Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Angelica Hagen

De er Norges rikeste:

Kapital har torsdag morgen sluppet lista over Norges 400 rikeste personer.

På toppen troner John Fredriksen (76) med en formue på 104 milliarder kroner. På andreplass er dagligvarekonge Odd Reitan (69). På tredjeplass er Johan Johannson (53), med en formue på 44 milliarder.

Fredriksen er rikere enn de to andre til sammen. Han er verdt mer enn regjeringens coronakrisepakke fra mars.

Covid-19 påvirker også Norges 400 rikeste, skriver Kapital. Verdiene til Torstein Hagen (77), konsernsjef for Viking Cruises, imploderer og har gått ned 40 milliarder. Han er på tiende plass. Hotellkongen Petter Stordalen (57) hevder å ha tapt rundt ti milliarder kroner, og ligger nå på ellevte plass på lista.

Oljefondsjef Nicolai Tangen (54) er Norges 30. rikeste, med en formue på 7,3 milliarder kroner.

Vi må til 31. plass for å finne Norges rikeste kvinne, som er Ruth Katharina Mustad Bevreng (68). Hun omtales av Kapital som «eiendomsdronning».

- I år er listen mer dramatisk enn noen gang. Vi snakker om gigantiske verdier tapt, men også enorme verdier skapt, sier Kapital-redaktør Vibeke Holth i en pressemelding til NTB.

Topplista:

1. Gründer og eier i Hemen Holding, John Fredriksen, med en formue på 104 milliarder kroner.
2. Rema-kongen Odd Reitan. En formue på 44,5 milliarder.
3. Johan Johannson eier 70 prosent av Norgesgruppen.
4. Hedgefondforvalter Ole Andreas Halvorsen.
5. Ferd-eier Johan H. Andresen.
6. Laksekongen Gustav Witzøe.
7. Stein Erik Hagen, styreleder i Orkla.
8. Eiendomskonge Ivar Erik Tollefsen.
9. Kjell Inge Røkke, hovedeier og styreleder i Aker.
10. Cruisekonge Torstein Hagen.
11. Hotellkonge Petter Anker Stordalen.
12. Edgar Haugen, eier og styreleder Ragde Eiendom.
13. Investor Torstein Ingvald Tvenge.
14. Wenaasgruppens Lars Wenaas og investor Bjørn Rune Gjelsten. Begge har en formue på 13,5 milliarder.
16. Svein Støle, styreleder i Pareto.

RIKEST: John Fredriksen er Norges rikeste, ifølge Kapital. Foto: Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Flyselskapet Cathay Pacific kutter flere tusen jobber:

Flyselskapet fra Hongkong kutter opp mot 5900 stillinger og stanser umiddelbart flygningene til datterselskapet Cathay Dragon.

Cathay Pacific blir dermed del av en økende andel flyselskaper som må gjøre store kutt som følge av coronapandemien.

Selskapet kunngjorde kuttene onsdag og opplyser at om lag 5300 ansatte i Hongkong nå er overflødige og at 600 ansatte utenfor Hongkong også kan rammes av den tvungne omorganiseringen. I alt blir 17 prosent av den samlede arbeidsstyrken rammet.

Cathay Dragon flyr primært kortere ruter i Asia, og selskapet søker nå luftfartsmyndighetene om å få å innlemme Dragons ruter i Cathay Pacific og lavprisselskapet HK Express.

(NTB)

Selger hovedkontoret for 5 milliarder:

Telenor selger hovedkontoret på Fornebu til Norwegian Property for 5 milliarder kroner. Samtidig skal Telenor leie deler av bygningen i 25 år.

Det opplyser selskapet i en børsmelding tirsdag ettermiddag. Brutto eiendomsverdi er 5,45 milliarder, mens kjøpesummen er cirka 5 milliarder kroner.

– Vi er glade for avtalen med Norwegian Property og ser fram til å fortsette vår reise i Snarøyveien 30 som leietaker. Vi er trygge på at Norwegian Property vil fortsette å utvikle dette signalbygget og Telenor vil forbli på Fornebu på lang sikt, sier Telenors finansdirektør Tone Hegland Bachke.

(NTB)

Telenor sitt hovedkontor på Fornebu. Foto: Tor Richardsen / NTB

Bannlyses i Sverige:

Selskapene som byr på de første 5G-frekvensene i Sverige, får ikke bruke produkter fra Huawei og ZTE, har landets Post- og telestyrelse (PTS) bestemt.

De første auksjonene for 5G-frekvenser begynner i november. PTS har i samarbeid med det svenske forsvaret og sikkerhetspolitiet satt ned et antall krav til budgivere, for å sikre at svensk sikkerhet blir ivaretatt.

Blant annet kan ikke Huawei- og ZTE-produkter brukes til nyinstallasjon og -implementering av sentrale funksjoner for radiobruk på frekvensbåndene. Huawei og ZTE skal også være ute av eksisterende infrastruktur i Sverige innen 1. januar 2025.

Det er fire søkere som har fått tillatelse til å delta i den første auksjonen, deriblant Net4Mobility, som er et samarbeid mellom Telenor og svenske Tele2.

(NTB)

UTESTENGES: Huawei utestenges fra det svenske markedet. Foto: Aly Song / Reuters / NTB

Kan være ei pølse:

Hva kan egentlig kalles en pølse, schnitzel eller biff? Det skal EU-parlamentet stemme over onsdag.

Et forbud mot at vegetariske matprodukter skal få bruke begrep i navnet som er koblet med kjøttprodukter skal opp til avstemning i EU-parlamentet onsdag.

Forslaget kommer fra den franske sosialdemokraten Eric Andrieu. Dersom det vedtas, vil ikke vegetariske produkter få bruke begrep som stek, burger, pølse eller schnitzel i navnet.

I tillegg kan forslaget gjøre at det blir forbudt å sammenligne veganske produkter med meieriprodukter, ved for eksempel å skrive «alternativ til ost».

Fra før er det et EU-forbud mot å bruke navn på veganske produkter som kan knyttes til meieriprodukter, deriblant soyamelk.

– I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley, som er svært kritisk til forslaget.

Diskusjoner om EUs landbrukspolitikk dreier seg om enorme summer skattepenger. I EUs langtidsbudsjett for 2021–27 går drøyt 40 prosent av pengene til landbruk.

Uansett hva EU-parlamentet går inn for, er det langt fra sikkert at forslaget noen gang blir en realitet. Først må nemlig parlamentet og EUs ministerråd bli enige, og sistnevnte har ikke diskutert spørsmålet om vegetarpølsers navn overhodet.

(©NTB)

FEST: Frp inviterte til pølsefest før partiets landsmøte i fjor. Eller, var det egentlig det? Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB

Knalltall:

Forsikring har vært gullkantet under corona-nedstengningen. Gjensidige leverer et resultat på 2 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er mer enn 700 millioner kroner bedre enn samme kvartal i fjor.

Totalt endte resultatet før skatt på 2.048 millioner kroner i juli, august og september mot 1.272 millioner kroner i de samme månedene i fjor.

– Vi er veldig tilfreds med å levere et sterkt resultat i tredje kvartal, inkludert det beste forsikringsresultatet for et kvartal noensinne, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i en pressemelding.

Forsikringsresultatet endte på 1.512 millioner kroner i tredje kvartal i år, noe som er 451 millioner kroner mer enn i tredje kvartal i fjor.

Forsikringsresultatet var drevet av 10 prosents vekst i premieinntekter, forbedret underliggende skadeprosent og lavere erstatninger knyttet til storskader, heter det i pressemeldingen.

Hittil i år har Gjensidige Forsikring levert et resultat før skatt på 4.028 millioner kroner. Det er rundt 2 milliarder kroner under de ni første månedene i fjor.

(©NTB)

Lørdag kan det bli hotellstreik:

Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for nesten 800 hotellansatte fra lørdag. Frist for å komme til enighet i meklingen er midnatt fredag.

Denne uken er det mekling på Riksavtalen, der Fellesforbundet har over 7500 medlemmer innen hoteller, restauranter, kantiner og cateringselskaper. Frist i meklingen er satt til midnatt fredag, noe som kan bety streik fra lørdag morgen, melder Fellesforbundet.

Fellesforbundet varslet mandag plassfratredelse for 774 arbeidstakere ved 36 hoteller i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Tromsø.

En sentral sak i forhandlingene er den utstrakte bruken av tilkallingsvikarer og ekstrahjelp i bransjen.

– Vi har valgt å gjør begrenset uttak, siden det er en vanskelig situasjon i bransjen. Dersom vi ikke kommer til løsning og det blir konflikt, vil selvfølgelig uttaket bli trappet opp betydelig, sier forhandlingsleder for Fellesforbundet, Clas Delp.

(NTB)

Rammes av skyhøy straffetoll:

USA innfører straffetoll mot produsenter av valset aluminium etter anklager om dumping av aluminium. Hydros tyske fabrikker straffes med toll på 352,7 prosent.

Det amerikanske handelsdepartementet varslet nylig at det blir innført straffetoll mot produsenter av valset aluminium i 18 land. Tollsatsene går hovedsakelig fra et par prosent til opp mot 50 prosent.

Men for Hydro Aluminium Rolled Products GmbH, et heleid tysk datterselskap av Norsk Hydro, blir satsen 352,71 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Årsaken til straffetollen er at Hydro og de andre virksomhetene er anklaget for å dumpe aluminium for milliarder av kroner i det amerikanske markedet.

– Vi mener dette er en urimelig og ubegrunnet avgjørelse, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til avisen.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Oppgang i Kinas økonomi:

Kinas økonomiske opptur etter coronapandemien fortsetter, og landet opplevde en vekst på 4,9 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med året før.

Verdens nest største økonomi vokste noe mer enn det som var forventet i månedene juli til september, opplyser landets statistikkbyrå.

Den robuste resultatet er nær ved å bringe Kina tilbake til veksten på omtrent 6 prosent som landet hadde før pandemien brøt ut, skriver The New York Times.

Financial Times skriver at den kinesiske økonomien har blitt stimulert av en statsstøttet industri-"boom" i en tid hvor global vekst fortsatt er under sterkt press.

Kina har også hatt nytte av sin håndtering av pandemien, skriver avisa, og viser til at antallet nye, registrerte tilfeller har holdt seg lavt de siste månedene, mens andre store økonomier takler nye bølger av smitte.

Landets forbedrede økonomiske situasjon sørger for at Kina er alene blant de store økonomiene om å oppleve vekst i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

(NTB/Dagbladet)

Beijing, Kina. Foto: Shutterstock / NTB

Kan tjene nesten 5 milliarder ekstra:

Alkoholpengene renner inn i statskassen fordi taxfree og svenskehandel nesten har stanset opp på grunn av coronakrisen.

Vinmonopolet regner med å sende 4,1 milliarder kroner mer enn antatt i alkoholavgifter til staten.

Bryggerinæringen har gjort et anslag for Aftenposten og tror tallet for ølsalget vil gi 646 millioner mer i alkoholavgifter. Dermed kan coronastengte grenser i 2020 gi nærmere 4,8 milliarder kroner mer i avgiftsinntekter til staten.

Likevel legger regjeringen opp til at vi harryhandler som før allerede neste år, skriver Aftenposten mandag.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) tror på en vaksine og at reiserestriksjonene oppheves. Troen er så sterk at han mener staten vil få inn mindre inn i alkoholavgifter i 2021 enn i det siste normalåret, 2019. Det viser tall i neste års statsbudsjett.

Generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) mener at Finansdepartementet underrapporterer hvilke inntekter staten får som følge av coronatiltakene.

– De bommer med et par milliarder kroner, mener hun.

Finansdepartementets informasjonsavdeling sier i en epost til Aftenposten at det er en «større usikkerhet enn vanlig ved anslaget for avgift på alkohol for 2021»

(NTB)

Coronapandemien har strupet taxfree og svenskehandelen. Det tjener staten store penger på. Foto: Lise Åserud / NTB

Til himmels etter milliardkjøp:

Det statlige utviklingsselskapet Norfund selger alle sine aksjer i vannkraftselskapet SN Power til Scatec Solar, som dermed skifter navn.

Nå forsvinner nemlig Solar fra navnet, skriver E24.

Aksjekursen til Scatec stiger også med 25 prosent, noe som bidro til å dra hovedindeksen på Oslo Børs fredag formiddag.

Aksjene Norfund selger til Scatec Solar, har en verdi på 10,9 milliarder norske kroner, skriver Norfund i en pressemelding.

SN Powers vannkraftanlegg produserer strøm tilsvarende forbruket til 7 millioner mennesker og bidrar til å unngå 3 millioner tonn klimagassutslipp. Når selskapet blir solgt til Scatec Solar, beholder Norfund anleggene i Zambia og Panama, og en 49 prosent eierandel i prosjektene i Afrika.

SN Power ble etablert i 2013, og Norfund satte i gang en salgsprosess i 2019.

– Nå frigjør vi kapital som igjen skal investeres der det trengs mest for å bekjempe fattigdom og unngå klimautslipp, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund.

(NTB)

Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet