Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Linn-Christin Marthinussen

Kjøpesentergigant dropper Black Friday:

Et av Norges største kjøpesentre, Sandvika Storsenter i Bærum, har besluttet å avlyse den populære handledagen Black Friday.

Det bekrefter senterdirektør Kathrine Ingerø overfor Budstikka.

- Koronapandemien har gjort at vi må tenke helt nytt rundt Black Friday. I samråd med senterets markedsråd har vi besluttet ikke å kjøre Black Friday. I stedet har vi Black Week med utvidet åpningstid, sier Ingerø til avisa.

Konseptet Black Friday har tatt Norge med storm de siste åra. Coronapandemien har imidlertid satt en stopper for Black Friday-kulturen som gjerne omfatter lange køer, og stor trengsel i butikkene.

På spørsmål fra Budstikka om hvorvidt Sandvika Storsenter har gjort liknende vurderinger før juleshoppingen, svarer Ingerø:

- Vi har ikke vært ute med et konkret budskap om å starte juleshoppingen nå, men vi oppfordrer kundene til å besøke oss på mindre handletunge tidspunkt. Og våre butikker opplyser at årets julehandel allerede er i gang, sier Ingerø.

AVLYST: Sandvika Storsenter dropper Black Friday i år. Foto: Lise Åserud / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Oslo Børs har tatt igjen coronasmellen:

Oslo Børs følger verdensmarkene og har for første gang siden mars tatt igjen coronasmellen.

20. mars lå hovedindeksen på 942,89 poeng. Fredag stiger den med 0,78 prosent til 943,11 poeng.

Sjefstrateg i Danske Bank Norge, Christian Lie, sier til Børsen at innhentingen skjer i kombinasjon med mange positive drivkrefter.

Han peker på et tilbakelagt presidentvalg i USA, der avtroppende president Donald Trumps kamp mot resultatet stadig ser mindre sannsynlig ut til å kunne utløse en konstitusjonell krise, og at Janet Yellen som finansminister i Biden-administrasjonen øker muligheten for et tettere samarbeid mellom penge- og finanspolitiske beslutningsstrategere og ekspansiv finanspolitikk.

Han trekker også inn tre mandager på rad med positive vaksinenyheter som igjen blir en forutsetning for økonomisk normalisering.

- Økt håp om styrket verdensøkonomi i 2021 bidrar til kraftig rotasjon inn mot sykliske aksjer som energi og finans – de største sektorene på Oslo Børs, sier Lie til Børsen.

- Tegn til avtagende smittevekst i Europa og USA, selv om viruset vil forbli en økonomisk utfordring frem til masseimmunitet er oppnådd, bidrar til at sterk kinesisk økonomi og vedvarende sterk industriaktivitet globalt forhindrer et så alvorlig tilbakeslag som på vårparten, sier Lie.

Han peker videre på:

• Investorene venter på ytterligere pengetrykking i USA og Eurosonen, samt nye finanspolitiske hjelpepakker i USA og EU.

Men disse indikatorene lyser ifølge Lie rødt:

• Norske og globale aksjer har gått veldig mye på kort tid. Flere indikatorer på investorsentiment og posisjonering lyser nå rødt.

• Mest sannsynlig vil nyhetsstrømmen fremover på marginen bli mindre positiv og kunne utfordre relativt høyt prisede aksjemarkeder.

Foto: Danske Bank Norge

Topshop og Topman står overfor kollaps:

Den britiske motemilliardæren Sir Philip Greens klesimperium, Arcadia Group, som eier kjente kleskjeder som Topshop og Topman, står overfor store vanskeligheter de kommende dagene, melder Sky News.

Ifølge avisa står imperiet overfor kollaps, og 15 000 jobber kan forsvinne.

Arcadia Group forbereder seg på å sette seg selv under administrasjon med bistand fra Deloitte så tidlige som neste uke, skriver Sky News.

Sentrale kilder sier til avisa at kollapsen er blitt uunngåelig, etter at Arcadia Group ba en rekke långivere om et nødlån på 30 millioner pund, tilsvarende 354 millioner norske kroner, men til ingen hell.

Arcadia Group eier kleskjedene Topshop, Topman, Wallis og Burton.

Foto: Matt Dunham / AP

Antallet arbeidssøkere øker for første gang siden april:

Ved utgangen av november var det registrert 196 300 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, viser ferske tall.

Det utgjør 6,9 prosent av arbeidsstyrken, og er 9 300 flere enn ved utgangen av oktober.

- Strengere smitteverntiltak treffer arbeidsmarkedet raskt. Antallet arbeidssøkere øker for første gang siden april, og ledigheten øker mest for de aller yngste. Det vil ta lang tid før vi er på samme nivå som før coronapandemien traff oss, og langtidsledigheten er nå på et urovekkende høyt nivå. Det er viktig å jobbe for å unngå langvarig utenforskap blant utsatte grupper, og da ikke minst blant unge voksne, sier Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Les saken her:

196 300 helt arbeidsledige: - Urovekkende

196 300 helt arbeidsledige: - Urovekkende

borsen

5 000 jobber borte:

Nesten 2000 ansatte ved Oslo lufthavn er oppsagt og over 3500 er permitterte på grunn av nedgangen i flytrafikken under koronapandemien.

Det viser tall NRK har hentet inn fra de største selskapene ved Oslo lufthavn. De mange hotellene rundt flyplassen er ikke regnet med.

Passasjertallet har i det siste ligget på rundt 15 prosent av hva det var før koronapandemien brøt ut, og nylig vedtok Avinor at deler av flyplassen skal stenges ned.

Leder for Nav i Ullensaker Gry Hosøy er bekymret for at vi bare har sett begynnelsen på oppsigelsene.

(©NTB)

Corona-nedgangen i flytrafikken rammer tusenvis av ansatte på Oslo lufthavn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rekordstart på julehandelen:

Vi handlet for 18,8 prosent mer i uke 47 enn på samme tid i fjor, viser foreløpige resultat fra julehandelen på kjøpesentre.

- Dette er et resultat av de enorme verdiene vi får av den midlertidige grensehandelsstoppen, stopp i tjenestekonsumet og at nordmenn tar ansvar for smittevernet gjennom å begynne julehandelen tidlig, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

De foreløpige resultatene fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse, viser at de fysiske butikkene har hatt en samlet vekst på 8 prosent de tre første ukene av november.

Butikkene innen hus og hjem har hatt størst omsetningsøkning med 44 prosent.

- Resultatene tyder på at vi i år bruker ekstra mye på å gjøre det koselig i hus og hjem til jul, sier Andersen.

(NTB)

Det har vært en rekordstart på julehandelen. Foreløpige resultater for uke 47 viser en butikkhandelsvekst på 18,8 prosent. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Regjeringen vil følge med på konkurransen i luftfarten:

Konkurransetilsynet får i oppdrag å følge ekstra nøye med på konkurransen i det norske luftfartsmarkedet.

- Sunn konkurranse er viktig for effektiv ressursbruk, større verdiskaping og bedre vilkår for forbrukerne. Koronakrisen vil sannsynligvis medføre endrede reisevaner, noe aktørene i luftfartsmarkedet må tilpasse seg til. Hvis konkurransen er effektiv og god, kan dette bidra til raskere omstilling, næringsminister Iselin Nybø (V).

Mens særlig Norwegian strever med å håndtere en svært krevende økonomisk situasjon, blant annet som følge av passasjersvikten, forsøker Wizz Air å etablere seg på innenriksmarkedet. Men både politikere og fagforeninger er kritiske til det ungarske lavprisselskapets måte og drive på.

- Regjeringen tar grep for at luftfartsbransjen skal være konkurransedyktig også etter pandemien. Oppdraget til Konkurransetilsynet er ett av mange tiltakene som er innført i luftfarten. Vi er opptatt av at det ikke skal bli ulovlig prisdumping som kan føre til sosial dumping. Derfor fortsetter vi å følge situasjonen tett, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

(NTB)

Fly fra Norwegian og Wizz Air på Oslo lufthavn. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Åpner for forlenget skjenkestopp:

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo varsler at coronatiltakene i byen forlenges.

- Vi kan ikke greie å lette på tiltakene før utviklingen er enda mer positiv enn den er nå, sier Johansen til Dagbladet.

Blant tiltakene som nå forlenges, er at alle byens utesteder er stengt.

- Helt konkret er det nå fram til 14. desember at disse tiltakene gjelder, så får vi ta en vareopptelling, bokstavelig talt, etter det, og se om det er noen lettelser, men jeg tror nok de fleste nå innstiller seg på at de fleste nå varer lenger, sier Johansen.

Tangen coronasmittet - sentralbanksjef i karantene:

Oljefondsjef Nicolai Tangen er coronasmittet. Det skriver han selv på LinkedIn.

- I dag testet jeg positivt for Covid-19. Jeg tok en test i går ettermiddag og føler meg litt dårlig, men jeg har milde symptomer, skriver Tangen.

Han er nå i isolasjon hjemme i leiligheten sin. Han vet ikke hvor han har blitt smittet, skriver han.

- Et par av mine nærmeste kolleger er i karantene, skriver Tangen.

Ifølge Dagens Næringsliv er sentralbanksjef Øystein Olsen blant de som er i karantene.

- Hendelsen påvirker ikke Norges Banks evne til å utføre sine oppgaver, og virksomheten vil gå som normalt også i den perioden sentrale medarbeidere er i karantene, sier pressekontakt Marthe Skaar i Norges Bank til DN

Saken ble først omtalt av E24.

Nicolai Tangen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Johansen med nødrop: Mange bedrifter vil forsvinne:

- Mange av Oslos hjørnestensbedrifter står i fare for å forsvinne. Derfor kommer jeg i dag med et nødrop fra Oslo rådhus: Vi trenger en egen tiltakspakke for Oslo, spesielt innrettet mot uteliv og reiseliv, og spesielt inn mot områdene med høyest ledighet, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

- Det er ekstremt viktig at komposisjonsordninger treffer dem som er hardest rammet, og sikrer at arbeidsplasser og bedrifter som nå er svært konkursansatte, faktisk overlever, sier Johansen.

Han peker på den «tankevekkende» aksjonen som ble utført på Grünerløkka tidligere denne uka, der det ble hengt opp en rekke skilt og plakater for internasjonale aktører, som angivelig står klare for store oppkjøp.

Disney-konsernet hardt rammet – sparker enda flere:

32 000 ansatte mister jobben i Disney-konsernet, som er hardt rammet av coronapandemien, skriver CNN. Det er 4000 flere enn det som ble annonsert i september.

Ifølge kanalen sier konsernet i en uttalelse at jobbene vil kuttes i første halvdel av regnskapsåret, som startet oktober.

En rekke av Disneys parker i USA og ellers i verden er stengt, og de som har holdt åpne, eller har gjenåpnet, har begrenset adgang på grunn av restriksjoner.

Disney ble sterkt kritisert i begynnelsen av pandemien da de permitterte 100 000 ansatte, mens ledelsen fikk fortsette med sine høye lønninger, skrev NTB.

Foto: Aly Song / Reuters / NTB