Nyhetsstudio

Nicolai Eriksen

Nedslående beskjed til Syden-turister:

Spania vil ikke åpne grensene for turister før tidligst om fem uker, sier landets turistminister. Han håper å kunne ønske turister velkommen i slutten av juni.

– Vi kan ikke la utlendinger komme til landet mens vi fortsatt nekter våre egne innbyggere å forlate hjemmet, sier turistminister José Luis Ábalos mandag.

Uttalelsen kommer etter at Italia, som sammen med Spania er et av landene i Europa som er hardest rammet av koronapandemien, kunngjorde at landet vil slippe inn turister fra 3. juni.

Spania er i ferd med å gradvis åpne opp igjen, men gjenåpningen går sakte.

Så seint som torsdag meldte lokale myndigheter på den spanske ferieøya Mallorca at de planlegger å tillate et begrenset antall turister å besøke øya. Det skulle etter planen skje som et forsøksprosjekt i juni, opplyste Balearenes regionspresident Francina Armengol.

(NTB/Børsen)

Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Mallorca åpner for turister

Mallorca åpner for turister

borsen
Studioet fortsetter under annonsen

Inflasjonen stuper i Storbritannia:

Oljepriskrasjet i april ga den laveste britiske inflasjonen på nesten fire år. Ytterligere nedgang er ventet som følge av koronakrisen.

Konsumprisindeksen KPIs årlige rate sank til 0,8 prosent i april, ned fra 1,5 prosent i mars, ifølge tall fra Office for National Statistics (ONS). Analytikere hadde i forkant spådd en nedgang til 0,9 prosent.

Inflasjonen er ifølge analytikere ventet å gå i null innen sommeren, på grunn av planlagte priskutt i detaljhandelen. Sjeføkonom Samuel Tombs i Pantheon Macroeconomics sier konsumprisveksten er den laveste siden august 2016.

Tross at den britiske regjeringen har lempet på nedstengningen av landet, har brorparten av butikker fortsatt å holde dørene stengt, mens antall døde i landet av covid-19 har overgått 41 000, og kun er forbigått av USA.

Samtidig stupte oljeprisene i april etter bortfall av etterspørsel, som førte til nedgang i prisene for bensin og flydrivstoff.

(NTB)

Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix

Milliardsmell for Olav Thons eiendomsselskap:

«Pandemien og de iverksatte tiltakene har store konsekvenser både for norsk økonomi generelt og Olav Thon Eiendomsselskap spesielt. Den videre utvikling vil blant annet avhenge av pandemiforløpet og varigheten av smitteverntiltakene i Norge og utlandet, men også av hvordan bedrifter og privatpersoner vil tilpasse seg når tiltakene gradvis nedtrappes.»

Slik beskriver mangemilliardær Olav Thons eiendomsselskap, som heter Olav Thon Eiendomsselskap, framtidsutsiktene etter at selskapet har blitt hardt rammet av coronakrisa.

I kvartalsrapporten melder selskapet om et resultatfall til minus 2,7 milliarder kroner før skatt i løpet av årets første kvartal.

Verdien på selskapets kjøpesentre har blitt nedjustert med 1,8 milliarder kroner, som tilsvarer et verdifall på 4,4 prosent. Tilsvarende tall for næringseiendom og utleieboliger er en nedskriving på 317 millioner kroner.

I oppsummeringen av kvartalsrapporten, trekker eiendomsselskapet fram følgende hovedpunkter:

• Leieinntektene var 754 millioner kroner.
• Resultat før skattekostnad og verdiendringer utgjorde 353 millioner kroner.
• Totale verdiendringer på investeringseiendommer beløp seg til - 2.328 millioner kroner, en nedgang på 3,9%.
• Samlede verdiendringer på finansielle instrumenter var - 804 millioner kroner.
• Resultat før skattekostnad beløp seg til - 2.742 millioner kroner.
• Netto kontantstrøm fra driften var 378 millioner kroner.
• Ved utgangen av 1. kvartal var konsernets egenkapitalandel 45 %, og egenkapital per aksje falt til 244 kroner
• Likviditetsreserve ved kvartalets slutt var 7.764 millioner kroner .
• Omsetningen i kjøpesenterporteføljen som eies av konsernet var 10.404 millioner kroner.

Selskapet forvalter ifølge E24 77 kjøpesentre i Skandinavia.

Foto: NTB Scanpix

Verdensbanken slår alarm om fattigdomseksplosjon:

Verdensbanken advarer om at coronakrisa kan komme til å presse så mange som 60 millioner mennesker ut i ekstrem fattigdom.

- Millioners levebrød er allerede ødelagt og helsesystemer er under stort press over hele verden, sier Verdensbankens direktør David Malpass, ifølge BBC.

- Vårt anslag er at opp mot 60 millioner mennesker kommer til å bli presset ut i ekstrem fattigdom. Det vil i så fall slette all framgangen i fattigdomslettelse de siste tre åra, fortsetter Malpass ifølge kanalen.

Verdensbankens definisjon på ekstrem fattigdom innebærer at man lever på under 1,9 amerikanske dollar - tilsvarende 18,9 kroner - dagen.

Coronapandemien startet som en global helsekrise, men har også ført til en umiddelbar krise for økonomien og arbeidsmarkedet i store deler av verden.

Allerede i mars advarte FN om at flere titalls millioner mennesker sto i fare for å miste jobben som følge av krisa. I USA alene søkte over 33 millioner amerikanere om dagpenger for første gang, i løpet av de sju første ukene etter at coronapandemien for alvor rammet landet.

Malpass er imidlertid mer bekymret for folk som fra før lever under ekstremt krevende kår.

Verdensbanken finansierer allerede hjelpeprogrammer i 100 av verdens land. Nå har de forpliktet seg til å gi bort og låne ut totalt 160 milliarder dollar i løpet av de neste 15 månedene, opplyser Malpass - som samtidig etterlyser mer hjelp fra andre aktører:

- Mens Verdensbanken nå kommer med betydelige ressurser, så kommer det ikke til å være nok.

Bildet viser gutter som reagerer på helsearbeidere som desinfiserer et marked i Sanaa i Jemen. Landet er blant verdens fattigste. Nå frykter Verdensbanken en ekstrem økning i fattigdom. Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Selger aksjer for 50 mill:

Selskapet Saga Tankers, som kontrolleres av styremedlem Øystein Stray Spetalen, har solgt nær halvparten av aksjene i legemiddelfirmaet Vistin Pharma tirsdag.

Det melder Dagens Næringsliv (DN), som viser til en børsmelding tirsdag ettermiddag.

Ifølge børsmeldingen har selskapet solgt fire millioner aksjer for 12,50 kroner per aksje. Totalt utgjør det 50 millioner kroner.

Etter salget eier Spetalen og «nærstående selskaper» i underkant av 4,6 millioner aksjer i selskapet. Det utgjør 10,36 prosent, ifølge børsmeldingen.

I en annen børsmelding opplyses det at Intertrade Shipping AS i dag har kjøpt 4.025.000 aksjer i Vistin Pharma.

Intertrade Shipping AS eier etter kjøpet 8.028.000 aksjer i Vistin Pharma ASA tilsvarende 18,1 % av selskapets utestående aksjer. Det gjør også selskapet til største eier i Vistin.

Intertrade Shipping AS er eiet av familien Brøymer, opplyses det videre.

Investor Øystein Stray Spetalen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Millioner av passasjerer rammet av hacking:

Flyselskapet EasyJet har blitt utsatt for et hackerangrep de omtaler som «veldig sofistikert», skriver de selv i en pressemelding.

«Vår etterforskning har avdekket at de fikk tilgang til e-post-adressen og reisedetaljene til rundt ni millioner kunder», heter det i pressemeldingen.

Kundene som er berørt av hendelsen vil bli kontaktet de kommende dagene. De som hacket skal ikke ha fått tilgang til passdetaljer eller kredittkortdetaljene til noen av disse kundene.

Etterforskningen har riktignok avdekket at de som sto bak datainnbruddet har lyktes i å få tak i kredittkortdetaljene til 2208 kunder.

«Vi har allerede tatt grep for å kontakte alle disse kundene og tilby vår støtte», skriver Easyjet.

De understreker at så langt finnes det ikke noe bevis for at noe personlig informasjon har blitt misbrukt.

- Vi tar cybersikkerheten i våre systemer veldig alvorlig og har robuste sikkerhetstiltak på plass for å beskytte våre kunders personlige informasjon. Men dette er en vedvarende trussel ettersom de som angriper blir stadig mer sofistikerte, sier administrerende direktør Johan Lundgren.

- Siden vi ble klar over hendelsen har det blitt klart at på grunn av covid-19 er det en knyttet større bekymring til at personlig data misbrukes i bedrageri på nettet. Som et resultat av det, og på bakgrunn av anbefaling fra Information Commissioner's Office, kontakter vi kundene som er berørt og råder dem til å være ekstra årvåkne.

HACKET: Flyselskapet EasyJet har blitt hacket. Flere millioner kunder er rammet. Foto: NTB scanpix

Konkursras blant klesbutikker i Norge:

Klesbransjen i Norge er hardt rammet av koronakrisen. Siden mars har 34 selskaper gått konkurs.

