Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Linn-Christin Marthinussen

Konkurs:

Den profilerte designeren Fam Irvoll begjærer et av sine selskaper konkurs. Det skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa slo den norske moteskaperen selskapet House of Fam konkurs 12. september. Irvoll peker på coronasituasjonen som en av årsakene til at selskapet ikke lenger var levedyktig.

- House of Fam as er en sidebedrift jeg har vært styremedlem og medeier i. Firmaet har vært øremerket salg og produksjon av «merch» til artister. I kjølvannet av korona har dessverre alle bestillinger blitt satt på vent eller uteblitt – grunnet utsatte konserter og nesten ingen internasjonale turneer – og derfor måtte House of Fam slå seg konkurs, skriver Irvoll i en epost til DN.

Designeren understreker at hennes daglige drift innen designvirksomhet og andre kunstneriske prosjekter ikke rammes av House of Fam-konkursen.

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Volvo sier opp 650 ansatte:

Torsdag morgen opplyser Volvo at 650 av deres ansatte blir sagt opp. Det melder Göteborgs-Posten.

Ifølge avisa har 90 prosent gått frivillig, mens 230 får nye roller i selskapet.

- Det var en større interesse enn vi hadde trodd blant dem som nå går frivillig, sier personalsjef Hanna Fager.

Det er i hovedsak ansatte som jobber med produktutvikling som rammes av kuttet.

Nyheten kommer etter at bilprodusenten i april varslet 1.300 ansatte i Sverige om at de kunne miste jobben. Kuttet skyldes delvis coronakrisen.

- Dette berører ansatte i Göteborg og Skövde. I tillegg ser vi at vi vil trenge færre konsulenter, sa sjefen for Volvo Cars, Håkon Samuelsson, til Sveriges Radio.

- Coronakrisen rammer økonomien mer enn vi først trodde. Vi kan ikke regne med at kundene vil ha de samme produktene når de kommer tilbake, sa Samuelsson.

I tillegg til covid-19-pandemien skyldes kuttene en stor omstilling i bilindustrien, la han til.

Børsen kommer tilbake med mer.

H&M stenger 250 butikker:

H&M stenger 250 butikker verden over, melder danske TV2.

Selskapet har slitt i sommermånedene som følge av coronakrisa, og salget har falt med 16 prosent.

- I 2021 er det planlagt at 350 butikker skal stenge og litt over 100 butikker skal åpne, noe som resulterer i et samlet fall på cirka 250 butikker, opplyser selskapet, ifølge TV2.

Foto: Bjørn Langsem

Porsche etterforskes:

Bilprodusenten Porsche er satt under etterforskning av tyske myndigheter. De er mistenkt for å ha manipulert tallene for drivstofforbruk i bilene sine, skriver Frankfurter Allgemenine Zeitung.

- Vi har mistanke om at målinger har blitt manipulert under sertifiseringsprosessen. Biler fra Porsche AG hadde ikke riktig godkjenning, og at kjøperne dermed er misledet om det faktiske forbruket, og dermed har dette indirekte ført til skatteundragelse, sier en talsperson for statsadvokaten i Stuttgart til avisa.

Etterforskerne undersøker nå biler fra perioden fra 2007 til 2017.

Foto: Michael Probst / AP / NTB

Vollviks mobilsatsing begjært konkurs:

Det gikk ikke som ønsket for Idar Vollviks mobilapp Geddit. Ett år etter at seriegrunderen lanserte sine storslåtte planer, er mobilsatsingen hans konkursbegjært.

Det skriver E24.

Selskapet er begjært konkurs av selskapets teknologi- og produktdirektør Peder Søholt, som ikke ønsker å kommentere saken overfor E24.

Vollvik er styreleder i Geddit AS, og sitter med en eierpost på 14 prosent gjennom selskapet Vovi AS.

Vollviks mobilsatsing begjært konkurs

Vollviks mobilsatsing begjært konkurs

borsen

Meklingen i busstreiken gjenopptas klokka 14:

Meklingen mellom partene i busstreiken gjenopptas klokka 14 onsdag, bekrefter en av partene overfor NTB.

Dette skjer etter at partene var innkalt til et møte hos Riksmekleren klokka 12.

Søndag 20. september ble det brudd i meklingen mellom NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, og Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet på arbeidstakersiden.

Nå har det gått over en uke siden bussjåfører i Viken og Oslo gikk ut i streik, og store deler av kollektivtrafikken ble lammet.

I helgen ble streiken trappet opp, og ytterligere 4500 bussjåfører sluttet seg til de 3800 sjåførene som allerede hadde lagt ned arbeidet.

(NTB)

Over åtte av ti nordmenn støtter busstreiken:

85 prosent av alle nordmenn har i stor eller noen grad sympati med de streikende bussjåførene.

Det viser en undersøkelse utført av Opinion for Fagbladet og FriFagbevegelse.

54 prosent av de spurte har i stor grad sympati, mens 31 prosent har i noen grad sympati for streiken.

56 prosent av de spurte er helt enig i at bussjåførene fortjener lønn på linje med industriarbeideren, mens 73 prosent mener det først og fremst er arbeidsgivernes ansvar å finne en løsning på streiken.

