økonomisk normalisering.

- Økt håp om styrket verdensøkonomi i 2021 bidrar til kraftig rotasjon inn mot sykliske aksjer som energi og finans – de største sektorene på Oslo Børs, sier Lie til Børsen.

- Tegn til avtagende smittevekst i Europa og USA, selv om viruset vil forbli en økonomisk utfordring frem til masseimmunitet er oppnådd, bidrar til at sterk kinesisk økonomi og vedvarende sterk industriaktivitet globalt forhindrer et så alvorlig tilbakeslag som på vårparten, sier Lie.

Han peker videre på:

• Investorene venter på ytterligere pengetrykking i USA og Eurosonen, samt nye finanspolitiske hjelpepakker i USA og EU.

Men disse indikatorene lyser ifølge Lie rødt:

• Norske og globale aksjer har gått veldig mye på kort tid. Flere indikatorer på investorsentiment og posisjonering lyser nå rødt.

• Mest sannsynlig vil nyhetsstrømmen fremover på marginen bli mindre positiv og kunne utfordre relativt høyt prisede aksjemarkeder.

Foto: Danske Bank Norge

Topshop og Topman står overfor kollaps:

Den britiske motemilliardæren Sir Philip Greens klesimperium, Arcadia Group, som eier kjente kleskjeder som Topshop og Topman, står overfor store vanskeligheter de kommende dagene, melder Sky News.

Ifølge avisa står imperiet overfor kollaps, og 15 000 jobber kan forsvinne.

Arcadia Group forbereder seg på å sette seg selv under administrasjon med bistand fra Deloitte så tidlige som neste uke, skriver Sky News.

Sentrale kilder sier til avisa at kollapsen er blitt uunngåelig, etter at Arcadia Group ba en rekke långivere om et nødlån på 30 millioner pund, tilsvarende 354 millioner norske kroner, men til ingen hell.

Arcadia Group eier kleskjedene Topshop, Topman, Wallis og Burton.

Foto: Matt Dunham / AP

Antallet arbeidssøkere øker for første gang siden april:

Ved utgangen av november var det registrert 196 300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, viser ferske tall.

Det utgjør 6,9 prosent av arbeidsstyrken, og er 9 300 flere enn ved utgangen av oktober.

- Strengere smitteverntiltak treffer arbeidsmarkedet raskt. Antallet arbeidssøkere øker for første gang siden april, og ledigheten øker mest for de aller yngste. Det vil ta lang tid før vi er på samme nivå som før coronapandemien traff oss, og langtidsledigheten er nå på et urovekkende høyt nivå. Det er viktig å jobbe for å unngå langvarig utenforskap blant utsatte grupper, og da ikke minst blant unge voksne, sier Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Les saken her:

196 300 helt arbeidsledige: - Urovekkende

196 300 helt arbeidsledige: - Urovekkende

borsen

5 000 jobber borte:

Nesten 2000 ansatte ved Oslo lufthavn er oppsagt og over 3500 er permitterte på grunn av nedgangen i flytrafikken under koronapandemien.

Det viser tall NRK har hentet inn fra de største selskapene ved Oslo lufthavn. De mange hotellene rundt flyplassen er ikke regnet med.

Passasjertallet har i det siste ligget på rundt 15 prosent av hva det var før koronapandemien brøt ut, og nylig vedtok Avinor at deler av flyplassen skal stenges ned.

Leder for Nav i Ullensaker Gry Hosøy er bekymret for at vi bare har sett begynnelsen på oppsigelsene.

(©NTB)

Corona-nedgangen i flytrafikken rammer tusenvis av ansatte på Oslo lufthavn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rekordstart på julehandelen:

Vi handlet for 18,8 prosent mer i uke 47 enn på samme tid i fjor, viser foreløpige resultat fra julehandelen på kjøpesentre.

- Dette er et resultat av de enorme verdiene vi får av den midlertidige grensehandelsstoppen, stopp i tjenestekonsumet og at nordmenn tar ansvar for smittevernet gjennom å begynne julehandelen tidlig, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

De foreløpige resultatene fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse, viser at de fysiske butikkene har hatt en samlet vekst på 8 prosent de tre første ukene av november.

Butikkene innen hus og hjem har hatt størst omsetningsøkning med 44 prosent.

- Resultatene tyder på at vi i år bruker ekstra mye på å gjøre det koselig i hus og hjem til jul, sier Andersen.

(NTB)

Det har vært en rekordstart på julehandelen. Foreløpige resultater for uke 47 viser en butikkhandelsvekst på 18,8 prosent. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Regjeringen vil følge med på konkurransen i luftfarten:

Konkurransetilsynet får i oppdrag å følge ekstra nøye med på konkurransen i det norske luftfartsmarkedet.

- Sunn konkurranse er viktig for effektiv ressursbruk, større verdiskaping og bedre vilkår for forbrukerne. Koronakrisen vil sannsynligvis medføre endrede reisevaner, noe aktørene i luftfartsmarkedet må tilpasse seg til. Hvis konkurransen er effektiv og god, kan dette bidra til raskere omstilling, næringsminister Iselin Nybø (V).

Mens særlig Norwegian strever med å håndtere en svært krevende økonomisk situasjon, blant annet som følge av passasjersvikten, forsøker Wizz Air å etablere seg på innenriksmarkedet. Men både politikere og fagforeninger er kritiske til det ungarske lavprisselskapets måte og drive på.

- Regjeringen tar grep for at luftfartsbransjen skal være konkurransedyktig også etter pandemien. Oppdraget til Konkurransetilsynet er ett av mange tiltakene som er innført i luftfarten. Vi er opptatt av at det ikke skal bli ulovlig prisdumping som kan føre til sosial dumping. Derfor fortsetter vi å følge situasjonen tett, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

(NTB)

Fly fra Norwegian og Wizz Air på Oslo lufthavn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Åpner for forlenget skjenkestopp:

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo varsler at coronatiltakene i byen forlenges.

- Vi kan ikke greie å lette på tiltakene før utviklingen er enda mer positiv enn den er nå, sier Johansen til Dagbladet.

Blant tiltakene som nå forlenges, er at alle byens utesteder er stengt.

- Helt konkret er det nå fram til 14. desember at disse tiltakene gjelder, så får vi ta en vareopptelling, bokstavelig talt, etter det, og se om det er noen lettelser, men jeg tror nok de fleste nå innstiller seg på at de fleste nå varer lenger, sier Johansen.

Tangen coronasmittet - sentralbanksjef i karantene:

Oljefondsjef Nicolai Tangen er coronasmittet. Det skriver han selv på LinkedIn.

- I dag testet jeg positivt for Covid-19. Jeg tok en test i går ettermiddag og føler meg litt dårlig, men jeg har milde symptomer, skriver Tangen.

Han er nå i isolasjon hjemme i leiligheten sin. Han vet ikke hvor han har blitt smittet, skriver han.

- Et par av mine nærmeste kolleger er i karantene, skriver Tangen.

Ifølge Dagens Næringsliv er sentralbanksjef Øystein Olsen blant de som er i karantene.

- Hendelsen påvirker ikke Norges Banks evne til å utføre sine oppgaver, og virksomheten vil gå som normalt også i den perioden sentrale medarbeidere er i karantene, sier pressekontakt Marthe Skaar i Norges Bank til DN

Saken ble først omtalt av E24.

Nicolai Tangen. Foto: Fredrik Hagen / NTB