Last ned Børsen-appen

Børsenstudio

Lars Martin Gimse

Norwegian-aksjen stuper:


Norwegian-aksjen stupte ved børsåpning torsdag. Etter tre minutter hadde aksjen gått ned hele 14,5 prosent, til 40 øre pr aksje.

Det bratte fallet skjer etter det i går ettermiddag ble innført børspause i Norwegian-aksjen i påvente av «en kunngjøring fra selskapet».

Kunngjøringen var at selskapet gikk ut med en børsmelding om at de har søkt konkursbeskyttelse i Irland for sine irske datterselskaper Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets.

Etter en drøy halv times handel har Norwgian-aksjen stabilisert seg på et fall rundt 15 prosent.

- Vi søker om en rekonstruksjon av våre datterselskaper i Irland, og så skal vi bruke 100-150 dager på å prøve å bli enig med våre kreditorer om hvordan vi skal ta selskapet videre, sa Geir Karlsen, finansdirektør i Norwegian til Børsen i går ettermiddag.

Hovedindeksen på Oslo Børs er også på den røde siden torsdag. Etter tre kvarters handel er hovedindeksen ned 0,7 prosent, tilsvarende 905,8 poeng. Det er likevel over nivåene før nyheten om en tredje coronavaksine mandag - en nyhet som løftet hovedindeksen over 900 poeng for første gang siden i vår.

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Historisk underskudd i SAS:

SAS slapp torsdag reslutatene for fjerde kvartal i sitt avvikende regnskapsår som løper fra november til oktober.

Resultat før skatt endte på −10,2 milliarder (-10,6 milliarder norske kroner), ned fra et overskudd på 794 millioner året før, skriver E24.

Saken oppdateres.

Tror grensehandelen vil overleve:

Kjøpmenn på svensk side av grensa tviler på at avgiftskuttene i den norske budsjettenigheten vil utløse noen krise.
- Jeg tror ikke dette kommer til å påvirke grensehandelen i noen større grad. Prisforskjellene er så store, og kostnadsnivået i Norge er så høyt. Det er flere mekanismer som ligger bak grensehandelen enn at man kjøper billig snus, sier Ståle Løvheim til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han er sjef for Nordby Shoppingcenter i Strömstad.

Mads Idbratt, sjef for Gottebiten på Nordby-senteret, ser heller ikke ut til å la seg stresse.

– Det er ikke positivt for oss. Men vi tror fortsatt at vi kommer til å gjøre det bra. Det er definitivt ikke snakk om noen krise, sier han.

(NTB)

HAR TRUA: Svenske kjøpmenn tror grensehandelen vil fortsette til tross for norske avgiftskutt. Foto: Annika Byrde / NTB
- Knapt sett maken

- Knapt sett maken

borsen

Først i verden: Ja til labkjøtt:

Kjøtt som er dyrket fram i laboratorier, kan nå selges på restauranter i Singapore – det første landet i verden som tillater salg av denne typen kjøtt.

Det amerikanske selskapet Eat Just kunngjorde onsdag at de hadde fått godkjenning fra bystaten. Deres kyllingkjøtt er dyrket fram i bioreaktorer fra dyreceller.

Selskapet kaller nyheten et gjennombrudd for verdens kjøttindustri, som leter etter metoder for å produsere mer miljøvennlig kjøtt. Kjøttforbruket i verden ventes ifølge Eat Just å stige med 70 prosent fram mot 2050, og eksperter har ofte advart om at dette bidrar til å øke landbrukets klimautslipp.

Eat Just håper godkjenningen vil bli den første av mange i Singapore og verden over.

(©NTB)

Foto: Roslan Rahman, AFP / NTB

Stanset fallet:

Vekst i den australske økonomien på 3,3 prosent i perioden juli til september har ført landet ut av den første resesjonen på nærmere 30 år.

Etter å ha opplevd en nedgang på 7 prosent i andre kvartal og en nedgang på 0,3 prosent i første kvartal i år, viste tall offentliggjort onsdag en økonomisk vekst på 3,3 prosent fra andre til tredje kvartal.

Økonomien trenger fortsatt tid til å komme seg etter den koronadrevne resesjonen, og sammenlignet med 2019 var nedgangen i tredje kvartal på 3,8 prosent.

Spredningen av koronaviruset er for det meste under kontroll, og tallene viser at forretningslivet har begynt å reise seg etter krisen. Australias statistiske byrå sier at det i stor grad er et økt forbruk i husholdningene på 7,9 prosent sammenlignet med forrige kvartal som driver den økonomiske oppgangen.

Sentralbanken advarer på sin side om at veien videre kan bli humpete. Den viser til at det er noen deler av økonomien som gjør det bra, mens andre deler sliter, og at økonomien trolig ikke er tilbake til normalt nivå før slutten av 2121.

(©NTB)

Foto: Reuters / NTB

Norwegian stopper billettrefusjoner igjen:

Norwegian har igjen stanset utbetaling av refusjoner for billetter kjøpt gjennom reisebyråene. Årsaken er søknaden om konkursbeskyttelse i Irland.

Stoppen gjelder utbetaling av billettrefusjoner for reiser kjøpt gjennom reisebyråer. Stansen er begrunnet med en omorganiseringsplan for deler av virksomheten i forbindelse med at flyselskapet har søkt om konkursbeskyttelse i Irland, skriver Dagens Næringsliv.

Søknadsprosessen i forbindelse med konkursbeskyttelsen innebærer at kreditorene ikke kan iverksette tiltak for å sikre betaling og at heller ikke Norwegian kan betale eller på annen måte oppfylle forpliktelser pådratt før prosessen startet.

Alle refusjoner og kundekrav fra hendelser før 18. november er dermed satt på vent til ytterligere avklaring kan gis, noe Norwegian venter skal kunne skje i løpet av neste uke.

- Dette er uheldig, men den rettslige situasjonen er uklar og det er uklart hvilke konsekvenser prosessen i Irland har for et eventuelt vedtak mot selskapet i Norge. Vi forventer imidlertid at Norwegian gjenopptar utbetalingene straks de får avklaring fra den irske Examiner, og vil gjøre en ny vurdering når ytterligere avklaringer foreligger, sier Luftfartsverket i en uttalelse.

Bernt Roger Eliassen, markedsdirektør i reisebyråkjeden BCD Travel, sier den nye situasjonen er veldig kjedelig både for Norwegian og kundene og tror det vil føre til at kundene velger andre flyselskaper.

(NTB)

Foto: Karina Johansen, NTB

Kjøpes for 240 milliarder kroner:

Det skybaserte programvareselskapet Salesforce.com kjøper kommunikasjonsplattformen Slack for 27,7 milliarder dollar, tilsvarende 244 milliarder kroner.

Avtalen skal gjøre selskapene bedre i stand til å konkurrere mot Microsoft, skriver nyhetsbyrået AP.

Slacks meldingsteknologi skal nå kobles sammen med Salesforces plattform for håndtering av kunderelasjoner.

- Sammen skal vi forme fremtidens bedriftsprogramvare og forvandle måten alle jobber på i en heldigital verden der man kan jobbe fra hvor som helst, sier Salesforce-sjef Marc Benioff i en uttalelse.

San Francisco-selskapet var blant de første som tilbød programvare som abonnementstjenester til bruk på alle nettbaserte enheter i stedet for å måtte installeres på hver enkelt datamaskin.

(NTB)

Foto: NTB / Johannes EISELE / AFP

Debenhams nær konkurs - 12.000 jobber i fare:

Flere tusen arbeidsplasser står i ferd med å gå tapt, etter at kjøpesenterkjeden Debenhams i Storbritannia er på randen av konkurs, melder Sky News.

Samtalene med kjeden JD Sports om et mulig oppkjøp, strandet tirsdag. Dermed er håpet om en snarlig løsning borte.

Det var i april at problemene tårnet seg opp for shopping-giganten. En salgsprosess ble besluttet igangsatt, men har så langt ikke lyktes.

I en pressemelding opplyser Debenhams at de vil fortsette å jobbe for et salg. Jakten på en oppkjøper fortsetter for fullt, i mellomtida står 12.000 jobber i fare.

«Gitt situasjonen vi befinner oss i, og de langvarige ettervirkningene av pandemien, er framtidsutsiktene svært usikre» heter det i pressemeldingen.

Nyheten kommer bare en dag etter at Philip Greens klesimperium, Arcadia Group, måtte settes under administrasjon, også det etter at et oppkjøp strandet. 13.000 arbeidsplasser står i fare. Arcadia Group settes nå under administrasjon med bistand fra Deloitte.

Foto: Martin Rickett / NTB

Milliardregning:

Tyske myndigheter kunngjorde i dag en bevilgning på 3,36 milliarder kroner i kompensasjon til kraftselskaper for å stenge kullkraftverk fra og med nyttår.

Fra 1. januar vil selskapene som eier de elleve kraftverkene, ikke lenger få selge strømmen som de produserer. Tyskland skal stenge ned hele kullindustrien sin innen 2038 som en del av tiltakene for å kutte tyske klimautslipp. Per i dag produseres en tredel av strømmen i Tyskland med kullkraftverk.

Dette er kun den første av flere runder der selskap kan søke om slike utbetalinger. Flere store strømselskaper, blant dem svenske Vattenfall, søkte om å få denne typen kompensasjon. I Vattenfalls tilfelle må de nå stenge kullkraftverket Moorburg utenfor Hamburg.

(©NTB)

Andrew Lisinski / Shutterstock / NTB

OECD: Verdensøkonomien kan hente seg inn innen utgangen av 2021:

Verdensøkonomien kan hente inn coronasmellen og komme tilbake til nivåene før pandemien brøt ut innen utgangen av 2021, melder organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), ifølge AFP.

Bakgrunnen er at en rekke legemiddelprodusenter har søkt om hastegodkjenning for sine coronavaksiner fra amerikanske helsemyndigheter (FDA) og Det europeiske legemiddelkontoret (EMA).

Ifølge OECD vil vaksinene hjelpe til med å hente inn tapet fra februar og mars måned, men veksten vil sannsynligvis være ujevn, skriver AFP.

Kollapsen er et faktum for Arcadia Group:

Problemene tårner seg opp for den britiske motemilliardæren Sir Philip Greens klesimperium, Arcadia Group. Greens eier suksessfulle kleskjeder som Topshop og Topman, men står overfor store økonomiske vanskeligheter. 13 000 jobber står i fare for å gå tapt.

Mandag kommer nyheten om at Arcadia Group har avslått et tilbud om 50 millioner pund i lån fra Frasers' Group-eier Mike Ashley.

Arcadia Group settes nå under administrasjon med bistand fra Deloitte, melder BBC.

Arcadia Group ba i forrige uke en rekke långivere om et nødlån på 30 millioner pund, tilsvarende 354 millioner norske kroner, uten hell hell.

- Dette er en utrolig trist dag for alle våre kolleger, så vel som våre leverandører og deleiere. Corona-pandemien har tvunget våre butikker til å holde stengt. I denne utfordrende tida har vår prioritet vært å beskytte jobbene og sikre økonomisk stabilitet i håp om å ri stormen av. Dessverre var hindrene vi møtte på altfor store, sier konsernsjef Ian Grabiner.

Foto: Isabel Infantes / NTB