– Dette viser også at folk mener vi har balanserte og rettferdige krav, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Konkurransetilsynet varsler stans av Schibsted-kjøp:

Konkurransetilsynet mener at Schibsteds oppkjøp av Nettbil kan svekke konkurransen i markedet for kjøp og salg av bruktbiler på nett. Nå varsler tilsynet stans.

Partene har onsdag fått varsel fra Konkurransetilsynet om at de vurderer å stanse oppkjøpet, opplyser de i en pressemelding.

Tilsynet begrunner dette med at både Schibsted og Nettbil tilbyr tjenester innen formidling av kjøp og salg av bruktbil på nett.

Schibsted eier Finn.no og tilbyr annonsetjenester til blant annet privatpersoner som ønsker å selge bruktbil. Nettbil tilbyr en nettbasert auksjonsløsning for bruktbiler som selges fra privatpersoner til bilforhandlere.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet peker på at det norske markedet for nettbasert formidling av bruktbiler har få aktører, med Finn.no som den klart største aktøren i Norge.

Gjennom foretakssammenslutningen vil markedet bli ytterligere konsentrert, noe som kan føre til et dårligere tilbud for forbrukerne, mener tilsynet.

– Nettbil er en nyere aktør i markedet som har hatt en sterk vekst de siste årene. Det er Konkurransetilsynets oppfatning at oppkjøpet fjerner det økende konkurransepresset Nettbil utøver på Finn, sier han.

Konkurransetilsynet understreker at varselet om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak fra deres side, og at selskapene nå etter konkurranseloven har 15 dager på seg til å kommentere tilsynets vurderinger.

Tilsynet skal deretter fatte et endelig vedtak innen 11. november.

(NTB)

Konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Disney sparker 28 000:

Coronakrisen har rammet Disney-konsernet og deres ansate hardt.

Selskapet har tapt enorme summer på nedstengningen av fornøyelsesparker, og påfølgende minimalt oppmøte da parkene åpnet igjen. Derfor skriver nå selskapet i et brev til sine ansatte at de kommer til å si opp 28 000 ansatte i USA, skriver CNN.

- Selv om denne avgjørelsen er veldig vanskelig i dag, så tror vi at grepene vi nå tar vil gjøre det mulig for oss å komme fram til en mer effektiv drift når vi kommer tilbake til en normal hverdag, sier Josh D'Amaro, styreleder for Disney-parkene, ifølge den amerikanske kringkasteren.

Rundt 67 prosent av de ansatte som mister jobben, skal være deltidsansatte, ifølge CNN.

Foto: SplashNews / NTB Scanpix

Shell planlegger å kutte opp mot 9000 jobber:

Shell planlegger å kutte opp mot 9000 jobber på verdensbasis, skriver PA Media på Twitter. Planene om nedbemanningen skal komme som følge av lav etterspørsel i kjølvannet av coronapandemien.

Streik rammer Johan Sverdrup-plattformen:

Lederne ble ikke enige med Norsk olje og gass og tar ut 43 medlemmer på Johan Sverdrup-plattformen i streik. For Industri og Energi og Safe ble det enighet.
Ifølge Lederne stenges nå Johan Sverdrup-plattformen ned, mens arbeidergiversiden i Norsk olje og gass (NOG) opplyser at man «risikerer å måtte stenge ned».

- Streiken kommer fordi vi ikke ser vilje til å diskutere avtale for våre medlemmer knyttet til nye former for drift av plattformene, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne i en kommentar.

Lederne krevde ifølge forbundslederen tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi, i deler av året, skal arbeide i kontrollrom på land.

- Dette ville ikke arbeidsgiversiden løse og sa blankt nei til kravet uten å fremme noe konkret alternativ under meklingen, sier Ingvartsen.

Meklingsfristen for sokkelavtalene gikk ut ved midnatt, men forhandlingene fortsatte på overtid. Rett før klokka 6 meldte Lederne at det blir streik.

Johan Sverdrup er Norges mestproduserende oljefelt. Totalt vil dette kunne bety et daglig bortfall på rundt 470 000 fat olje, noe som tilsvarer nær 12 prosent av totalproduksjonen av olje og gass på norsk sokkel, ifølge NOG.

- Vi er inne i et år hvor vi er rammet av en global pandemi og der både næringen og fellesskapet tynges økonomisk. Frontfagsoppgjøret tidligere i høst pekte klart i retning av moderasjon. Likevel velger Lederne å gå ut i streik fordi de krever høyere lønn enn alle andre, sier forhandlingsleder Jan Hodneland.

For Industri Energi ble det enighet, opplyser forbundet.

- Jeg er fornøyd med at vi har klart å komme til enighet om et oppgjør som er i tråd med frontfaget, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud.

De offshoreansatte får et samlet lønnstillegg på 4.700 kroner. Boring og forpleining får dessuten med et etterslepstillegg på 8.946 kroner, opplyser forbundet.

Også Safe kom til enighet, og de aktuelle beløpene er de samme som for Industri Energi.

- Resultatet er moderat, og partene forutsetter at det føres konkrete og reelle lokale lønnsforhandlinger i operatørselskapene, opplyser forbundet.

(NTB)

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er det tredje største på norsk sokkel. Nå rammes den av streik. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB