Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Lars Martin Gimse

Slår tilbake mot Erna Solberg:

Wizzair har sett seg nødt til å komme med en pressemelding, for å gå i rette med det de hevder er «feilaktige påstander» som har blitt framsatt om selskapet.

- WizzAir følger gjeldende lover og regler i alle land vi opererer i. Dette er viktig og avgjørende for en kompatibel operasjon. Vi respekterer den norske arbeidsmodellen fullt ut og vil selvsagt overholde det norske regelverket, sier personaldirektør i Wizzair, Johan Eidhagen.

Dette er et klart svar på Erna Solberg, som tidligere denne uken ga uttrykk for at hun ikke vil fly med Wizzair.

- Jeg kommer ikke til å fly med et selskap som nekter å la arbeidere organisere seg, sa Solberg.

Bakgrunnen for bråket er at Wizzairs toppsjef har kalt fagbevegelser barnslig, nasjonalistisk og proteksjonistisk.

«Selskapet følger debatten om arbeidslivet i Norge tett, men overlater selve debatten til politikerne. På samme tid så er vi selvfølgelig klare til å stå opp og svare på alle spørsmål og lytte til eventuelle innvendinger knyttet til forretningsmodellen til Wizzair», heter det i pressemeldingen fra flyeselskapet.

6. oktober i år ble det kjent at billigselskapet starter tre innenlandsruter i Norge. Det er snakk om Oslo - Trondheim, Oslo - Bergen og Oslo - Tromsø.

SLÅR TILBAKE: WizzAir slår tilbake mot påstander om at de ikke følger reglene i norsk arbeidsliv. Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Kraftig fall på Oslo Børs:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 832,41 poeng mandag. Det er en nedgang på 3,08 prosent.

Børslokomotivet Equinor falt drøyt 3,8 prosent. Blant de øvrige selskapene som var mest omsatt, var det også mye røde tall.

Mandag ble det kjent at Equinor vil holde Melkøya-anlegget stengt i inntil ett år etter brannen der.

(NTB)

Foto: Lise Åserud / NTB

Lufthansa varsler at 30.000 kan miste jobben:

Så mange som 30.000 Lufthansa-ansatte kan miste jobben, advarer flyselskapet. Koronapandemien har ført til en kollaps i luftfartsindustrien.

Lufthansa har kuttet tilbudet tilbake til nivået fra 70-tallet.

– Vi er fast bestemt på å bevare 100.000 av Lufthansas 130.000 nåværende stillinger. Selv om vi ikke har nok arbeid for en arbeidsstyrke på den størrelsen, skriver selskapet til nyhetsbyrået AFP.

Tyskland gikk i juni inn med en hjelpepakke, som sikret staten eierskap over rundt en firedel av selskapet.

Men i tredje kvartal tapte selskapet 1,26 milliarder euro, tilsvarende rundt 14 milliarder kroner, viste kvartalsrapporten tirsdag 20. oktober.

Selskapet regner med at passasjertallene i vintermånedene vil utgjøre kun en femdel av nivået på samme tid i fjor.

Foto: NTB

Kinesisk riking med gigantisk børsnotering:

Den kinesiske finansteknologikjempen Ant Group la mandag fram dokumenter i forbindelse med den doble børsnoteringen i Shanghai og Hongkong, skriver CNBC.

Ifølge dokumentene verdesettes selskapet til rundt 2900 milliarder kroner, og skal hente inn drøye 320 milliarder norske kroner i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen.

Noteringen blir verdens største børsnotering noensinne.

Det er Kinas rikeste mann, Jack Ma, som er majoritetseier før noteringen. Han står bak Alibaba Group.

- Det er første gang en så stor notering - den største i menneskets historie - har funnet sted utenfor New York. Vi turte ikke tenke på det for fem år siden, eller tr år siden. Men et mirakel har skjedd, sa Ma i Shanghai søndag.

MILLIARDÆR: Jack Ma er majoritetseier i selskapet Ant Group, som nå børsnoteres. Foto: NTB

274 milliarder «forsvant» på minutter:

Den tyske programvaregiganten SAP har hatt en katastrofal start på uka. Kort tid etter at de europeiske børsene åpnet mandag, hadde selskapets markedsverdi stupt med 25 milliarder euro - eller rundt 274 milliarder norske kroner.

Stupet på nær 20 prosent på Frankfurt-Børsen kommer etter at selskapet la fram resultater for tredje kvartal. Der kom det fram at selskapet hadde sett seg nødt til å kutte kraftig i sine inntektsestimater for 2020, ifølge CNBC.

Helt konkret peker selskapet på coronakrisa, og at nye nedstengninger vil komme til å påvirke etterspørselen kraftig langt inn i 2021. Ifølge CNBC ligger selskapet an til å ha den verste dagen på Børsen på 12 år.

- Som administrerende direktør i SAP, så er jeg nødt til å være fokusert på jobben med verdiskapning på lang sikt. Jeg kan derfor ikke bytte våre kunders suksess og selskapets betydelige inntektspotensiale mot kortsiktig marginoptimalisering, sier SAP-sjef Christian Klein til CNBC.

Foto: NTB

Stenges ut året:

Equinors petroleumsanlegg på Melkøya vil være nedstengt i inntil 12 måneder for utbedringer etter brannen in september.

Equinor opplyser mandag at kartleggingen av skadeomfanget indikerer at LNG-anlegget vil være nedstengt i inntil 12 måneder for utbedringer.

Foruten brannskader på luftinntaket på en av anleggets fem kraftturbiner, har store mengder sjøvann fra slokkearbeidet skadd andre hjelpesystemer som elektroutstyr og kabler i anlegget.

Det er arbeidsomfanget fra disse følgeskadene som er mest omfattende, og stansens varighet vil avhenge av leveransetid på nødvendig utstyr.

Equinor, Petroleumstilsynet og politiet har startet granskinger av brannen og dette arbeidet vil pågå ut året.

- Brannen på Hammerfest LNG var en meget alvorlig hendelse. De ulike granskingene av hendelsen blir viktige for å identifisere tiltak som skal forhindre at lignende hendelser kan skje igjen, sier Grete B. Haaland, direktør for alle landanlegg i Equinors portefølje.

Foto: Bjarne Halvorsen / NTB

Hotellstreiken avverget:

Det blir ingen hotellstreik. Det er klart etter at partene ble enige i meklingen lørdag morgen, mer enn ti timer på overtid.

Parats forhandlingsleder Grete Dieserud sier at forhandlingene var krevende, men at de er glade for at det ble en løsning.

– Under de rådende omstendigheter er dette resultatet innenfor det som var realistisk å få til i dette oppgjøret, sier Dieserud.

Også Fellesforbundet, som har meklet parallelt med Parat, kom til enighet med NHO.

(NTB)

Illustrasjonsfoto av Oslo Plaza. Foto: Vidar Ruud / NTB

Coop trekker brødvarer:

Coop Norge trekker tilbake både knekkebrød, brød og pølsebrød med sesamfrø. Det skriver Coop i en pressemelding.

Årsaken er at brødene inneholder store doser etylenoksid, skriver Coop.


Produktene det gjelder er:

* COOP KNEKK.BR.STICKS PROV.180G
Best før dato: 12.02.21

* COOP KNEKKEBRØD M/MUSLI 230G
Best før dato: 12.02.21, 24.02.21, 25.02.21

* SMAK KNEKKEBRØD MED SPELT 200G
Best før dato: 18.02.21

* COOP KN.BRØD M/GRESSKARKJ.230G
Best før dato: 12.02.21, 20.02.21, 21.02.21, 02.03.21

* COOP P.TIME PØLSEBRØD 400G
Batch/Lot på klips: 727080, 728080

* COOP KORNBRØD LETTSTEKT 750G
Best før dato: 13.11.20, 19.11.20, 27.11.20, 15.01.21, 23.01.21

Kjøpesentergigant dropper Black Friday:

Et av Norges største kjøpesentre, Sandvika Storsenter i Bærum, har besluttet å avlyse den populære handledagen Black Friday.

Det bekrefter senterdirektør Kathrine Ingerø overfor Budstikka.

- Koronapandemien har gjort at vi må tenke helt nytt rundt Black Friday. I samråd med senterets markedsråd har vi besluttet ikke å kjøre Black Friday. I stedet har vi Black Week med utvidet åpningstid, sier Ingerø til avisa.

Konseptet Black Friday har tatt Norge med storm de siste åra. Coronapandemien har imidlertid satt en stopper for Black Friday-kulturen som gjerne omfatter lange køer, og stor trengsel i butikkene.

På spørsmål fra Budstikka om hvorvidt Sandvika Storsenter har gjort liknende vurderinger før juleshoppingen, svarer Ingerø:

- Vi har ikke vært ute med et konkret budskap om å starte juleshoppingen nå, men vi oppfordrer kundene til å besøke oss på mindre handletunge tidspunkt. Og våre butikker opplyser at årets julehandel allerede er i gang, sier Ingerø.

AVLYST: Sandvika Storsenter dropper Black Friday i år. Foto: Lise Åserud / NTB

Boikotter Wizz Air:

I går annonserte Wizz Air at de skal åpne flere nye ruter i Norge. Blant rutene som ble annonsert var det tre fra Nordlands hovedstad Bodø:

Trondheim - Bodø
Tromsø - Bodø
Oslo - Bodø

Og nå varsler Nordland fylkeskommune at de ikke ønsker at ansatte skal fly med Wizz Air.

- Dette handler om at Nordland fylkeskommune er en stor innkjøper. Vi setter ned foten for et selskap som ikke gir de ansatte mulighet til å inngå tariffavtaler, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) istemmer, og sier at de ikke ønsker at ansatte skal bruke det ungarske lavprisselskapet fordi de ikke legger til rette for et organisert arbeidsliv.

- Retten til å organisere seg er en grunnleggende rettighet i arbeidslivet og en grunnpilar i den norske modellen, sier Bøkestad Andreassen.

Siden det ble kjent at selskapet skulle starte innenlandsflygninger i Norge, har debatten rast. Wizz Air-sjef József Váradi er en uttalt motstander av fagforeninger, som han har kalt «barnslig», «nasjonalistisk» og «proteksjonistisk».

Han har også avvist at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger hvis flyselskapet skal ha ansatte i Norge.

Statsminister Erna Solberg har uttalt at hun «privat» ikke vil fly med selskapet.

- Jeg respekterer hennes mening, akkurat som jeg respekterer andres mening, sa Váradi under en pressekonferanse torsdag.

Han la til at han håper hun endrer oppfatning når hun ser hvordan Wizz Air opptrer i Norge og hvilke verdier selskapet har.

BODØ: Torsdag annonserte Wizz Air at de skal starte ruter fra Bodø Lufthavn, men Nordland fylkeskommune vender tommelen ned for selskapet. Foto: NTB

Saksøker Coop for millioner:

Selskapet Kolonial.no saksøker Coop for 22 millioner kroner. Bakgrunnen er at selskapet måtte reparere gulvet etter at de tok over Coops lagerlokaler i 2016.

– Det er åpenbart at dette er utleiers ansvar, sier administrerende direktør Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no til E24/Aftenposten.

Våren 2016 overtok de Coops lokaler i Lørenskog. Året etter mente Mattilsynet at lokalene ikke fylte bygningstekniske krav og trakk spesielt fram gulvet, som hadde mange sprekker.

Det kostet Kolonial 12 millioner kroner å utbedre manglene, og i tillegg til tapt omsetning krever selskapet nå 22 millioner kroner av Coop.

Coop viser til den kommende rettssaken og ønsker derfor ikke å kommentere saken nå.

Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett mandag i neste uke.

(NTB)

Administrerende direktør Karl Munthe-Kaas i Kolonial. Foto: Kolonial.no