I april i fjor utgjorde klesbutikkene bare 1 prosent av konkursene i Norge, i april i år var andelen 7 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke falt omsetningen i klesbransjen i Norge i mars med 55 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det akkumulerte omsetningstapet i april er på nær 25 prosent.

– Forretninger som selger klær, sko og vesker har vært de store taperne i handelen som følge av koronatiltakene, sier bransjedirektør Bror Stende i Virke faghandel til DN.

Han mener de store kjedene ofte har kontroll på hele verdikjeden fordi de både produserer og selger egne varer, men at det kan være vanskelig for de små som kun videreselger andres merkevarer.

– Når man kanskje har levd på svak egenkapital de siste årene, og nesten drevet på kreditors regning, så tar koronakrisen de svakeste av lasset med en gang. Når det stenges helt ned, har disse forretningene ingen sjanse, rett og slett, sier han til avisa.

(NTB)

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Slår konkursalarm: - Kassa er tom:

Kode kunstmuseum i Bergen har kalt inn til pressekonferanse tirsdag med nært forestående konkurs som tema.

Innkallingen kommer som følge av myndighetenes covid-19-tiltak, opplyser kommunikasjonsdirektør Haakon Thuestad i Kode kunstmuseer og komponisthjem, ifølge NRK.

– Kassa er tom. Dette er så alvorlig som det blir. Vi har rett og slett ikke penger til å betale regningene våre. Vi er nødt til å si fra nå, hvis ikke er vi konkurs i løpet av oktober, sier direktør Petter Snare til rikskringkasteren.

Kulturinstitusjonen, som blant annet omfatter fire museumsbygg i Bergen, har falt utenfor regjeringens krisepakker fordi den har mer enn 50 prosent offentlig finansiering, skriver kanalen.

Pressekonferansen vil finne sted på Troldhaugen i Bergen klokken 13 tirsdag. Direktør Petter Snare og styreleder Marte Mjøs Persen, som også er ordfører i Bergen, er blant dem som vil være til stede.

(NTB)

Kode omfatter blant annet fire museumsbygg i Bergen. Her er Kode 1. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Norske skatteinntekter faller:

Skatteregnskapet for de fire første månedene av 2020 viser en nedgang i samlet innbetalinger på 6,7 prosent fra samme periode i fjor.

Til nå i år er det betalt inn 304 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er 22 milliarder mindre enn på samme tid i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mye av fallet skyldes at fristen for innbetaling av forskuddsskatt for selskap er utsatt fra 15. april til 1. september grunnet koronapandemien

Lavere oljepris også gitt en reduksjon i skatt fra petroleumssektoren. Samlet innbetalinger av skatt på utvinning av petroleum er på 32 milliarder kroner til nå i år. Dette er en nærmere 10 milliarder kroner mindre enn i samme periode i fjor.

Personlige skattytere har betalt inn 222 milliarder kroner til nå i år. Det er er en økning på 2,8 prosent fra samme periode i fjor.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Skrekktall for bilbransjen:

En av bransjene som ser ut til å være aller hardest rammet av coronakrisen er bilbransjen.

I april falt nybilsalget med 76 prosent i Europa, ifølge tall fra European Automobile Manufacturers Association (ACEA).

- Den første fulle måneden siden restriksjonene ble innført har ført til det største månedlige fallet i biletterspørsel så langt tilbake som vi har statistikk, heter det i en pressemelding fra ACEA.

Spesielt ille er det naturlig nok i de hardest rammede landene, Italia og Spania. Der var tilbakegangen i nybilsalg på henholdsvis 97,6 prosent og 96,5 prosent. Også store markeder som Tyskland og Frankrike er hardt rammet, med en nedgang på 61,1 prosent og 88,8 prosent i april.

Krisen har blant annet ført til at man i Frankrike jobber med en redningspakke, der man blant annet vil subsidiere kjøp av el-biler, i håp om at det skal bidra til økt salg.

Ifølge ACEAs oversikt er det faktisk Norge som har klart seg best gjennom coronakrisen, selv om også bilforhandlere her har opplevd et kraftig fall.

I april var det en nedgang på 34 prosent, noe som likevel er lavest av EU-landene, pluss Island, Norge, Sveits og Storbritannia.

Også i andre halvdel av mars gjorde coronarestriksjoner sitt til at bilsalget falt kraftig, og så langt i år har bilsalget gått tilbake 39,1 prosent til sammen, sammenlignet med i fjor.

For Norges del er nedgangen på 20 prosent i årets fire første måneder, sammenlignet med de samme månedene i fjor.

I GANG: Ved Hondas fabrikk i Wuhan er produksjonen i gang igjen, men enn så lenge selges det svært lite nye biler i Europa. Foto: Splash News / NTB scanpix